YAŞ'ta sivil sayısı artıyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 27 Temmuz 2011 21:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin YAŞ'ın yapısı, askerlerin terfi kriterleri ve orgeneral, oramiral sayılarında değişiklikler yapmak için yürüttüğü çalışmalarda son aşamaya geldiği öne sürüldü

Geçtiğimiz ağustos ayında Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile komuta kademesi arasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na kimin getirileceğine ilişkin yaşanan görüş ayrılığının ardından gözler bu yıl yapılacak YAŞ toplantısına çevrildi. Kritik YAŞ öncesi başkent kulislerine hükümetin YAŞ'ın yapısı, askerlerin terfi kriterleri ve orgeneral, oramiral sayılarında değişiklikler yapmak için yürüttüğü çalışmalarda son aşamaya geldiği bilgileri yansıdı.

Hükümetin yaptığı taslak çalışmada kuvvet komutanları dışındaki asker üyelerin toplantıya katılamayacağı, sivil kanattan ise Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı'nın yanı sıra iki Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı'nın yeni üye olarak YAŞ'a katılacağının düzenlendiği kamuoyuna yansımıştı.

Kulislere yansıyan bilgilere göre, TBMM'nin açılmasından sonra gündeme getirilmesi tasarlanan taslakta, YAŞ'ın sivil ve asker üyelerinin sayılarının da eşitlenmesi öngörülüyor. Üzerinde çalışılan taslakta ayrıca, YAŞ toplantılarının gündeminin Başbakanlık ve Genelkurmay Başkanlığı tarafından birlikte belirlenmesi konusunun da yer aldığı belirtildi. Hükümetin üzerinde çalıştığı taslağın yasalaşması halinde Şura'da 5 sivil, 5 de asker üye olacak. Yeni yapıda terfi etmesi beklenilen adayların dosyasının önce hükümete gönderilmesi de öngörülüyor.

İktidarın üzerinde durduğu bir diğer konunun ise general sayısı olduğu öğrenildi. Şu an 360 civarında bulunan general sayısının hükümete göre yüzde 40 oranında fazla olduğu ve bu sayıyı kademeli olarak azaltmayı düşünen hükümetin konuyla ilgili çalışma yaptığı da iddia edildi.

KİMLER KATILACAK?

Yürürlükteki, Yüksek Askeri Şura'nın Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun'a göre YAŞ'ta görevli tüm orgeneral ve oramiraller ile Başbakan ve Milli Savunma Bakanı katılıyor. Halen 14 orgeneral ve oramiral bulunuyor ancak Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı tutuklu olduğu için toplantıya fiilen 13 orgeneral katılacak. Böylece bu seneki YAŞ'a 16 üye katılmış olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber