Ek sınav hakkı verildi, Peki öğretmenler ne olacak?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Ağustos 2011 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği 12 Haziran 2008 tarih ve 26904 sayılı Resmi Gazetedeki değişiklikle yenilenmiştir.

Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliğinin ?Ortalama Yükseltme ve Sorumluluk Sınavları? başlıklı 41 maddesindeki; ?Öğrenciler ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları döneminde;

a) Devam ettikleri ve öğrenim gördükleri sınıfta başarılı ve başarısız olunan en fazla 4 dersten ortalama yükseltme sınavına,

b) Önceki yıllardan sorumlu olunan derslerden sorumluluk sınavına

alınırlar."

"MADDE 34 ? Doğrudan veya yılsonu başarı notu ile sınıfını geçemeyen öğrencilerden; 9 uncu sınıfta en fazla 3, 10 uncu ve 11 inci sınıflarda ise en fazla 2 dersten başarısız olanlar sorumlu olarak bir üst sınıfa devam ederler. Ancak, alt sınıflar da dâhil toplam 5 den fazla sorumlu dersi bulunanlar başarısız sayılır. Alan değişikliğinden dolayı sorumlu olunan dersler bu sayıya dâhil edilmez? hükümlerine göre eski yönetmelikle en fazla 3 dersten ortalama yükseltme sınavına girebilen öğrenciye 4 dersten ortalama yükseltme sınavına girme hakkı tanınmış, ayrıca 5 dersten de sorumlu geçebileceği belirtilmiştir.

Fakat Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sınav dönemlerinde müteakip defalar ek sınav hakkı veren genelgeler yayınlanmıştır. Yeni yayınlanan 2011/42 nolu genelgede ne ilk ne de son sınav hakkı veren genelge olmayacaktır.

Çünkü hem öğrenciler, hem de öğretmenler bu tür bir genelgenin yayınlanarak ek sınav hakkı verileceğini bilmekte hatta okul yöneticileri eminim ki ek sınav hakkı verilecek diye çok önceden hazırlıklarını yapmaktadırlar. Velilerde MEB'den ek sınav hakkı verilmesini istemektedirler.

Ek Sınav hakkı verilmesini tartışacak değiliz, sorun 2011/42 sayılı genelgedeki yeni sınav hakkının yönetmeliğe aykırı olup olmadığıdır. Bu sorununun cevabı elbette var. Fakat yetkili birilerinin çıkıp, ?bu genelge hukuki değildir, yönetmeliğe aykırıdır.? demesi kamuoyu baskısı nedeniyle de çok zordur.

Çünkü yönetmelikte ?Devam ettikleri ve öğrenim gördükleri sınıfta başarılı ve başarısız olunan en fazla 4 dersten ortalama yükseltme sınavına,? ibaresi bulunmaktadır. Bu ibareye göre öğrenci sadece 4 dersten sınava girebilmektedir. Ama hemen hemen her yıl ek sınav hakkı verilen genelgelerle Eylül ayında da ek sınav hakkı verilmektedir. Yönetmeliğe ?Devam ettikleri ve öğrenim gördükleri sınıfta başarılı ve başarısız olunan en fazla 4 dersten ayrı ayrı olmak üzere haziran ve eylül aylarında yapılan ortalama yükseltme sınavına,? şeklinde ki bir değişiklikle zaten her yıl verilen ek sınav hakkı yasal hale getirilmelidir.

Burada öğrencilere sınav hakkı verilmesini tartışmıyor ve eleştirmiyoruz sadece her yıl yönetmeliğe aykırı olarak yapılan ek sınavın yönetmeliğe girmesi gerekmektedir.

Ek sınav haklarında eğitimcilerin istemedikleri hususlar; okulla ilişiği kesilenlerin ve devamsızlık nedeniyle sınıfta kalanlarında bu haklardan faydalanmasıdır.

Ek sınav hakkı yönetmeliğe girdiği takdirde, hatta yönetmeliğe ?üniversiteye yerleşen fakat derslerden (ders sayısı size kalmış) kalanlara ek sınav hakkı verilir? ibaresi de eklenirse tüm ek sınav verilsin baskıları MEB üzerinde olmayacaktır.

Öğretmenin Girebileceği Sınav Sayısının Artırılması Gerekmektedir

Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın ?Sınav görevi? başlıklı 12. maddesi; ?(1) Her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ilgili mevzuatı gereğince yapılan bekleme, sorumluluk, dışarıdan bitirme, final, ortalama yükseltme, seviye tespiti, meslekî formasyon, adaylık eğitimi, beceri sınavı ve beceri/proje yarışması sınavlarında görevlendirilen öğretmenlere, öğrencilerin sınava girmeleri kaydıyla, her bir sınav komisyon üyeliği ve her bir sınav gözcülüğü için 5 saat ek ders ücreti ödenir.

(2) Sınav komisyonu üyeliği ve sınav gözcülüğü görevleri kapsamında;

a) Bir öğretim yılında bir kişiye 12'den fazla sınav komisyon üyeliği ve 15'ten fazla sınav gözcülüğü görevleri,

b) Bir sınavda aynı kişiye hem sınav komisyon üyeliği hem de sınav gözcülüğü,

c) Yöneticiler,

için ücret ödenmez.

(3) Meslekî ve teknik örgün ve yaygın eğitim kurumları ile çok programlı liselerde atölye ve laboratuvar dersleri için yapılan sınavlarda öğretmen yetersizliği nedeniyle sınav komisyonunun oluşturulamaması durumunda, bu maddenin ikinci fıkrasının (a) bendindeki ?Bir öğretim yılında bir kişiye 12'den fazla sınav komisyon üyeliği için ücret ödenmez? hükmü uygulanmaz.

(4) Atölye ve laboratuvar ders programı ile birlikte okutulan endüstriyel teorik dersler, bu maddenin üçüncü fıkrasının uygulanmasında atölye ve laboratuvar dersi sayılır.

(5) Bakanlığa ve diğer bakanlık ve kurumlara bağlı okullara alınacak öğrenciler ile açık öğretim kapsamında merkezî sistemle yapılan sınavlarda il sınav yürütme kurulu başkan ve üyeleri ile bina, salon sorumlusu ve gözcü olarak görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere her sınav oturumu için 5 saat ek ders ücreti ödenir. Ancak, bu iş ve işlemlerle ilgili döner sermayeden ücret alanlara bu tür ücret ödemesi yapılmaz.? hükümleri bulunmaktadır.

Genelgelerle öğrencinin ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları sayısı artırılırken; akabinde öğretmenin girmesi gereken sınav sayılarının da ek dersle ilgili esaslarda değişikliğe gidilerek artırılması hatta sınav sınırlandırılmasının kaldırılması gerekmektedir.

Şimdi Bakanlık bu 2011/42 nolu genelgeye; ?Bu tür ek sınavlarda Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın ?Sınav görevi? başlıklı 12. maddesindeki Öğretmenlerin gireceği sınav sayısındaki sınırlamalar uygulanmaz? ibaresini eklese ne olur biliyor musunuz? Muhasebe Müdürlükleri ek dersle ilgili esaslara aykırı diye ödeme yapmazlar.

Muhasebe Müdürlükleri ek dersle ilgili esaslara aykırı diye 12 den fazla sınava giren öğretmene sınav ücreti ödemeyecegine göre Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliğinde yer almayan ek sınavlar neden yapılmaktadır?

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber