Emniyet: Madde kullanımında artış yok

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Nisan 2005 21:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 6 büyük kentte yapılan ankete atıfta bulunarak, Türkiye'de uyuşturucu madde kullanımında artış olmadığının belirlendiğini bildirdi.

Çalışkan ayrıca, Türkiye'ye 2004 yılında Doğu, Orta Doğu ve Afrika ülkelerinden 3 bin 20 kişinin sığınma başvurusunda bulunduğu belirtti. Çevik Kuvvet'in gösterilerde aşırı güç kullandığı söylentilerinin hatırlatılması üzerine ise Çalışkan, 10 bin 37 Çevik Kuvvet polisinin bu yıl içinde eğitime tabi tutulacağını ifade etti. Terör ya da adi suç örgütlerinin çocukları menfaat için kullandığını dile getiren Çalışkan, 2004 yılında olayların en çok meydana geldiği illeri ise Ankara (22), Antalya (22), Muğla (18), İstanbul (16) ve Bursa (10) olarak sıraladı.

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Er'in rahatsızlığı nedeniyle Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü olarak bu hafta görev alan Güvenlik Daire Başkanı İsmail Çalışkan, Haftalık Olağan Basın Toplantısı'na 23 Nisan Ulusla Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutlayarak başladı. Türkiye'ye sığınma talebinde bulunan yabancılar hakkında bilgi veren Çalışkan, 2004 yılında çoğunluğu Irak, İran, Afganistan, Somali, Çin ve Sudan gibi Doğu ve Orta Doğu ülkeleriyle Afrika ülkelerinden gelen 3 bin 20 kişinin sığınma başvurusunda bulunduğunu kaydetti. Türkiye'de 2003 yılında 22 bilişim suçu işlendiğini, bu olaylarda 41; 80 kredi kartı dolandırıcılığıyla ilgili ise 269 kişinin yakalandığını açıklayan Çalışkan, 2004 yılında ise 20 bilişim suçu olayında 43; 146 kredi kartı dolandırıcılığında 414 kişiyle 8 yabancının yakalandığını söyledi.

Çalışkan, 2004 yılında 286 kültür ve tabiat varlığı kaçakçılığı olayının meydana geldiğini vurgulayarak, bu olaylarda 578 kişinin yakalandığını, kaçırılmak istenilen 10 bin 4 tarihi eserle 11 bin 83 sikkenin ele geçirildiğini belirtti. 2004 yılında olayların en çok meydana geldiği illerin; Ankara (22), Antalya (22), Muğla (18), İstanbul (16) ve Bursa (10) olarak sıralandığını belirten Çalışkan, en çok sikkenin ele geçirildiği 5 ilin ise Düzce- 3 bin 248 adet, Ankara- bin 486 adet, İstanbul- bin 195 adet, Batman- 623 adet ve İzmir- 598 adet olarak sıralandığını ifade etti. Çalışkan, Türkiye'nin 33 ilinde Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nün de 10 bin 37 Çevik Kuvvet polisinin görev yaptığını hatırlatarak, personelin tamamının eğitimlerinin yerinde sağlandığını kaydetti.

Çalışkan, Bursa'da 21-22 Nisan tarihlerinde 'Çevik Kuvvet Şube Müdürleri Semineri' verildiğini dile getirerek, seminerde 'toplumsal olaylarla ilgili mevzuat, toplumsal olaylara müdahale esasları, toplumsal olaylara göz yaşartıcı gazlarla müdahale esasları, demokratik toplumlarda toplumsal olay polisliği ve uygulamada karşılaşılan sorunlar'ın ele alınacağını söyledi.

TCK'NIN 1 HAZİRAN'A ERTELENMESİ

Toplantının sonunda basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Çalışkan, bir gazetecinin Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) yürürlüğe girmesinin 1 Haziran'a ertelendiğini hatırlatarak, kanunla ilgili polis teşkilatında ortaya çıkan sıkıntıların çözümü için çalışma yapılıp yapılmadığını sorması üzerine, "İleride olabilecek aksaklıklarla ilgili İçişleri Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı birlikte toplantı yaptı, görüştü, herhangi bir sorun gözükmüyor şu anda" şeklinde cevap verdi.

Bir gazetecinin, uyuşturucu kullanım yaşının düştüğünü gösteren bir araştırmayı hatırlatarak, "Uyuşturucu kullanım yaşı kaça düştü?" şeklindeki sorusu üzerine Çalışkan, resmi kurum tarafından yapılmayan araştırmanın sadece İstanbul'da gerçekleştirilmesine rağmen tüm Türkiye'deki sonucu yansıtıyormuş gibi gösterilmesini eleştirerek, "Bu İstanbul'a yönelik bir çalışma. Türkiye'de uyuşturucu bağımlılığına yönelik büyük bir mücadele veriliyor. Bu uluslararası kuruluşların raporların da söyleniyor. BM'nin verileriyle rapordaki veriler birbirine tutmamakta. BM'nin 6 büyük ilde yaptığı anket de madde bağımlılık sayısında bir artışın olmadığını göstermekte" diye karşılık verdi.

Çalışkan, geçen yıl bir kişi belirlendiyse bu yıl bu sayının 12'ye çıkması üzerine, 'yüzde 100 artış var' denilmesini toplumda panik oluşturma havası gibi değerlendirdiğini kaydederek, uyuşturucu kullanma yaşının bağımlık yapan çeşitli maddelerde değişik olduğu için değişik kategorilerde ele alınması gerektiğini vurguladı.

Bir gazetecinin, "Çevik Kuvvet'in yere düşen göstericiye vurması gibi bazı olaylar yaşanıyor, bu olaylar nasıl engellenecek?" şeklindeki sorusuna Çalışkan,"Aşırı güç kullanımı gibi durumlara rastlanıyor. Bunun için Çevik Kuvvet polisini eğitime alıyoruz. Bu konuların olmaması için neler yapılması gerektiğinin eğitimi veriliyor. 10 bin 37 Çevik Kuvvet polisi bu yıl içinde eğitim görecek" dedi.

Bir başka gazetecinin, polisin statlardan çekilmesi yönündeki çalışmadaki son durumu sorması üzerine Çalışkan, bu konuda yeni bir düzenlemeye gidildiğini belirterek, önümüzdeki günlerde mecliste ele alınması beklenen bir düzenlemeyle polisin statlarda yer almasına devam edeceğini kaydetti.

Eskişehir Emniyet Müdürünün, "Kapkaçın arkasında bölücü örgüt PKK var" şeklindeki değerlendirilmesinin hatırlatılması üzerine ise Çalışkan, "Şu ana kadar bize intikal eden bir bilgi yok; ancak bütün örgütler, siyasi örgütler de, adi örgütler de, çocukları menfaat için kullanıyor" şeklinde cevap verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber