ÖSS, orta öğretimi olumsuz etkiliyor

Haber Giriş : 23 Nisan 2005 07:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik, YÖK'ün demokratikleşmek ve yetkilerini üniversitelere devretmek mecburiyetinde olduğunu belirterek, ?Üniversite Seçme Sınavı (ÖSS), ortaöğretimi olumsuz yönde etkiliyor? dedi. İhlas Medya Ankara Grup Başkan Yardımcısı Murat Odabaş'ın hazırlayıp sunduğu TGRT HABER TV'de yayınlanan ?Ankara'nın Gündemi? programının konuğu Milli Eğitim Bakanı Çelik oldu. Van'dan yayınlanan programda Bakan Çelik, Murat Odabaş'ın sorularını cevaplandırdı.

Sabrımızı taşırmayın
ÖSS'yi orta öğretimde yaşanan meselelerin birinci sebebi olarak tanımlayan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, şöyle konuştu: ?ÖSYM itibarlı bir kurum. Ancak ÖSS'nin olumsuz etkileri var. Bugün lise müfredatının önemli bir kısmı ÖSS'de sorulmuyor. Dolayısıyla okullar dershanelerin yedeği gibi bir duruma düşüyor. Kamuoyu haklı olarak soruyor ?ya öğrettiklerinizi sorun ya da sorduklarınızı öğretin' diye. Sadece test tekniği olmasının da kimi olumsuzlukları var. Ayrıca katsayı uygulaması da meslek liselerini felç etti. Bütün bunların düzeltilmesi YÖK'ün elinde. Hiçbir yasal değişikliğe ihtiyaç duymadan YÖK hepsini değiştirebilir. Biz bu konuda yasal değişiklik yapmak isteyince karşı çıktılar. Biz de çatışma olmasın diye geri adım attık. Toplumun sabrını zorlamaya kimsenin hakkı yok.?

Doç. Dr. Hüseyin Çelik, eğitimi günün şartlarına uygun hale getirmek için çalıştıklarını belirterek, ?Çok şey öğrenen öğrencinin yerini öğrenmeyi öğreten sistemi istiyoruz. İlköğretimde yeni müfredat şu anda 9 ildeki 120 okulda pilot uygulama halinde. Gelecek yıl da bütün ilköğretim kurumlarında yeni müfredat yürürlüğe girecek. Yeni orta öğretim müfredatının ise eli kulağında. Yakında açıklayacağız. Lise müfredatıyla ilgili çalışmalar da sürüyor. Dünyada ezber merkezli enformatik sistemin yerini inşa edici sistem aldı. Yeni müfredatımızla öğretmen merkezli eğitim yerini öğrenci merkezli bir eğitime bırakacak. Öğrencileri araştırmaya yönlendirecek. Zorunlu eğitimi de 12 yıla çıkarmak için gerekli alt yapıyı oluşturmaya çalışıyoruz. 2005-2006 eğitim yılında liseye kaydolanlar 4 yıllık lise eğitimine başlayacak? dedi.

Eğitime büyük katkı
?Eğitime yüzde 100 destek? kampanyasına 1.2 milyar dolarlık muazzam bir katkı olduğunu söyleyen Çelik, kampanyaya katkıda bulunanları ?kahraman? olarak tanımladı. Çelik, ?Bence artık beyinle, gönülle kahramanlık yapılmalı. Kimi sermayesiyle kimi de fikriyle...? diye konuştu. Çelik, hükümete geldiklerinden beri 48 bin yeni dersliği hizmete soktuklarını anlattı. Çelik, bütün öğretmenleri ve okulları, internet bağlantılı bilgisayara kavuşturacaklarını da bildirdi.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber