Kopan parmağıyla hastane hastane gezdi iddiası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Ağustos 2011 16:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, Adana'da parmağı kopan bir hastanın hastane hastane gezdirildiği iddialarıyla ilgili, ''hasta sahiplerinin, 112 Acil Komuta Kontrol Merkezini aramadıklarını ve başvurdukları hastanenin gerekli koordinasyonu yapmasına fırsat vermeden ilgili hastaneden ayrıldıklarını'' açıkladı.Bakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, ''Kopan Parmağıyla Hastane Hastane Gezdirildi'' başlığıyla medyada yer alan haberle ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada, Adana'da imalathanede çalışırken kaza sonucu parmakları kopan hastayı, iş yeri sahibinin 112 acil servisine haber vermeden kendi imkanlarıyla Adana Devlet Hastanesine götürdüğü belirtilerek, hastaya burada ilk müdahalesinin yapıldığı ve mikro cerrahi ünitesi bulunan başka bir hastaneye nakledilmesi istendiği ifade edildi.

Hasta yakınlarının, panik ve telaş içinde hastanenin gerekli koordinasyonu sağlamasını beklemeden ve ambulansla nakledilmeyi istemeden, kendi özel araçlarıyla başka bir hastaneye gittikleri belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Acil tıbbi müdahale gerektiren durumlarda, hastanın uygun tedavisinin yapılabileceği sağlık kuruluşuna en hızlı şekilde ulaştırılması ve gereken müdahalenin zamanında yapılması büyük önem taşımaktadır. Zira bu tür durumlarda en küçük gecikme telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurmaktadır.

Acil hastalarının sevk edileceği sağlık kuruluşunun belirlenmesi ve nakil işlemleri 112 Acil Komuta Kontrol Merkezinin yönetiminde ve koordinasyonunda yapılmaktadır. 112 Acil Komuta Kontrol Merkezi, hastanın acil sevkinin gerek görüldüğü durumlarda gideceği merkezdeki branş hekimlerini arayarak, hastanın kabul edileceği teyidini aldıktan sonra naklini gerçekleştirmektedir. Böylece hastaların haberde yer aldığı gibi 'hastane hastane gezerek' mağdur olmaları önlenmektedir. Ancak haberin detaylarında da görüldüğü gibi hasta sahipleri 112 Acil Komuta Kontrol Merkezini aramamış ve başvurdukları hastanenin de gerekli koordinasyonu yapmasına fırsat vermemiştir.''

Türkiye'nin her ilinde 112 ambulanslarının vakaya ulaşma süresinin 10 dakikanın altında, Adana'da ise 7 dakika 45 saniye olduğu vurgulanan açıklamada, ''Bu sebeple acil müdahale gerektiren durumlarda halkımızın hastalarını kendi imkanlarıyla hastaneye götürmek ya da olay yerinde tıbbi müdahale yapmak yerine 112 Acil Komuta Kontrol Merkezini aramaları hayati önem taşımaktadır'' ifadelerine yer verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber