Bakan Akdağ: Yabancı doktorlar Türkiye'ye gelmeli

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Ağustos 2011 20:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yurt dışından yetişmiş doktorların Türkiye'de görev alması ve bunun önünün açılması gerektiğini belirterek, sezaryenle doğumların azaldığına dikkat çekti.

Sağlıkta dönüşüm programı değerlendirme toplantısına katılmak ve çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Samsun'a gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Valilik ziyaretinin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ı ziyaret etti, ardından AK Parti İl Başkanlığı'nda partililerle bir araya geldi. Ziyaretlerde açıklamalarda bulunan Bakan Akdağ, yaptıkları çalışmaların ardından sezaryenle doğum oranlarında düşüş yaşanmaya başlandığını kaydetti.

"Mücadelemiz meyvelerini vermeye başladı" diyen Bakan Akdağ, "Uzun zamandır Türkiye'de ilk hamileliliklerini sezaryenle sonlandıranların oranı azaldı. Bu çok önemli neden, peşinden gelenlerde genellikle sezaryen olmak zorunda kalıyor. Oran azaldı, geriye döndü. İlk sezaryen oranları yüzde 26'dan yüzde 23'lere indi. Bu gelişme mücadelemizin ilk yılında yaşandı. İhtiyaç olduğunda anne ve bebeğinin sağlığı açısından sezaryen yapılır. Sezaryen normal bir yol değil. Annenin karnı yarılıyor bebek oradan alınıyor. Nasıl normal olabilir. Bebekler normal yolla doğarlar bunun tabi olanı budur" dedi.

Türkiye'deki doktor açığının giderilmesi için yurt dışından doktorların Türkiye'de görev almasıyla ilgili soruları cevaplayan Bakan Akdağ, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Eleştiri içinde kim eleştiriyor diye bakmak gerekli. Türkiye'de ciddi ölçüde doktor açılığı var. Bu doktor açığını kapamak için öncelikle faküllerimizde öğrenciyi yetiştirmemiz ve onları doktor yapmamız gerekmekte. Türkiye dışarıdan doktor gelip çalışacaksa beyin göçü demeyelim de beyinin Türkiye'ye göçü buna neden karşı çıkalım. Bunu muhalefetle de görüştüm. Türk doktorları dünyanın her yerinde hizmet veriyor. Neden iyi yetişmiş doktorlarda Türkiye'de gelip hizmet vermesin. Tabii ki, Türkçeyi iyi bilen, aynı zamanda YÖK'ün denklik esaslarına göre iyi bir okuldan mezun olanlar gelip çalışabilecek. Bunun önünü açarsak bence de açmamız gerekli. Türkiye'de doktor sayısını artırmış olacağız ve hem de vatandaşların işi kolaylaşacaktır. Bunlardan korkmamak lazım."

Türkiye'de yaşanan terör olayları hakkında açıklamalarda bulunan Bakan Akdağ, huzur ve refah içinde yaşandığını, bunun kıymetinin bilinmesi gerektiğini kaydetti. Akdağ, "Şu mübarek günlerde milletin birliğini beraberliğini zedeleyebilecek bir takım davranışlar içinde olanlar yada bu davranışları haklı görenler göstermeye çalışanlar aslında çocuklarımızın geleceğiyle oynuyorlar. Bizi ve çocuklarımızı mutlu yaşatacak olan birlikte kardeşçe bu topraklar üzerinde yaşamamızdır. Onun dışındaki eylemlerin hiç kimseye bir hayrı olmaz. Olmadığına tarihte şahit bizde şahidiz. Ben 52 yaşındayım. Son 30 sene içerisinde yaşanan acı bizzat 20 yaşından itibaren bende yaşıyorum. Onun için birileri zaman zaman eskimiş bir sakızı ağızlarına alıp çiğnemeye devam ediyorlar. Yanlış bir şey yapıyorlar. Bu ülkede belki geçmiş dönemlerde haksızlıklar yapıldı. İnsan hak ve hürriyetlerine karşı gerçekten zulüm seviyesinde yanlışlıklar yapıldı ama bu dönemler artık sona erdi. Onun için mutlaka birliğimizi devam ettirerek çocuklarımızın geleceğini inşa edeceğiz" diye konuştu.

Bakan Akdağ, partililerle özel yapılan toplantıda ise parti içi değerlendirmelerde bulunuldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber