Fen, sosyal ve anadolu liseleri yöneticiliği için, eski sınava göre duyuru yapılabilir

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Ağustos 2011 01:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay 2. Dairesinin 03/11/2010 tarihli ve E.No.2010/3883 sayılı kararı ile yönetmeliğin 8. maddesi 2. fıkrasındaki "Fen liseleri ve sosyal bilimler liseleri yöneticiliklerine, bu eğitim kurumlarına Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmeliğe göre seçilerek öğretmen olarak atanıp, görev yapan ya da bu eğitim kurumlarında görev yaptıktan sonra herhangi bir nedenle ayrılmış olmakla birlikte yeniden bu eğitim kurumlarına sınavsız atanabilme hakkını kaybetmemiş olanlar arasından atama yapılır" hükümlerinin yürütmesini durdurması üzerine; Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, 01/03/2011 tarih ve 13790 sayılı yazısıyla, Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liseleri yöneticiliklerine yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar atamaları durdurmuştur.

Bu yazı üzerine İl Milli Eğitim Müdürlükleri Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liseleri yöneticilikleri dışında kalan okul/kurum yöneticiliklerine sınava dayalı olarak ilgili yönetmelik genelge ve kılavuzdaki hükümler çerçevesinde duyurular yaparak atamalar yapmışlardır.

Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelikte 9/08/2011 tarihli ve 28020 Sayılı Resmî Gazete'de yayınlanan yönetmelik ile değişiklik yapılmıştır. Yapılan değişiklikte; Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liseleri yöneticilikleri yönünden, ?Yönetici olarak atanacaklarda aranacak özel şartlar? başlıklı 8. maddede şu düzenleme yapılmıştır.

? (1) Fen liseleri ve sosyal bilimler liseleri yöneticiliklerine; bu eğitim kurumlarına seçilerek öğretmen olarak atanıp, görev yapan ya da bu eğitim kurumlarında görev yaptıktan sonra herhangi bir nedenle ayrılmış olmakla birlikte yeniden bu eğitim kurumlarına sınavsız atanabilme hakkını kaybetmemiş olanlar ile 19/12/2010 tarihli ve 27790 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liselerinin Öğretmenleri ile Güzel Sanatlar ve Spor Liselerinin Beden Eğitimi, Müzik ve Görsel Sanatlar/Resim Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce yürürlükte olan ilgili mevzuata göre her türlü Anadolu liselerine yazılı, sözlü ya da mülakat/uygulama sınavları sonucuna göre atanıp görev yapmış olan öğretmenler arasından atama yapılır.?

Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin son hali için tıklayınız.

Fen liseleri ve sosyal bilimler liseleri yöneticiliklerine atamalarda daha önceki kazanılmış haklar saklı tutuldu.

Fen liseleri ve sosyal bilimler liseleri yöneticiliklerine; bu eğitim kurumlarına seçilerek öğretmen olarak atananların ve Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liselerinin Öğretmenleri ile Güzel Sanatlar ve Spor Liselerinin Beden Eğitimi, Müzik ve Görsel Sanatlar/Resim Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmeliğin yayın tarihi olan 19 Aralık 2010 tarihinden önce Anadolu liselerine yazılı, sözlü ya da mülakat/uygulama sınavları sonucuna göre atanıp görev yapmış olan öğretmenler arasından atama yapılacaktır. Fen liseleri ve sosyal bilimler liseleri yöneticiliklerine atamalarda daha önceki kazanılmış haklar saklı tutulmuştur.

Anadolu liselerine yönetici atanmasında bir öncellik yok

Anadolu liselerine Talim ve Terbiye Kurulu Kararlarına göre alanı itibariyle öğretmen olarak atanabilenler, sınavı kazanmaları şartıyla yönetici olarak atanabileceklerdir. Daha önceden sınav kazananların ve atanma şartlarını taşıyanların Anadolu liselerine yönetici olarak atanmalarında bir ayrıcalıkları olmayacaktır.

Bu yeni düzenlemeye göre il milli eğitim müdürlükleri Bakanlıktan herhangi bir emir beklemeden (çünkü atamaları durduran Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 01/03/2011 tarih ve 13790 sayılı yazısı yönetmelikte yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar atamaları durdurmuştur.) yeni yöneticilik sınavı yapılmadan önce, sınav puanı ile son kez yönetici atamalarının yapılması için münhal kadroları ilan edebilir.

Duyuru Yapılması Hukuki Zorunluluktur.

Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liseleri yöneticilikleri yönünden atamaları durduran Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 01/03/2011 tarih ve 13790 sayılı yazısı yönetmelikte yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar atamaları durdurduğundan, yeni düzenleme de 9/08/2011 tarihli ve 28020 Sayılı Resmî Gazete'de yayınlanan yönetmelik ile yapıldığından, en azından Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liseleri yöneticilikleri yönünden duyuru yapılarak atamaların yapılması mümkündür. zorunluluktur.

Bu kapsamdaki öğretmenlerin Yönetmelik değişikliğin yayınlandığı tarihte olan 9/08/2011 tarihinden itibaren 60 gün içinde idareye başvurup duyuru yapılarak, atamaların yapılmasını talep etmesi gerekmektedir. Eğer duyuru yapılmaması halinde açılacak davaların kazanılması muhtemeldir.

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber