Taşımalı eğitime yeni çerçeve...

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Nisan 2005 12:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Taşımalı eğitimde, öğrencilerin yerleşim yerlerinden eğitim merkezlerine taşınmasındaki uzaklık oranları değişti. Bakanlık, mevcut yönetmelikle belirlenen uzaklık mesafesinı 1,5 kilometreden 2 kilometreye çıkartırken, illerde kurulacak olan 'planlama' komisyonları ise gerektiğinde taşınma uzaklık mesafesini 1,5 kilometreye kadar da indirebilecek.

Öğrencilerin eğitim merkezine taşınabilmesi için aranan 1,5 kilometre uzaklık şartı, yönetmelik değişikliği ile 2 kilometreye çıkartıldı. Ancak geçmiş yıllarda uzaklık oranından kaynaklı olarak bölgeler arasındaki farklılık nedeniyle zaman ve kaynak israfi yönünde yaşanan sıkıntıların ortadan kaldırılması için Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), illerde 'planlama komisyonları' kurulmasını kararlaştırdı.

Planlama Komisyonları, bölgenin iklim ve fiziki şartlarına göre uzaklık mesafesini düşürüp veya artırabilecek. Örneğin Karadeniz Bölgesi'nin dağlık ve yollarının kıvrımlı olması gibi coğrafi özellikteki yerleşim birimlerinden taşınan öğrenciler, eğitim merkezlerine bir saatte taşınabilirken, Akdeniz Bölgesi'nde ise aynı uzaklıktaki bir mesafeden yolların düzgün ve fiziki şartların daha engebesiz olması nedeniyle eğitim kurumlarına çok kısa sürede taşınabiliyor. İşte planlama komisyonları, bu kriterleri baz alarak, bölgelerin ve illerin coğrafi özellikleri çerçevesinde gerektiğinde yönetmelik hükmü olan 2 kilometre uzaklık şartını 1,5 kilometreye indirilebilecek ve kaynak israfını önleyecek.

658 BİN ÖĞRENCİ TAŞINIYOR

Milli Eğitim Bakanlığı Taşımalı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklikte; iki maddede güncel uyarlama ve bir de geçeci madde koyarak, geçmiş yıllarda yaşanan sorunları ortadan kaldırmaya çalışıyor. Mevcut yönetmelikte 1,5 kilometre şartı bulunan taşımalı eğitimde MEB, uzaklık mesafesini 2 kilometreye çıkardı. Kaynak tasarrufunu amaçlayan yönetmelik değişikliği ile ihale ile öğrenci taşıyan servisler, planlama komisyonunun belirlediği uzaklık mesafesine göre para alabilecekler. Karadeniz Bölgesi'ndeki bir servis sahibiyle Akdeniz, Ege bölgesinde çalışan servisçilerle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki servisçilerle İç Anadolu'da öğrenci taşıyan servis sahipleri, bölgelerin iklim özelikleri ve yolların durumuna göre yol mesafeleri belirlenerek, ücret alabilecekler.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın son verilerine göre, Türkiye'de taşımalı eğitim sisteminde 658 bin öğrenci bir merkezden başka bir merkeze taşınıyor. Bilinen sorunlarla birlikte araç sıkıntısının yaşandığı gerçeğiyle taşımalı eğitimde bir öğrencinin devlete taşınma maliyeti günlük, 1 milyon 860 TL. Devlete trilyonlara mal olan taşımalı eğitim, tüm Türkiye genelinde 35 bin araçla yapılıyor ve bu 658 bin öğrenci, merkezi 5 bin 622 okula, 29 bin okuldan taşınıyor. 2003 - 2004 eğitim - öğretim yılları arasında MEB, taşımalı eğitim sistemi için 204 trilyon harcarken, 2005'in ilk beş ayında 250 trilyonluk ödenek göndermiş durumda. BİRDEN GAZLA SEFER YAPILAMAYACAK Bakanlık, yaptığı yönetmelik değişikliği ile normal öğretim yapan taşıma merkezi ilköğretim okuluna, aynı araçla birden fazla sefer yapılarak öğrenci taşınamayacağı hükmü getirdi. Ancak, ikili öğretim yapan taşıma merkezi ilköğretim okuluna sabahçı öğrenciler için bir, öğlenci öğrenciler için bir sefer olmak üzere bir araçla en fazla iki sefer yapılarak öğrenci taşınabilecek.

Öte yandan, geçici madde ile daha önce taşıma kapsamına alınmış olan Büyükşehir Belediyesi Kanunu'ndaki yeni düzenlemeler çerçevesinde Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisine alınan bazı yerleşim yerlerinin mahalleye dönüştürülmesi sonrasında yaşanan sorunlar yönetmelikle ortadan kaldırıldı. Yani mevcut kanun gereği taşımalı eğitim büyükşehir belediyesi sınırlarını kapsamıyor. Belediye sınırları içine alınan yerleşim yerlerinde taşımalı eğitim, belediyelerce toplu taşıma hizmetleri götürülünceye kadar taşımalı ilköğretim uygulamasına devam edilecek ve bu yöndeki kararları da yine illerdeki 'Planlama Komisyonlarınca' takip edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber