Anayasa Mahkemesi: Türbana yasal düzenleme olamaz

Haber Giriş : 25 Nisan 2005 13:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi'nin 43. kuruluş yıldönümünde konuşan Mahkeme Başkanı Mustafa Bumin'den türban uyarıları geldi. Bumin, türbanlı kız öğrenciler için şunları söyledi;

Anayasa Mahkemesi'nin 43. kuruluş günü töreninde konuşan Mahkeme Başkanı Mustafa Bumin, türbanlı kız öğrencilerin yüksek öğretim kurumlarına devamını sağlayabilecek bir yasal düzenlemenin yapılamayacağını belirtti.

Bumin, Türkiye'de kimi parti yetkililerinin bayanların inançları gereği türban takabilecekleri yolunda görüşler ileri sürdüğünü hatırlattı. Bumin bu konuda Danıştay, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nce verilmiş pek çok karar bulunduğuna dikkat çekti.

?SİYASİ AVANTAJ SAĞLAMAK İÇİN OLABİLİR'

Anayasa Mahkemesi Başkanı, ?Kimi siyasal parti yetkililerince yasal düzenlemeler yapılarak türban ile öğrenim yapma olanağının tanınacağı yolunda beyanlarda bulunulması, bu konudaki yargı içtihatlarını bilmemekten kaynaklanmıyorsa, din duygularını kullanarak siyasi avantaj sağlamaya yöneliktir? dedi.

Bumin, Anayasa'daki laik düzenlemeler kaldığı sürece türbanın yüksek öğretim kurumlarına ve resmi dairelere girmesini sağlayacak tüm yasal düzenlemelerin anayasaya aykırı olacağını vurguladı.

ntv

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber