İş ilanları yüzde 30 arttı istihdamda hareketlilik lise mezununa da yaradı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 24 Ağustos 2011 07:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ramazan rehaveti istihdam piyasasını etkilemedi, hem iş hem eleman arayanlar sektörü hareketlendirdi. Yenibiris.com'a göre Mayıs-Ağustos dönemindeki ilan artışı bir önceki döneme göre %30 arttı. Kariyer.net'e göre lise mezunlarına talepte %68 artış yaşandı

Aylin LÖLE

Yaz dönemleri ve Ramazan boyunca önceki yıllarda yaşanan durgunluk, bu yıl yerini istihdam piyasasındaki hareketliliğe bıraktı. Yenibiris.com 15 Şubat 2011-15 Mayıs 2011 tarihleri arasındaki dönemle 15 Mayıs 2011-15 Ağustos 2011 tarihleri arasındaki dönemde ilan ve başvuru rakamlarını karşılaştırdı. Yayınlanan ilanlarda yüzde 30 oranında artış gözlenirken, yapılan başvurularda ise aynı döneme göre yüzde 24 artış olduğu görüldü. Sadece 1-15 Ağustos tarihleri arasında bile Yenibiris.com'da yayınlanan ilanlara 500 bin başvuru yapıldı.

BİRİNCİ SIRADA YAPI-İNŞAAT VAR

15 Mayıs-15 Ağustos arasında en çok ilan yayınlanan sektörler arasında yapı-inşaat sektörü (yüzde 7,4) az bir farkla sağlık-tıp sektörünü (yüzde 7,3) geride bıraktı ve ilk sırada yer aldı. Okulların açılmasının yaklaşmasıyla eğitim sektörü (yüzde 6,4) en çok ilan veren üçüncü sektör oldu. Yaz mevsiminde çok sayıda adaya istihdam sunan turizm-otelcilik (yüzde 6,2), üretim-imalat (yüzde 5,1), tekstil (yüzde 4,8), bilişim (yüzde 4,2), hizmet (yüzde 3,8) ve perakendecilik-toptancılık (yüzde 3,7) sektörü izledi.

EN FAZLA BAŞVURU EĞİTİME

ADAYLARIN ilanlara yaptığı başvurular kıyaslandığında önceki üç aya göre artış oranı yüzde 25... Tercih edilen ve en fazla başvuru yapılan sektör ise eğitim... Onun ardından iş arayanlar en çok yapı-inşaat sektöründeki ilanlara başvurdu. Sağlık-tıp, tekstil, turizm-otelcilik perakendecilik-toptancılık, bilişim, üretim-imalat, hizmet ve gıda sektörleri de adayların en çok başvuru yaptığı diğer sektörler oldu. İllere bakıldığında ise yüzde 52,3 ile en çok ilan yayınlanan illerin başında İstanbul var. Geçen yıl olduğu gibi Ankara yüzde 9.3 ile ikinci ve İzmir ise yüzde 2.8 ile üçüncü oldu.

Çağrı merkezleri lise mezunlarını kaptı talep %68 arttı

MAĞAZACILIK ve çağrı merkezleri gibi yetişmiş personel açığı bulunan sektörler istihdamda en çok lise mezunu adayları tercih ediyor. Bu yılın 8 ayında lise mezunlarına olan talep geçen yıla göre yüzde 68 arttı. Yaklaşık 50 bin lise mezununa yeni iş fırsatı doğdu. Lise mezunlarına en çok talep mağazacılık ve çağrı merkezleri sektörlerinden geldi. Adayların en çok istihdam edildiği pozisyon ise satış temsilciliği oldu.

En çok aranan satış temsilcisi

ARAŞTIRMADA en çok talep gören pozisyonlara da yer verildi. Söz konusu dönem içerisinde en çok aday ihtiyacı satış temsilcisi, muhasebe elemanı ve yönetici asistanı pozisyonlarında yaşandı. Bunların dışında en çok arananlar arasında ise inşaat mühendisi, garson, yazılım uzmanı, hemşire, güvenlik görevlisi, resepsiyonist ve mimarlar geliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber