DHMİ için YPK kararı neden çıkmıyor?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Ağustos 2011 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1 Ağustos 2010 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6009 sayılı Kanun ile DHMİ personelinin havacılık tazminatı yeniden düzenlenmiştir. Söz konusu Kanun hükmünde personel maliyetinin tümü karşılananlar için yüzde 600, kısmen karşılananlar için yüzde 300, diğerleri için ise yüzde 150 üzerinen, havacılık tazminatı ödenmesi kararlaştırıldı. kanunda yer alan hüküm gereğince, bunlar en üst oran olup YPK tarafından oran belirlemesi yapılması gerekiyordu.

Yüksek Planlama Kurulu, belirtilen kriterlere göre aynı tazminat tavanı grubu içerisinde yer alan bir kadro veya pozisyon unvanında çalışanlar için uygulanacak tazminat oranını, birimin bulunduğu yer, iş yoğunluğu, öğrenim durumu farklılığı, hizmet süresi, personel temininde güçlük gibi kriterleri birlikte veya ayrı ayrı dikkate almak suretiyle ve ödenecek tazminat tutarının % 30'unu geçmeyecek şekilde farklılaştırmaya yetkiliydsi.

Ancak aradan geçen 1 yıla karşın hala oran düzenlemesi yapılmamış ve personele avans olarak beirli miktarlar verilmiştir.

YPK'nın 1 yıldır çıkmayan kararının artık çıkması ve bu kargaşanın bitirilmesi uygun olacaktır.

İLGİLİ KANUN HÜKMÜ

MADDE 56- 22.01.1990 tarihli ve 399 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Personel Rejiminin Düzenlenmesi ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Bazı Maddelerinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 2'nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?EK MADDE 2- Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünün bu Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 üncü maddesinin (b) ve (c) bentleri kapsamına giren personeline; aylık tutarı, ?Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı? prensipleri çerçevesinde personel maliyetlerinin tamamı karşılanan kadro ve pozisyonlarda bulunanlar için en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dâhil) brüt tutarının % 600'ünü, kısmen karşılanan kadrolar ve pozisyonlarda bulunanlar için aynı miktarın % 300'ünü, pilotlar için ise % 1000'ini, diğerleri için de % 150'sini geçmemek üzere Yüksek Planlama Kurulunca belirlenen oran, esas ve usullere göre ?Havacılık Tazminatı? ödenir. Yüksek Planlama Kurulu, yukarıda belirtilen kriterlere göre aynı tazminat tavanı grubu içerisinde yer alan bir kadro veya pozisyon unvanında çalışanlar için uygulanacak tazminat oranını, birimin bulunduğu yer, iş yoğunluğu, öğrenim durumu farklılığı, hizmet süresi, personel temininde güçlük gibi kriterleri birlikte veya ayrı ayrı dikkate almak suretiyle ve ödenecek tazminat tutarının % 30'unu geçmeyecek şekilde farklılaştırmaya yetkilidir. Bu şekilde yapılacak ödemeler, sözleşmeli personel için belirlenen ücret tavanı ile kapsama dahil personele verilecek diğer hak ve ödemelerin hesabına esas alınacak matrahın tespitinde dikkate alınmaz.

Bu tazminat, aylıklara ilişkin esaslar çerçevesinde gelir vergisi ve damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber