?Personel açığı duruşmaları geciktiriyor'

Haber Giriş : 26 Nisan 2005 07:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adliye koridorlarında gür çıkan sesleriyle duruşma trafiğine yön veren mübaşirler, bir anlamda yargının hızlı işlemesine katkıda bulunuyor.

Öyle ki özellikle yeni açılan bazı mahkemelerde personel açığı nedeniyle mübaşir olmaması duruşmaların tıkanmasına neden oluyor. Personel açığı nedeniyle bazı beldelerdeki adliyeler bile kapatılıyor.

Adana'da Tüketici Mahkemesi'nde mübaşirin olmaması heyeti sıkıntıya soktu. Mahkeme başkanı, "Bu mübaşir de nerede kaldı?" diye sormaktan kendini alamadı. Başka bir mahkemeden getirilen mübaşirle sanıklar, tanıklar çağrıldı, dava başladı. Bu olay sadece Adana'ya özgü değil. Çünkü Türkiye genelinde yargıda 15 bin yardımcı personel açığı var. Yargıçlar, sınırlı sayıdaki personel ile görev yapmaya çalışıyor. Adalet Bakanlığı, boşluğu doldurmak için 2005 yılında 5 bin açıktan atama yapacak. Ayrıca özelleştirme kapsamındaki kurumlardan boşa çıkan 2 bin kişi bakanlık bünyesinde istihdam edilecek.

Adana Cumhuriyet Başsavcısı Cemal Sahir Gürçay, Türkiye'nin birçok yerinde olduğu gibi Adana Adliyesi'nde de yardımcı eleman sorununun yaşandığını söylüyor. Yeni mahkemelerin açılmasıyla bu açığın arttığını ifade eden Gürçay, ekonomik nedenlerden dolayı Adalet Bakanlığı'nca verilen kadronun yetersiz kaldığını kaydediyor. Gürçay, durumu, "Ali'nin külahını Veli'ye; Veli'nin külahını Ali'ye giydirerek idare ediyoruz. Mesela hizmetliyi mübaşir olarak; mübaşiri otopark bekçisi şeklinde kullanmak zorunda kalıyoruz. İnfaz memurunu ise şoför diye istihdam ediyoruz. Yani asli görevlerinin dışında değerlendiriyoruz. Ama bu olmaz ki!" cümleleriyle özetliyor. Kimi zaman bir mübaşirin 2-3 mahkemeye birden bakmak zorunda kaldığını anlatan Gürçay, eleman yetmediği anlarda duruşmaların 1-2 saat geç başladığına dikkat çekiyor. Gürçay, "Hakim ve savcıların vazifelerini hakkıyla yapabilmeleri için araç, bina, personel sorununun çözülmesi gerekir." diyor. Büro Emekçileri Sendikası Genel Başkanı Bülent Kaya ise personel açığı nedeniyle Anadolu'da kimi adliye binalarının kapatıldığını savunarak; ?Kapatılma gerekçesi açıkça belirtilmemiş olsa da; Aydın'ın ilçelerinde bu yüzden adliye kapılarına kilit vurulmuştur.? dedi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber