60 bin balıkçı ?Vira Bismillah' diyecek

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Eylül 2011 07:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avlanma yasağının bitmesiyle birlikte 60 bin balıkçı, ?Vira Bismillah' diyerek bugün 2 bine yakın tekneyle denize açılıyor.

Su ürünleri kaynaklarının korunması amacıyla balıkların genel üreme dönemi göz önüne alınarak 15 Nisan'da başlatılan av yasağı 4.5 aylık bir sürenin ardından bugün son buluyor. 2 bine yakın balıkçı teknesi ve 60 bin balıkçı, bereketli bir sezon dileyerek bugün ?Vira Bismilah' diyecek. Bu yıl balıktan umutlu olan balıkçılar, özellikle geçen yıl az olan lüfer ve palamutta artış bekliyor. Bu da, bu yıl vatandaşın ucuz balık yeme umutlarını artıracak. Geçen sezon palamudun tanesi 20 TL'ye kadar ulaşmıştı. Yeni av sezonuyla ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bir açıklama yaparak, balıkçıları yeni getirilen düzenlemelere uyması konusunda uyardı. Bazı balık türlerinin avlanabilir boy sınırlarında da değişikliğe gidildiği kaydedilen Bakanlık açıklamasında, lüferin avlanabilir boy uzunluğunun 14 cm'den 20 cm'ye, orfoz ve lagos balıklarında ise 30 cm'den 45 cm'ye çıkarıldığı hatırlatıldı. Açıklamada hamsi avcılığında da gündüz av yasağı ve tekne başına günlük av kotası uygulamasıyla hamsilerin taşınacağı kasalar için getirilen ağırlık ve standart ölçü uygulamasının bu av sezonunda da devam edeceği belirtildi.

Bolluk bekleniyor, fiyat ucuzlayacak

Açıklamada şöyle denildi: ?Balıkçılarımız tarafından denizlerimizden binbir emek ve zahmetle sofralarımıza ulaştırılan ve beslenmemizde önemli bir yeri olan balık ve balık ürünlerinin halkımızca bolca tüketilmesini, balıkçılarımızın da hem kendi menfaatleri hem de kaynaklarımızın sürdürülebilir olarak işletimi bakımından bakanlığımızca getirilen düzenlemelere uymalarını temenni ederiz.? Öte yandan Gemlik Balıkçılar Derneği Başkanı Hüseyin Dalarel, lüfer ve palamutta bu sene artış olmasını beklediklerini belirterek, ?2011 yılı bereketli geçecek. Bizim bayramımız devam edecek. Geçen sene lüfer ve palamut bizi sıkıntıya düşürmüştü. Bu yıl vatandaş ucuz balık yiyebilir? diye konuştu. Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu ise palamudun yanı sıra yeni sezonda istavritte de umutlu olduklarını vurguladı. Mutlu ?Balıkçılarımız denize açılmadan net bir şey demek yanlış olur. Ancak geçmiş yıllardaki tecrübelerimize baktığımızda hem palamut hem de istavrit açısından iyi bir gösterge var? dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber