RTÜK için Anayasa değişiklik teklifi verildi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Nisan 2005 00:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Kayseri Milletvekili ve Grup Başkan Vekili Salih Kapusuz ile 198 AK Parti'li milletvekili, radyo ve televizyonların faaliyetlerini düzenlemek ve denetlemek amacıyla kurulan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) 9 üyeden oluşmasını öngören, ayrıca üyelerin, siyasi parti gruplarının milletvekili sayısına göre belirlenecek üye sayısının iki katı olarak gösterilecek adaylar arasından; her siyasi parti grubuna düşen üye sayısı esas olmak suretiyle, TBMM Genel Kurulu'nca seçilmesini öngören Anayasa değişiklik teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

Teklif, Anayasa'nın 'radyo ve televizyonların kuruluşları ve kamuyla ilişkili haber ajansları'nı düzenleyen 133. maddesinin ilk fıkrasından sonra gelmek üzere yeni bir fıkra eklenmesini öngörüyor. Bu çerçeveye göre, radyo ve televizyonların faaliyetlerini düzenlemek ve denetlemek amacıyla kurulan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), yine 9 üyeden oluşacak. Üyeler, siyasi parti gruplarının milletvekili sayısına göre belirlenecek üye sayısının iki katı olarak gösterilecek adaylar arasından; her siyasi parti grubuna düşen üye sayısı esas olmak suretiyle, TBMM Genel Kurulu'nca seçilecek. Dolayısıyla RTÜK yasasında yer alan ancak Anayasa Mahkemesi'nin 12.6.2002 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı verdiği hüküm uygunluk açısından Anayasa metni halene getiriliyor.

Aynı teklifte RTÜK'ün kuruluş, görev ve yetkileri, üyelerin nitelikleri, seçim usulleri ve görev sürelerinin kanunla düzenlenmesi de öngörülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber