320 bin çocuğa yemekli anaokulu

Haber Giriş : 27 Nisan 2005 06:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Doğu ve Güneydoğu'da okul öncesi çağdaki çocuklar için kahvaltılı, yemekli anaokulları açılacağını bildirdi. Haziranda başlayacak proje için yerel yönetimler binayı sağlayacak, 100 milyonluk kaynak bulunursa, velilerden ücret de alınmayacak.

MİLLİ Eğitim Bakanlığı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da çifte eğitim atağına hazırlanıyor. Bu çerçevede, okul öncesi çağ nüfusunun yüzde 30'unun yaşadığı bölgede, 319 bin 619 5-6 yaş çocuğu için yeni bir seferberlik başlatılacak. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, çifte paketi ilk kez Hürriyet'e açıkladı. Çelik, Türkiye genelinde yüzde 2.2'lik doğurganlık oranının bölgede yüzde 3.65 olduğunun altını çizdi. Çelik, müdahale edilmemesi halinde 20 yıl içinde bölgede eğitimsizlerin sayısının eğitimlilerin iki katına çıkacağını bildirdi. ?Okul öncesi seferberliği başlatacağız. Başka çaremiz yok' diyen Çelik, şu bilgileri verdi:

İLK İŞ BİNA

Bölgede okullaşma oranı yüzde 7-10'lar civarında. Türkiye genelinde ise yüzde 30'larda. Okul öncesi eğitim verilecek sınıf, bina, oda ne olursa özel idareler ve belediyeler tarafından sağlanacak. İmkanı olan okullarımızda boş sınıflar da değerlendirilecek. Sınıfların tüm donanımlarını biz merkezden göndereceğiz. İstenilen sayıda usta öğretici de tayin edilecek.

KAHVALTI-YEMEK PARASI

Sabah kahvaltısı, öğle yemeği 100 milyonluk bir harcama getiriyor ve velilerden alınıyor. Şimdi ?Bu parayı almazsak ne kadar yük getirir, nereden temin ederiz?' diye çalışıyoruz. Kız çocuklarını okula gönderen anneye her ay belli bir miktar ödeme yapılıyor. Bu kampanya için de kaynak arıyoruz.

HAZİRANDA MEKTUP

İlköğretim kayıtlarını haziranda yapıyoruz. Çocuğunu kaydetmeye gelen velinin eline, anneye ulaştırılacak, bir sayfalık mektup vereceğiz. Mektupta, çocuk için ?anne okulu' ile ?ana okulu'nun farkı, çocuğun zeka gelişiminin yüzde kaçını okul öncesi çağda tamamladığı anlatılacak. Mektupla, ?çocuğunuzun ilerdeki başarısı için haydi anaokuluna' çağrısı yapacağız.

TÜRKÇE ÖĞRETİMİ

Okul öncesi seferberliği doğrudan Türkçe öğretimine yönelik değil. Çocuklar, evde başka bir dil konuşsa bile televizyon seyrederken kulağı Türkçe'ye doluyor. Çocuğu okul öncesine alarak tamamlarsak, problemi de çözeriz.

ZORUNLULUK SİNYALİ

Bu açıdan okul öncesi eğitimin önemi ve zorunluluğu önemli. Örneğin Belçika'da okul öncesi eğitim mecburi şimdi. Bizde niye olmasın?

MESLEK LİSELERİ

İkinci çarpık konu mesleki eğitim. Bölgede mesleki teknik eğitimde okullaşma oranı yüzde 10'lar civarında. Ancak genel liselerde okullaşma yüksek meslek liselerinde çok düşük. Diyarbakır'da genel lise okullaşma oranı yüzde 89, mesleki lise yüzde 11. Bir yanlışlık var.

BÖLGEYE UYGUN BÖLÜM

Meslek liseleri revize edilecek. Lisenin bulunduğu yerin sosyo-ekonomik-kültürel ve benzeri durumuna uygun bölümler yeniden düzenlenecek. Halıcılık varsa, torna bölümü kapatılıp halıcılık açılacak.

Haziranda 23 ilde kampanya

?Haydi Çocuklar Anaokulu'na kampanyasının yürütüleceği 23 il şöyle:

Doğu Anadolu Ağrı, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van, Ardahan, Iğdır.

Güneydoğu Anadolu Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Batman, Şırnak, Kilis.

YÜZDE 30'U BÖLGEDE

Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, Türkiye genelinde 5-6 yaş grubu 1 milyon 319 bin 619 çocuk bulunuyor. Bu çocuklardan 389 bin 756'sı (Yüzde 29.5) Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 23 ilde yaşıyor. Bu durumda, Türkiye genelindeki her 4 okul öncesi çocuğundan neredeyse 2'si bölgede.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber