Bakan Şahin: Polis çağın tüm imkanlarıyla donatılacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Eylül 2011 14:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, ''Emniyet teşkilatının çağın tüm imkanlarıyla donatılarak daha etkin hizmet verme ortamına kavuşturulabilmesi için bakanlık olarak yapılması gerekenleri yapacaklarını söyledi.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, ''Emniyet teşkilatının daha da gelişmesi ve çağın tüm imkanlarıyla donatılarak daha etkin hizmet verme ortamına kavuşturulabilmesi için bakanlık olarak yapılması gerekenleri tereddütsüz yapacak ve tüm imkanlarımızı bu yolda seferber etmeye devam edeceğiz'' dedi.

Şahin, Türkiye, Avusturya ve Almanya ile yürütülecek Polisin Güç Kullanma Kapasitesinin Geliştirilmesi Eşleştirme Projesi'nin, Emniyet Genel Müdürlüğünde gerçekleştirilen açılış törenine katıldı.

Bakan Şahin, burada yaptığı konuşmada, güvenlikten sorumlu birimlerin kamu düzeni ve genel ahlakı, temel hak ve hürriyetleri korumakla birlikte suç işlenmesini önlemek, suçluları takip edip yakalamak ve her türlü terör, kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele etmek gibi devletin en temel, en yaygın görev ve sorumluluklarını üstlendiğini belirtti.

Türk polis teşkilatının, bu görev ve sorumluluklarının bilincinde olduğunu ifade eden Bakan Şahin, şöyle dedi:

''Günümüz toplumlarının ihtiyacı olan insan profili artık değişti. Özellikle insan haklarının temel olarak kabul edildiği güvenlik hizmetlerinde, kaliteli hizmetin önemi büyük. Bu nedenle, güvenlik hizmetlerinde kaliteyi artırmaya yönelik verilen eğitimleri ve bu konudaki iş birliklerini her ülke önemli görmektedir.''

AB'ye üyelik çalışmaları kapsamında, emniyet teşkilatının üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirdiğini görmekten mutlu olduğunu ifade eden Şahin ''Uluslararası düzeyde ve profesyonellikte güvenlik hizmeti sunan, nitelikli, fedakar ve çalışkan mensuplarıyla her zaman büyük takdir toplayan ve başarılı hizmet veren emniyet teşkilatı mensuplarının, özveriyle hazırlanmış bu projeyle sahip oldukları tecrübe ve bilgileri daha üst seviyelere çıkaracaklarına inancım tamdır'' diye konuştu.

-''SONUCA NASIL ULAŞILDIĞI ÖNEM KAZANDI''

Bakan Şahin, toplumunun beklentilerinin değiştiğini, kurum ve kuruluşlardan temel görevlerini yerine getirmesi değil, ayrıca bunları nezaket ve hoşgörü içinde hiçbir ayrım gözetmeden yapmasının beklendiğini belirtti.

Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Artık sonuçla birlikte sonuca nasıl ulaşıldığı daha da önem kazanmıştır. Bir suç işlenmişse delili elde etmek kadar, delilin nasıl elde edildiği, bir zanlı veya suçlu etkisiz hale getirilmiş, gözaltına alınmışsa bu kişinin hangi şartlar altında nasıl yakalandığı da önemli hale gelmiştir.

Eğer bu durumlar göz ardı edilirse kamu vicdanı rahatlamadığı gibi adalet yerini bulamamaktadır. Bu konularda toplumun beklentilerine cevap ise ancak yeterli düzeyde eğitim görmüş, görevini özümsemiş, yaptığı görevin inceliklerini bilen personelle verilebilmektedir.''

Emniyet teşkilatının her zaman demokrasinin ilkelerini esas aldığını belirten Bakan Şahin, ''Emniyet teşkilatımızın halkının gönlünde ulaştığı zirvede kalabilmesi için içinden çıktığı ve insanlığın en önemli ve birinci ihtiyacı olan güvenlik hizmetini halkına en iyi şekilde verebilmenin gayreti içinde olması ve bunu devam ettirmesi için sürekli arayış ve araştırma içinde olduğuna bugün burada şahit olmaktayız.''

Şahin, ''Vatandaşlara güvenlik hizmeti veren emniyet teşkilatının daha da gelişmesi ve çağın tüm imkanlarıyla donatılarak daha etkin bir hizmet verme ortamına kavuşturulabilmesi için bakanlık olarak yapılması gerekenleri tereddütsüz yapacak ve tüm imkanlarımızı bu yolda seferber etmeye devam edeceğiz'' dedi.

-MEHMET KILIÇLAR-

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar ise konuşmasında, toplumların ulaştığı en iyi yönetim anlayışı olan demokrasinin yerleşmesinde, toplumsal ve kültürel etkenlerin yanı sıra güvenliğin de çok önemli bir yeri olduğunu, huzur ve güvenin tam olarak sağlanamadığı bir ortamda demokratik hakların kullanımı konusunda da eksiklikler ve sorunlar yaşanacağını belirtti.

Dijital teknolojiyle haberleşme ve iletişim araçlarının yaygınlaşması neticesinde suç ve suç çeşitlerinin giderek arttığını bildiren Kılıçlar, şunları kaydetti:

''Bu nedenle ülkeler sınır aşan suçlarla mücadelede, bu suçları önlemek ve asayişi sağlamak için yeni yöntemler ve iş birliği için yeni araçlar geliştirme ihtiyacı duyuyorlar. Böyle bir ortamda sınır aşan suçlarla mücadele için ülkelerin sahip olduğu tecrübeleri ve suçla mücadele yöntemlerini karşılıklı paylaşmaları önem taşıyor.

Türk polisi güç kullanma konusunda sergilediği profesyonel tavrı, projeden sağladığı katkıyla birlikte demokratik toplum prensiplerine daha uyumlu hale getirecek.

Bu projeyle Türk, Avusturya ve Almanya polis teşkilatlarının güç kullanımı konularında sahip oldukları bilgi ve tecrübelerden karşılıklı olarak yararlanılacak, bilimsel yöntemlerle elde edilen veriler, polisin güç kullanma kapasitesinin geliştirilmesine katkı sağlayacak.

Her zaman ilerlemenin ve yeni bir adım daha atmanın arayışı içinde olan emniyet teşkilatı, bu projeyle birlikte güç kullanımında standart uygulamalara kavuşarak demokrasi adına üzerine düşen görevi daha etkin şekilde yapmaya devam edecek.''

-''EN İYİ UYGULAMALAR PAYLAŞILACAK''

Emniyet Genel Müdürlüğü adına projeyi yürüten Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Osman Karakuş ise projeyle AB'ye üye devletlerdeki en iyi uygulamaların paylaşılacağını, artılar ve eksilerin analizinin ardından polisin günlük uygulamaları ve toplumsal olaylara müdahale konularında model geliştireceğini kaydetti.

Almanya Konsolosu Thomas Schultze ise konuşmasında 2 milyon avro bütçeyle hazırlanan projenin, 2 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu kaydetti.

Schultze, buna benzer projelerin Türkiye, Avusturya ve Almanya arasında AB nezdindeki ilişkileri daha da güçlendireceğini söyledi.

Avusturya Emniyet Genel Müdürü Dr. Herbent Anderl de projenin Türkiye, Avusturya ve Almanya'yı bir araya getirme ve kolluk güçleri arasında bağlantıları geliştirmeye katkı sağlayacağını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber