'Beyin güçleri' görev bekliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Eylül 2011 19:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin son projeleri ABD'de dev şirketlerde çalışan Türk mühendislerini heyecanlandırdı.

Onları, kimileri "Türkiye'nin beyin göçü", kimileri ise "Türkiye'nin beyin gücü" olarak nitelendiriyor. Onlar, Microsoft, Boeing, Google gibi dünya ekonomisine yön verebilen dev şirketler tarafından milyonlarca insan arasından özenle seçilmiş Türk gençleri...

Bugün, merkezi ABD'de bulunan dünyanın en büyük yazılım ve bilişim şirketi Microsoft'ta 350, dünyanın en büyük internet arama motoru Google'da 35, ABD'li havacılık devi Boeing firmasında ise 75 Türk mühendis görev yapıyor.

Oldukça zorlu mülakatlardan geçerek bu şirketlerde çalışma hakkı kazanan Türk mühendisler, orada elde ettikleri tecrübe ve bilgi birikimlerini, zamanı geldiğinde Türkiye için kullanmak istiyorlar.

Bilkent Üniversitesi mezunu Barış Taze, 6 yıldır Microsoft şirketinde yazılım mühendisi olarak görev yapıyor. Aynı zamanda Kuzey Batı Türk Amerikan Ticaret Odası Başkanı olan Taze, "ABD'nin büyük şirketlerinde çalışan Türk mühendislerini, büyük düşünen Türkiye'nin dünyadaki sinir uçları olarak nitelendiriyorum. Bir çoğumuz günün birinde Türkiye'ye dönecek" dedi.

Türkiye'ye dönmek isteyen ancak kendilerine uygun pozisyonda iş bulamadıkları için dönemeyen bir çok arkadaşının bulunduğunu anlatan Taze, milli uçak, milli helikopter ve milli uydu projelerinin bunun için bir fırsat olabileceğini söyledi.

Bilkent mezunu İbrahim Hamza Ak da 5 yıldır Microsoft'ta çalıştığını ifade ederek, "Burayı sadece kendimize değil ülkemize de yaptığımız bir eğitim yatırımı olarak düşünüyoruz" dedi.

"Kendi uçağımızı yapacağız"

İstanbullu Erdal Bayseçkin ise Boeing firmasının Seattle'deki Everet Fabrikası'nda güçlendirme ve onarım mühendisi olarak görev yapıyor. Toplam 35 bin kişinin görev yaptığı fabrikada 75 Türk'ün bulunduğunu anlatan Bayseçkin, bir gün Türkiye'nin de kendi uçağını yapacağına inandığını belirtti. Bayseçkin, "Ülkemizin ileride bize ihtiyacı olursa seve seve hizmet ederiz" dedi.

AA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber