Bakan Ergün: TÜBA'da akademik kadro zenginleşecek/ Video

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 08 Eylül 2011 07:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ?Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) ile ilgili bazı tartışmalar var. İdeolojik mi yaklaşılıyor ?orası ele mi geçiriliyor, şöyle mi yapılıyor böyle mi yapılıyor' diye. Bu tartışmalar bence acele yapılmış tartışmalar. Herkes biraz sabırlı olursa aslında, TÜBA'da akademisyenlerimizin, değerli hocalarımızın ne kadar özgürce, bilimsel çalışma yapabileceklerini önümüzdeki süreçte çok rahat görebileceklerini söyleyebiliriz? dedi.Ergün, dün Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) toplantısında konuya ilişkin şunları söyledi:

- TÜBA'yı ünlü akademisyenlerin, bilim adamlarının sadece bireysel çalışma yaptıkları bir yer olmaktan çıkarıp daha organize çalışmalar yaptıkları bir yer olmaya doğru yöneltmek istiyoruz. Bu nedenle kanununda olmayan 2 unsur oraya konmuş durumda: Enstitüler kurabilmek ve o enstitüleri destekleyebilmek.

- Amacımız da TÜBİTAK'ta daha çok teknolojik araştırmalara ağırlık vermek TÜBA'da da temel bilimlerdeki araştırmalara ağırlık vermek. TÜBA ve TÜBİTAK arasındaki ilişkiyi de farklı bir şekilde kurgulamak istiyoruz. TÜBA'yı temel bilimler konusundaki araştırmaların aktif unsuru haline getirmek istiyoruz.

Kadro zenginleşecek

- Bu nedenle de kadrosunu zenginleştirmek gerekiyor. Madem ki temel bilimler, hem fen bilimleri hem de sosyal bilimler konusunda yeni enstitülerin kurulması ve desteklenmesi TÜBA üzerinden olacaktır, o zaman TÜBA'nın hem asli üyeleri, hem asosiye üyeleri, hem de şeref üyeleri konusunun yeniden ele alınması gerekiyordu. Bu nedenle hem asli üyeler, hem asosiye üyeler çeşitlendirilmiş oldu.

- Mevcut asli ve asosiye üyeler görevlerine devam ediyorlar, onlara ilaveten YÖK'ün bir kontenjanı var, bakanlar kurulu da oraya üye verecek. Bu üyeler, gerçekten bilim adamı ve ulusal ve uluslararası düzeyde kabul görmüş bilim adamı olma ölçüsüne sahip kişilerden oluşacak.

İdeolojik olmayacak

- Bunların ideolojik bir yaklaşım içinde ele alınması hem mümkün değil hem doğru da değil. Somut ölçü. Bilim adamlığı konusundaki en önemli ölçü ne?... Yayın sayısı, buluş sayısı, patent sayısı vesaire... Bunlar sayılabilir şeylerdir. Bütün bunları sayabiliriz ve kamuoyu ile paylaşabiliriz. Zaten ULAKBİM'de bunlar paylaşılıyor.

- Bilim adamları açısından ideolojik ölçüler koyamayız, bilimsel ölçülere göre hareket etmek mecburiyetindeyiz. Bu da, yaptığı yayın sayısı, o yayınların değeri ve o yayınların almış olduğu atıflardır. Bunların sayısına göre bir değerlendirme yaptığımızda, Türkiye'deki bilim adamlarından, bilimler akademisine üye olacak kişilerin belirlenmesi çok da zor meseleler değil. Herkesin önünde şeffafça halledilebilecek meseleler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber