YÖK Başkanı: Öğrencilerden materyal ücreti alınmayacak/ Video
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, üniversiteye kayıtlar sırasında uzaktan eğitim ile ilgili materyal ücreti adı altında öğrencilerden para istendiğini belirlediklerini belirterek, "Bunun önüne geçeceğiz." dedi.
Yusuf Ziya Özcan, ABD'den gelen 60 okutmanla danışma toplantısı sonrasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Bazı üniversitelerde kayıtlar sırasında öğrencilerden ek ücret talep edildiği yönündeki haberlerle ilgili Özcan, "Sadece uzaktan eğitim ile ilgili olarak materyal ücreti adı altında öğrencilerden bir miktar para istendiği dikkatimizi çekti. Bu yaptıklarının doğru olmadığını üniversiteler söyleyeceğiz ve bunun önüne geçeceğiz." diye konuştu.
Bazı üniversitelerin kayıtlarda başı açık fotoğraf istediği yönünde çıkan haberler de Özcan'a hatırlatıldı. Bu bilginin doğru olmadığını ifade eden Özcan, "Biz gerekli temaslarda bulunduk. Bütün öğrenciler giydikleri ne olursa olsun, kıyafetleri ne olursa olsun gidip kayıt olabiliyorlar. Fotoğrafları da olduğu gibi kabul ediliyor. Bir sorun yok. Bizim dikkatimizi çekecek, bir sorun olduğunu gösteren hiçbir olaya rastlanmadı." şeklinde konuştu.
Özcan, başka bir soru üzerine ise üniversitelere kayıt süresinin uzatılmayacağını kaydederek, "Yeteri kadar zaman var." ifadelerini kullandı.
Uluslararası model olma yolundayız
Üniversitelerde İngilizce eğitimde öğrencilere pratik yapmalarına imkan veren yabancı okutman projesi bu yıl da devam edecek. YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, projenin son derece faydalı olduğunu belirterek, ?Alman ve Fransızlar da aynısını yapalım diye bize geldiler. Fransızlarla 15 kişilik bir grup konusunda anlaştık. Henüz Almanlarla anlaşmadık ama o da yolda.? diye konuştu. Özcan, projenin uluslararası bir model olma yolunda olduğunu dile getirdi.
YÖK-FULBRIGHT arasında imzalanmış protokol kapsamında, ABD'den gelen 60 okutmanla tanışma toplantısı yapıldı. Toplantıya, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ile ABD Türkiye Büyükelçisi Francis Ricciardone katıldı. Özcan, program sonrasında yaptığı açıklamada, projenin ilk kez geçen yıl başladığını hatırlatarak, ?60 civarında İngilizce öğretmen yardımcısı diyoruz, sınıfta ders vermeyecek ama hoca dersi verip çıktıktan sonra sınıfa girip öğrencilerle İngilizceyi pratik edecek arkadaşlar. Bunların, öğrencilerin lisan konuşmasındaki cesaretini artırma bakımından önemli olduğunu düşünüyoruz.? dedi. Geçen sene başlatılan uygulamanın, son derece başarılı sonuç verdiğini dile getiren Özcan, ?Bizim öğrencilerimiz de onlardan faydalandı. Onun için ikinci yıl da devam etmeye karar verdik. Bu sene sayının 100'ün üzerine çıkmasını istiyorduk, ancak bazı konularda geç kaldığımız için yapamadık. Onun için bu sene de 60 civarında İngilizce öğretmen yardımcımız var.? şeklinde konuştu.
Projenin, iki ülke arasındaki politik ve diplomatik ilişkilere de olumlu yansıdığını kaydeden Özcan, şöyle devam etti: ?Buradaki her arkadaşımız, bu kültürü biraz da dili öğrendikten sonra geriye gittiğinde, bizim büyükelçimiz gibi hareket ediyor ve Türkiye'nin meselelerine sahip çıkıyor. Halkımız, kendilerine geleneksel misafirperverliğimiz istikametinde davrandığı için, bazen gazetelerde kamu yoklamalarında görüldüğü gibi Amerikalılara negatif bir yaklaşım var gibi hareket etmiyorlar, halkımız onları kucaklıyor. O bakımdan da ilişkilerin ilerlemesine, daha olgun bir hale gelmesine katkıda bulunulan bir olay.?
Gelecek yıllarda da sayıyı artırarak programı devam ettirmek istediklerini dile getiren Özcan, ?Öyle faydalı oldu ki bu programı gören Alman ve Fransızlar da aynısını yapalım diye bize geldiler. Sonunda Fransızlarla 15 kişilik bir grup konusunda anlaştık. Henüz Almanlarla anlaşmadık ama o da yolda. Onlar da aynı şeyi yapmak istiyorlar. Yani bu yaptığımız şey uluslararası bir model olma yolunda.? dedi.
ABD Büyükelçisi Ricciardone, programı desteklediğini belirterek, ?Çok başarılı bir program. Önümüzdeki yıllarda daha da genişler diye umut ediyorum.? diye konuştu.