Okulların dönüşümü için ilk adım, ilk dersle atılacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Eylül 2011 13:53, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Okulların aynı zamanda bir yaşam merkezine dönüştürülmesini isteyen Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, bu konudaki ilk adımı da okullardaki ilk ders ile atıyor. Bakan Dinçer, 2011-2012 eğitim öğretim yılının ilk haftasında ?Demokrasi Eğitimi ve Demokratik Okul Kültürü' konularında etkinlik yapılmasını istedi. Bu kapsamda, okullardaki mevcut fiziki imkanların öğrenci ve velilerin boş zamanlarını değerlendirebilecekleri, sosyal ve kültürel faaliyetlerini yapabilecekleri mekanlar haline getirmesine yönelik çalışmalar yapılacak.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, İlk Ders konulu bir genelge yayınladı. Dinçer genelgede okul öncesi dönemden başlayarak örgün eğitimin tüm kademelerinde; demokrasi, insan hakları, uzlaşı anlayışının esas alındığı demokratik bir okul kültürünün oluşturulmasını hedeflediklerini belirtti. Ders kitaplarınında; barış, hoşgörü, demokrasi ve insan hakları gibi temel değerler dikkate alınarak hazırlandığını kaydetti. "Tüm öğretim programları ve ders kitaplarında dil, din, cinsiyet ve etnik köken açısından farklı millet ve toplulukları küçük düşüren, aşağılayan, açık veya örtük ifadelerle dışlayan bilgi, resim, fotoğraf ya da sembol kullanılmamasına büyük önem ve hassasiyet gösterilmektedir." dedi.

"OKULUN YÖNETİMİ KONUSUNDA ÖĞRENCİLERE SORUMLULUK VERİLMELİ"

Demokrasinin ancak onu anlamış ve benimsemiş bireylerce yaşatılıp geliştirilebileceğini söyleyen Dinçer, şöyle devam etti: "Okullar, öğrencilere demokrasi ve insan hakları ile ilgili kavramları ezberletmek yerine, demokrasinin ve insan haklarının yaşama geçirilmesine, bu kavramları yaşayarak öğrenmelerine imkan sağlamalıdır. Bu amaçla öğrencilerin hak, adalet,özgürlük gibi kavramların okulda ve sınıfta da var olduğunu, bunlara önem verildiğini görmeleri gerekir. Sınıfların ve okulun yönetimi konusunda öğrencilere sorumluluk verilmeli, kendilerini ilgilendiren konularda alınacak kararlara katılımı sağlanmalıdır. Öğrencilerle özellikle model olma yoluyla şiddeten uzak; sevgiye, saygıya, anlayış ve hoşgörüye dayanan çift yönlü bir iletişim ortamı oluşturulmalıdır."

"ÖĞRETMEN, SINIF YÖNETİMİNDE DEMOKRATİK DÜŞÜNEBİLMELİ"

Öğretmenlerin, sınıf yönetimi, karar alma süreçleri, iş bölümlerinin paylaşımında demokratik düşünebilmesi gerektiğine işaret eden Bakan Dinçer, "Mevcut öğretim programlarındaki etkinlik temelli anlayışın öğrencilere sadece etkinlik hazırlatmakla ilgili olmadığı, bunların yanında birlikte iş yapabilme, anlaşma, uzlaşma, hak ve sorumluluklarını gerçekleştirme, yapılan iş ve eylemleri sorgulama yetilerini geliştirmeye de fırsat vermesi gerektiğini her zaman ön planda tutmalıdır." dedi.

Dinçer, 2011-2012 eğitim öğretim yılının ilk haftasında MEB'e bağlı tüm resmi ve özel örgün eğitim kurumlarının bütün sınıf ve şubelerinde ?Demokrasi Eğitimi ve Demokratik Okul Kültürü' konularında öğrencilerin seviyesi, ilgi ve istekleri dikkate alınarak etkinlikler yapılacağını aktardı.

ETKİNLİK ÖRNEKLERİ

Genelgede, sıralanan etkinlik örneklerinden yararlanılması da istendi. Bu etkinliklerden bazıları şöyle:

-İnsanın varlığının ve onurunun korunmasında insan haklarının ve demokrasinin önemi konulu araştırma ödevlerinin verilmesi

-Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik olumlu örneklerin araştırılarak okul panosunda paylaşılması

-İnsan hakları ile ilgili gelişmelerin takip edilmesinin teşvik edilmesi ve konu ile ilgili gazete/dergi haberlerinin sergilenmesi

-Ortak yaşam alanlarının ve kamu mallarının korunmasının önemi ile ilgili özlü sözlerin sergilenmesi.

-Öğrencilerin engelli bireylere empati yapabilmesi, onların rahat bir yaşam sürmesi için sorumluluk üstlenmelerini teşvik edici ziyaretlerin sağlanması

-Eğitim ortamlarının düzenlenmesi ve sosyal faaliyetlerin planlanmasında öğrencilerin görüş ve önerilerinin alınmasına yönelik çalışmaların yapılması

-Okullardaki mevcut fiziki imkanların öğrenci ve velilerin boş zamanlarını değerlendirebilecekleri, sosyal ve kültürel faaliyetlerin yapabilecekleri mekanlar haline getirmesine yönelik çalışmaların yapılması.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber