İl emniyet müdürlükleri suç istatistiği yayınlayamayacak

Haber Giriş : 28 Nisan 2005 10:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bazı il emniyet müdürlüklerinin açıkladığı suç istatistikleri ile Emniyet Genel Müdürlüğü'nün verdiği bilgiler arasında yüzde 20'leri aşan farklılıklar ortaya çıkınca bilginin tek elden verilmesine karar verildi. Buna göre suç istatistiklerini sadece Emniyet Ana Komuta Kumanda Merkezi Daire Başkanlığı açıklayacak.

Emniyet Genel Müdürlüğü ile il emniyet müdürlüklerinin açıkladığı suç istatistikleri arasında yüzde 20'leri aşan farklılıkların çıkması üzerine Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner harekete geçti. Aydıner, herhangi bir karışıklığa meydan verilmemesi ve yeknesaklığın sağlanması amacıyla il emniyet müdürlerinden, kendi yaptıkları suç istatistiklerini değil, Emniyet Genel Müdürlüğü'nce tutulan suç istatistiklerinin açıklanmasını istedi.

İl emniyet müdürlükleri polis sorumluluk bölgesinde işlenen suçlarla ilgili istatistiki bilgileri aylık olarak Emniyet Genel Müdürlüğü'ne iletiyor. Emniyet Ana Komuta Kumanda Merkezi Daire Başkanlığı (AKKM), bu bilgileri aylık ve yıllık olarak değerlendirmeye alıyor. Söz konusu değerlendirmeler il emniyet müdürlüklerince de yapılıyor. Ancak son günlerde Emniyet Genel Müdürlüğü ile bazı il emniyet müdürlüklerinin açıkladığı suç oranlarında büyük bir farklılık olduğu gözlendi. Emniyet Genel Müdürü Aydıner, 81 il emniyet müdürlüğüne gönderdiği genelgede, AB uyum sürecinde polis teşkilatıyla ilgili yapılacak çalışmalar açısından istatistiki bilgilerin büyük önem arz ettiğine dikkat çekti. Emniyetin elde ettiği suç verilerinin, kurum ve kuruluşlar, basın organları ve üniversitelerde bilimsel çalışma yapan akademisyenlere iletildiğini hatırlatan Aydıner, bu bilgilerin yayınlanmak üzere, Devlet İstatistik Enstitüsü'ne de gönderildiğini bildirdi.

Son zamanlarda, il emniyet müdürlükleri ile ilgili yazılı ve görsel medyada yer alan suç istatistikleri ile AKKM Daire Başkanlığı verileri arasında büyük farklılıklar olduğunun müşahede edildiğini genelgede kaydeden Aydıner, ?Teşkilatımızla ilgili herhangi bir olumsuz kanaate veya karışıklığa meydan vermemek ve yeknesaklığı sağlamak açısından, il emniyet müdürlüklerinin, AKKM Daire Başkanlığı'na gönderdikleri suç istatistiki verilerini baz alarak talepleri karşılamaları, kendi yaptıkları suç istatistiklerini vermemeleri, merkez teşkilatımızın ise suç istatistik taleplerini AKKM Daire Başkanlığı'na yönlendirmesi gerekmektedir.? dedi. Aydıner, trafik kaza sayıları dışındaki trafik ile ilgili tüm detay istatistiklerin Trafik Eğt. Arşt. Dairesi Başkanlığı'ndan temin edileceğini belirterek, il emniyet müdürlüklerinin, web sayfalarından yayınlayacakları istatistikleri yine AKKM Daire Başkanlığı'ndan aldıkları verileri kullanacaklarını bildirdi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber