MEB'de değişmeyen iki Genel Müdürlük

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Eylül 2011 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB Teşkilat yasasını değiştiren 652 sayılı KHK ile şu anda görev yapan tüm üst düzey kadrolar görevden alındı. Yenisi atanana kadar çalışmalara devam ediyorlar. Yenileri atanınca bu kişilere özel tahsis edilen kadrolara geçecekler ve bakanın vereceği görevleri yapacaklar.

Bu süreçte tahsis yapılmayan ve adı değişmeyen müşavirilik, müsteşarlık ve TTKB üyeliğini saymazsak üç birim bulunmaktadır.

Bunlar;

- Strateji Geliştirme Başkanlığı

- Ortaöğretim Genel Müdürlüğü

- Din Öğretimi Genel Müdürlüğü.

Şeklindedir.

Bu üç makamda oturanların yerleri garanti gibi görülmektedir. Diğerleri görevden alındıklarında eski makam unvanlarını emekli olana kadar sürdürecekler fakat görevden alındıkları anda bakanın verdiği işleri yapacaklar.

İlköğretim ile Okul Öncesi birleştirilmiş ve tek genel müdürlük oluşturulmuştur.

Aynı şekilde Anadolu Öğretmen Liseleri de Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne Bağlanmıştır.

Erkek Teknik, Kız Teknik, Turizm Ticaret Genel Müdürlükleri de birleştirilmiş ve Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü oluşturularak buraya bağlanmıştır.

Görevleri arasında eğitim öğretim işleri olmadığı halde kanuna aykırı olarak bakan onayı ile Sağlık Meslek Liselerinin bağlandığı Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı'da kaldırılmıştır.

Bu genel müdürlükleri herkes çok iyi bilir ki Mesleki Ortaöğretim yani Meslek liselerimizin bağlı oldukları birimlerdi ve tek çatı altında toplandı. Belki doğru da olmuştur.

Bu birleştirmeden ?Din Öğretimi Genel Müdürlüğü? nün yer almaması ise;

1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununda;

?Madde 32 ? İmam - hatip liseleri, imamlık, hatiplik ve Kur'an kursu öğreticiliği gibi dini hizmetlerin yerine getirilmesi ile görevli elemanları yetiştirmek üzere, Milli Eğitim Bakanlığınca açılan ortaöğretim sistemi içinde, hem mesleğe hem yüksek öğrenime hazırlayıcı programlar uygulayan öğretim kurumlarıdır.?

Şeklinde tanımlanan kurumlar olmasına rağmen yani bir meslek lisesi olmasına rağmen Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlanmamıştır.

Bu genel müdürlüğün görev tanımında dahi değişikliğe gidilmediği görülmektedir.

Hüküm 3797'de

? Madde 17 ? Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün görevleri şunlardır:

a) İmam-hatip liseleri ile Anadolu imam-hatip liselerinin eğitim, öğretim ve yönetimi ile ilgili bütün görev ve hizmetlerini yürütmek,

b) İlköğretim, Ortaöğretim ve Bakanlığa bağlı yaygın eğitim kurumlarında okutulan din kültürü ve ahlak öğretimine ait programlar ile ders kitaplarını hazırlamak ve Talim ve Terbiye Kuruluna sunmak. ?

Şeklinde iken 652 sayılı KHK'da;

?MADDE 10 ? (1) Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün görevleri şunlardır:

a) İmam-hatip liselerinin yönetimine ve öğrencilerinin eğitim ve öğretimine yönelik politikalar belirlemek ve uygulamak.

b) İlköğretim, ortaöğretim ve yaygın eğitim kurumlarında din kültürü ve ahlâk eğitim ve öğretimine ait programlar ile ders kitaplarını, eğitim araç-gereçlerini hazırlamak veya hazırlatmak ve Talim ve Terbiye Kuruluna sunmak?

Şeklindedir.

Bu tanımlardan da anlaşılacağı üzere tanımlarda bir değişiklik söz konusu değildir. .

Bu kurumlar meslek lisesi olarak görülmekte ise ?Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne? hayır Genel Lise olarak görülmekte ise Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne bağlanarak çok başlılığa son vermeyi amaçlayan 652 sayılı KHK'nın ana felsefesine uygun hareket edilmesi gerekirdi. Binlerce okulun bulunduğu İlköğretim ve Okul Öncesi birleştirilebiliyorsa, yine binlerce okula sahip Mesleki Eğitim okulları bir çatıda toplanıyorsa, sayısı son yıllarda beşyüz civarına çıkarılan İmam Hatip Liselerimiz için de ayrı bir Genel Müdürlüğün oluşturulmaması gerekirdi.

Bu KHK'nın temel felsefesine uygun düşmeyen bir uygulama olmuştur.

Saygılarımla?

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber