Eri ölüme götüren komutan eşine 43 TL ceza

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Eylül 2011 17:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bingol Merkez Jandarma Alay Komutanliginda 10 yil once vatani gorevini yaparken komutaninin esinin talimati ile balkondan sarkip iceriden kapanan 4. kattaki evin kapisini acmaya calisirken beline bagladigi ipin kopmasi sonucu yere cakilarak hayatini kaybeden Suleyman Dengir isimli askerin durusmasina Bingol'de devam edildi. 10 yildir devam eden davanin dosyasi 43 lira ceza bedeli ile kapandi.

20 Haziran 2001'de yasanan olayda, Bingol Merkez Jandarma Alay Komutanligi Jandarma Ozel Harekat Taburu Karargah ve Servis Boluk Komutanliginda gorevli Yuzbasi Abdurrahman Guven'in oturdugu 4. kattaki lojmanin dis kapisi kapandi ve anahtar iceride kaldi. Disarida kalan Emel Guven, esini telefonla arayarak yedek anahtari gondermesini istedi. Bunun uzerine Yuzbasi Guven, yedek anahtari soforu ve habercisi olan Suleyman Dengur'e vererek esine gonderdi. Ancak diger anahtarin kapinin kilidinde kalmasi nedeniyle kapi acilamadi. Kapi acilmayinca cilingir cagirmak yerine Emel Guven, yanina Suleyman Dengur ile diger er Suleyman Ozkan'i alarak bir ust katta bulunan komsularinin kapisini caldi. Ust katin balkonunda camasir ipi olarak kullanilan telefon kablosu Emel Guven ile er Suleyman Ozkan'in yardimiyla Suleyman Dergur'un beline baglandi. Balkondan sarkitilan Suleyman Dengur'un beline baglanan kablo koptu. 5. kattan beton zemine dusen er hayatini kaybetti.

10 yili askindir Bingol 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam eden mahkemenin bugunku durusmasina katilan acili aile, bugun gorulen davanin tazminat davasi oldugunu ve ceza dosyasinin 43 TL'lik cok komik bir ceza ile kapatildigini aktardi. Gozyaslari arasinda adliye onunde basin mensuplarina aciklamada bulunan acili anne Hulya Dengur, "Bir gencin hayati 43 TL gibi bir ceza bedeli ile kapatilir mi? Emel Guven'e once 7 ay ceza verdiler, sonra 2 aya dusurduler ve daha sonra 43 TL ile dosyayi kapattilar. Adalet bu mu? Durusmada sadece kusur itirazlari yapildi. Emel Guven'e yuzde 32 kusur, oglumuza ise yuzde 68 kusur verilmis. Yani ogluma daha yuksek kusur verilmis. Itirazimiz bu yonde oldu" ifadelerini kullandi.

Oglunun bir hic ugruna hayatini kaybettigini belirten anne Dengur, "10 yildir ugrasmamiza ragmen hicbir sonuc elde edemedik. Adalet yerini bulmuyor. Isik Kosaner'in dedigi gibi askerler ozel islerde kullaniliyor ve bunlar ortbas ediliyordu. Benim yavrum gitti ama baska yavrular gitmesin. Kimse duyarli olmadi ve bu mevzu kapatildi. 'AIHM'ye basvuruldu' denildi. Uc yil boyunca basvurunun yapildigini saniyordum. Maalesef bugun ogrendigim kadariyla AIHM'ye basvurulmus degil. Hem avukat hem de adalet magduruyuz. Adalet hicbir sekilde yerini bulmadi. Ben adalet istiyorum" seklinde konustu.

Baba Mehmet Dengur ise, "Donemin savcisi beni odasina cagirarak, 'Bosuna ugrasiyorsunuz. Istanbul'dan buraya gelip gidersin sadece. Eline bir sey gecmez' ifadelerini kullandi. Bu sozlerle olayin basindan beri ortbas edilmeye calisildigi acik bir sekilde ortadadir" iddiasinda bulundu.

Esinin sozlerini dogrulayan Anne Hulya Dengur ise, "Biz bu davayi basindan beri takip ettigimizde bize savci sunu soyledi: 'Bu davayi birakin gidin. Ugrassaniz dahi hicbir sey elde edemezsiniz.' Bu olayin ortbas edilecegini bildikleri icin o sozleri sarf ettiler. Bizim mahkemeye dahi bile girmemizi istememistiler" sozleriyle tepkisini dile getirdi.

Aileye destek icin adliye onune gelen Insan Haklari Dernegi (IHD) Bingol Sube Baskani Nihat Aksoy da yillar once yasanan bu olayin kamuoyunda duyulmamasinin oldukca uzucu oldugunu belirterek, "Bu hadise bize bildirilmedi. Haberdar olsaydik ailenin kafasindaki birtakim soru isaretlerinin giderilmesi icin kendilerine yardimci olurduk. Ama maalesef is isten gecti. Ceza dosyasi kapandi. Yapilabilecek bir sey yok. Keske zamaninda bu olaydan haberdar olup acili aileye yardimci olsaydik" seklinde konustu.

MURAT CAKA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber