Hükümet akaryakıtta ucuzluk hakkını kullanmıyor

Haber Giriş : 28 Nisan 2005 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Akaryakıt fiyatlarında yıl başından bu yana yaşanan dalgalanmaya rağmen hükümetin, özel tüketim vergilerinde indirim yapmaması, ham petrol fiyatlarındaki tüm değişimlerin fiyatlara yansımasına yol açtı.

Hükümetin, özel tüketim vergilerinde yapma yetkisi bulunan düzenlemelerle fiyatları sabit tutma ve fiyatların daha az dalgalanmasına izin verme olanağı bulunduğuna dikkat çekiliyor.

FİYATI VERGİ BELİRLİYOR

Türkiye'de akaryakıt fiyatlarının serbestçe belirlenmeye başlanmasına rağmen, fiyatı asıl belirleyen mekanizmanın akaryakıt üzerinden alınan yüklü özel tüketim ve katma değer vergileri olduğu belirtiliyor. TÜPRAŞ'ın akaryakıta uyguladığı dağıtım fiyatının, kurşunsuz benzinde yüzde 75'i, motorinde yüzde 65'i, LPG'de yüzde 58.1'i, 98 oktan kurşunsuz benzinde yüzde 75.7'si özel tüketim vergisi ve katma değer vergisinden kaynaklanıyor. Asıl fiyat, dağıtım şirketlerine uygulanan vergili fiyatın ürüne göre yüzde 41.9'u ile yüzde 24'ü düzeyinde kalıyor.

HÜKÜMET FİYATI MÜDAHALE EDEBİLİR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni fiyatlama sistemini kastederek "Akaryakıta zammı biz yapmıyoruz" demesine rağmen, Hükümetin ÖTV tutarlarında yapma yetkisi bulunan düzenlemelerle fiyatları sabit tutma ya da daha az dalgalanmaya izin verme olanağı bulunduğuna dikkat çekiliyor.

GEÇEN YIL DEĞİŞİKLİK YAPMIŞTI

Hükümet, ham petrol fiyatlarının yükselme eğiliminde olduğu geçen yıl fiyat istikrarı sağlamak amacıyla, özel tüketim vergisi tutarlarında sık sık değişiklikler yapmıştı. Akaryakıt fiyatlarının yükselme eğilimi gösterdiği dönemlerde ÖTV tutarları indirilerek, düştüğü dönemlerde de ÖTV tutarları artırılarak fiyatlarda yaşanacak değişiklikler nispeten dengelenmişti.

Bakanlar Kurulu bu yıl ise söz konusu yetkisini kullanmayı tercih etmedi.

ÖTV ARTIŞLARI

Hükümet benzinden en son ÖTV ayarlamasını 1 Aralık 2004'te yapmış ve ÖTV tutarını yüzde 8 oranında artırmıştı. Oysa hükümet 2004 yılı boyunca benzinden alınan ÖTV tutarlarında 30, motorinde ise 35 defa indirim yada yükseltmeye yönelik olarak düzenleme yapmıştı.

Bu yılın ilk 3 ayında petrol ve doğal gaz ürünlerinden kesilen ÖTV tutarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27.3 oranında artışla 3.3 milyon YTL'den 4.2 milyon YTL'ye yükseldi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber