Adalet Bakanlığı'ndan 'araç' açıklaması

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 17 Eylül 2011 17:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kayseri'nin Pınarbaşı ile Sivas'ın Gürün İlçesi arasında dün hükümlü ve tutuklu nakil aracının motor kısmında başlayan yangında 5 mahkumun yanarak öldüğü olayın ardından Adalet Bakanlığı aracın teknik özellikleri ile tutuklu ve hükümlü sevklerine ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Hükümlü ve tutuklulardan başka illere nakil, duruşma ve hastaneye götürülmesi gereken sayının günlük 5.500 kişinin üzerinde olduğunu açıklayan Adalet Bakanlığı araç alınırken en kaliteli ve fiyat olarak en uygun olanı tercih edilmeye çalışıldığına dikkat çekti. Kayseri'de yanan hükümlü ve tutuklu nakil aracı ile ilgili olarak ise 10 adet alınan bu araçların uzun yol sevklerinde düşünüldüğü ve araçların en üst teknik özelliklere sahip olduğunu belirtildi.

NAKİL, DURUŞMA VE HASTANEYE GÖTÜRÜLMESİ GEREKEN SAYI GÜNLÜK 5.500 KİŞİ

Adalet Bakanlığı Basın Müşavirliği tarafından yapılan açıklama açıklamada ; 'Hükümlü ve tutuklulardan başka illere nakil, duruşma ve hastaneye götürülmesi gereken sayı günlük 5.500 kişinin üzerindedir. Kurumlarımızda 333 adet 8 kişilik, 234 adet 12 kişilik, 10 adet 18 kişilik ve 30 adet de 30-37 kişi arası kapasitede değişen büyüklükte toplam 607 adet hükümlü ve tutuklu nakil aracı mevcuttur. 2011 yılında ise 100 adet hükümlü ve tutuklu ring aracı alım ihalesi Devlet Malzeme Ofisi tarafından yapılmış olup, bu araçlar 2011 yılı sonuna kadar Genel Müdürlüğümüze teslim edilecektir.Son dört yılda, 2011 yılında alınacaklarla birlikte 256 adet hükümlü ve tutuklu nakil aracı alınmış olacaktır"

"ARAÇ ALINIRKEN EN KALİTELİ VE FİYAT OLARAK EN UYGUN OLANI TERCİH EDİLMEYE ÇALIŞILMIŞTIR''

'Araç alımları Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü aracılığı ile 4734 sayılı Kamu İhale Kanunun 3/e maddesi gereğince yapılmaktadır. Sadece üst yapı ile ilgili şartname Devlet Malzeme Ofisine verilmektedir. Motor, elektrik ve diğer aksamlar ( aracın alt yapısı) firmanın piyasaya sunduğu araç ile aynı teknik özelliğe sahiptir. Araçta Deutz Euro 3, su soğutmalı, 4 silindirli, dizel ara soğutmalı 190 BG/2300 d/d güç üreten, 700 N.m/1400 d/d azami momente sahip motor bulunmaktadır. Kurumlarımıza araç alınırken en kaliteli ve fiyat olarak en uygun olanı tercih edilmeye çalışılmıştır. Farklı firmalardan araç alımlarımız da bulunmaktadır. Yazıda belirtilen firmadan 1992 yılından beri araç alınmaktadır

"ARAÇ ENVANTERİMİZDE KAYITLI EN ÜST TEKNİK ÖZELLİKLERE SAHİP''

"Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne, Otokar Doruk 190 H hükümlü ve tutuklu nakil aracından 2010 model olarak Devlet Malzeme Ofisi aracılığıyla 10 adet alınmıştır. Bu araçların uzun yol sevklerinde kullanılması düşünülmüştür. Bu araç Genel Müdürlüğümüz envanterinde kayıtlı en üst teknik özelliklere sahip araçtır. Bu araçta her biri 6 şar kişilik 3 bölme bulunmaktadır. Hükümlü ve tutuklu bölmeleri dahil olmak üzere aracın her bölümünde klimalı ısıtma ve soğutma sistemi bulunmaktadır."

"ARAÇLAR FABRİKADA KURUM İHTİYACI İÇİN ÖZEL OLARAK ÜRETİLMEKTEDİR"

"Araçta hükümlü ve tutuklu için 18, güvenlik görevlileri için 18 ve şoför için 1 adet koltuk bulunmaktadır. Aracın motor, elektrik sistemi ve diğer aksamlarının bakımları düzenli olarak yapılmaktadır. Aracın iç bölmeleri kamera sistemi ile kontrol edilmektedir. Aracın sol yan duvarın arka tarafında, acil hallerde araç içinden tahliyeyi sağlayacak 1 adet acil çıkış kapısı ve araçta yangın söndürme tüpü bulunmaktadır. Bu araçlar fabrikada kurum ihtiyacı için özel olarak üretilmektedir."

"HÜKÜMLÜNÜN FİRARINI ÖNLEYİCİ TEDBİRLER ALINARAK YOLA ÇIKARTILMAKTADIR"

"Hükümlü ve tutukluların nakillerindeki esaslar ile nakillerde alınacak tedbirler 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirleri Hakkında Kanunun 53/2, 58, Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Tüzük'ün 164, 169 uncu maddelerinde belirtilmiştir. Bu hükümlere göre hükümlü ve tutuklular nakilden önce sağlık kuruluşuna muayene ettirilmekte, muayene sonucu yola çıkarılabileceği hekim raporuyla uygun bulunanlar hükümlünün firarını önleyici tedbirler alınarak yola çıkartılmaktadır. Hükümlü ve tutukluların nakil işlemleri 2803 sayılı Jandarma Teşkilat ve Yetkileri Kanunu'nun 7/a maddesi ile verilen yetkiye istinaden Jandarma tarafından gerçekleştirilmektedir."

"NAKİL GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI HALİNDE UÇAK DAHİL HER TÜRLÜ ULAŞIM VASITASIYLA NAKİLLERİ MÜMKÜN OLABİLMEKTEDİR"

"Nakil işlemlerinin ne şekilde yerine getirileceğine dair usul ve esaslar Jandarma Teşkilat Görev ve Yetkileri Yönetmeliğinin 65 ve müteakip maddelerinde belirtilmiş olup sevk ve nakil hizmetleri Jandarma Genel Komutanlığının 2007 tarihli yönergesi ile yürütülmektedir. Ceza İnfaz ve Tutukevlerinin Dış Koruması ile Sevk ve Nakil Hizmetleri Yönergesinin 5 inci bölüm ikinci kısmında kullanılacak vasıtalara göre sevk ve nakillerde dikkat edilecek hususlar belirtilmiş, kara, deniz, hava ve demir yolu ile sevk veya naklin yapılabileceği hüküm altına alınmıştır. Bu hükümlere göre hükümlü ve tutukluların nakilleri sırasındaki personel ve taşıt seçimi Jandarmaya ait olup uçuş ve nakil güvenliğinin sağlanması halinde uçak dahil her türlü ulaşım vasıtasıyla nakilleri mümkün olabilmektedir."

"UÇAK İLE NAKİL TALEPLERİNDE OLUMSUZ CEVAP VERİLMEMİŞTİR"

"Genel Müdürlüğümüze yıllık on civarında bu yönde talep yazıları gelmekte, cevabi yazılarda uçuş ve nakil güvenliklerinin sağlanması halinde uçakla naklin uygun olabileceği yönünde olumlu görüş bildirilmekte olup bu güne kadar uçak ile nakil taleplerinde olumsuz cevap verilmemiştir. İsteğe bağlı nakillerde hava, kara, deniz ve demiryolu ile sevkin sağlanmasında hükümlü ve tutuklunun talepte bulunması, nakil masraflarını karşılaması ve güvenlik açısından uygun olması şartları aranmaktadır. Hasta hükümlü ve tutuklular doktor raporuyla uygun görülmesi halinde Genel Müdürlükçe re'sen hastaneye tedavi sevkleri uçak ile de yapılmaktadır."

"VİDEO KONFERANS SİSTEMİ İLE İFADE VE BEYANLARININ ALINMASI MÜMKÜN HALE GELEBİLECEKTİR"

"Ayrıca duruşma nedeniyle sevk ve nakillerin en aza indirilmesi için Ceza Muhakemesinde Ses ve Görüntü Bilişim Sisteminin Kullanılması Hakkında Yönetmelik Taslağı 5 Eylül 2011 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanması için Başbakanlığa gönderilmiştir. Bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile hükümlü ve tutukluların bulundukları yer dışındaki mahkemelere gönderilmeden video konferans sistemi ile ifade ve beyanlarının alınması mümkün hale gelebilecektir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber