Okul yöneticilerinin rotasyon işlemlerindeki belirsizlik ne olacak?
35 Gün Önce Yönetmelikle Müdür Yardımcısı ve Müdür Başyardımcılarına Rotasyon Uygulaması getirilmiştir.
652 sayılı KHK'ne yayımlanmadan 35 gün önce Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğinin 09.08.2011 tarihli ve 28020 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanan yönetmelik değişikliği ile değiştirilen ?Zorunlu yer değiştirme suretiyle atamalar? başlıklı, 22. maddesi, 3. fıkrasındaki; ?(3) Eğitim kurumu müdür başyardımcıları ile müdür yardımcılarından bulundukları eğitim kurumunda görev yaptıkları yönetim kademesinde aralıksız asaleten 8 yıllık çalışma süresini tamamlayanların görev yerleri, durumlarına uygun eğitim kurumları olacak şekilde bu Yönetmelik ekinde yer alan EK?2 Yönetici Değerlendirme Formu üzerinden yapılacak değerlendirme sonucu puan üstünlüğü esasına göre değiştirilir.? hükümler ile müdür başyardımcıları ile müdür yardımcıları, zorunlu yer değiştirme adı altında rotasyona tabi tutulmaktadırlar.
35 Gün Sonra Müdür Yardımcısı ve Müdür Başyardımcılarına Yönetmelikle Getirilen Rotasyon MEB Teşkilat Kanununda Yer Almamıştır
14.09.2011 tarih ve 28054 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin ?Atama? başlıklı, 37. maddesi, 7. fıkrasında; ?İl millî eğitim müdürü, ilçe millî eğitim müdürü, okul ve kurum müdürü olarak görev yapanların yer değiştirmeleri, hizmet süreleri, performans ve yeterlikleri dikkate alınarak bölge hizmeti ve rotasyon esasına göre yapılır. Bunların yer değiştirmelerine ilişkin usûl ve esaslar yönetmelikle belirlenir.? hükümleri bulunmaktadır.
Bu konudaki ?MEB Teşkilat Yasası değişiklikleri (2): Rotasyon? başlıklı haberimiz için tıklayınız.
Bu hükümlere göre; İl millî eğitim müdürü, ilçe millî eğitim müdürü, okul ve kurum müdürü olarak görev yapanlara rotasyon uygulanacaktır. 652 sayılı KHK müdür başyardımcıları ile müdür yardımcılarına rotasyon öngörmemiştir.
652 sayılı KHK'nin atıfta bulunduğu yönetmelik; 13.08.2009 tarih ve 27318 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik dir.
Müdür başyardımcıları ile müdür yardımcıları, zorunlu yer değiştirme adı altında rotasyon uygulamasına daha yeni başlanmışken, 652 sayılı KHK'de müdür yardımcısı ve müdür başyardımcılarına rotasyon öngörülmediğinden KHK'yi hazırlayanların Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğinin Müdür başyardımcıları ile müdür yardımcılarına zorunlu yer değiştirme adı altında rotasyon uygulamasını göz ardı etiği bir gerçektir.
Aynı yönetmeliğin ?Atama ve yer değiştirme dönemleri? başlıklı, 23. maddesi, (c) bendindeki; ?c) 22 nci madde kapsamındaki zorunlu yer değiştirmeler ağustos ve eylül aylarında gerçekleştirilir.? hükümler nedeniyle, bazı illerde müdür yardımcısı ve müdür başyardımcılarının rotasyon işlemleri tamamlanmış, bazı illerde duyuruya çıkılıp yer değiştirme işlemleri yürütülmekte iken, bazı illerde ise 652 sayılı KHK'nin yukarıda yer verdiğimiz ?Atama? başlıklı 37. maddesi, 7. fıkrasında, müdür yardımcısı ve müdür başyardımcılarına yer verilmemesinden kaynaklanan durum nedeniyle rotasyon işlemleri askıya alınmıştır. Şu an itibari ile ülke genelinde uygulamada birlik bulunmamaktadır.
Bakan Açıklama Yapmalıdır
652 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ?Sorunların giderilmesi? başlıklı, Geçici 8. maddesindeki; ?(1) Bakanlığın yeniden yapılanması sebebiyle gerçekleştirilen kapatma, devir, personel geçişi ve nakli, diğer geçiş işlemleri ile kadro, demirbaş devri ve benzeri hususlara ilişkin olarak ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Bakan yetkilidir.? hükümler nedeniyle Bakan açıklama yapmalıdır.
Müdür Yardımcısı ve Müdür Başyardımcılarına Rotasyon İptal Edilmelidir
Ayrıca 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ?Düzenleyici işlemler? başlıklı, Geçici 6. maddesindeki; ?(1) Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin uygulanmasına ilişkin düzenlemeler bir yıl içinde yürürlüğe konulur. Bu düzenlemeler yürürlüğe girinceye kadar mevcut düzenlemelerin bu Kanun Hükmünde Kararnameye aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam olunur.? hükümler nedeniyle 652 sayılı KHK'nin yukarıda yer verdiğimiz ?Atama? başlıklı, 37. maddesi, 7. fıkrasında, müdür yardımcısı ve müdür başyardımcılarına yer verilmemesi hukuki bir sorun ortaya çıkarmaktadır.
Müdür Yardımcısı
ve Müdür Başyardımcılarına Rotasyon Uygulaması
Hukuka Aykırıdır
Milli Eğitim Bakanlığının, Müdür
yardımcısı ve müdür başyardımcılarına Kanun ile getirmediği
Rotasyon uygulamasını, normlar hiyerarşisinde Kanunların, Kanun
Hükmünde Kararnamelerin altında olan, sadece kanunları açıklamak
ve detaylandırmak için çıkarılan Yönetmelikler ile getiremez.
T.C. Anayasasının 124. maddesinde
de belirtildiği gibi; bakanlıklar kendi görev alanlarını ilgilendiren
kanunların ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak üzere ve
bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabilmektedir.
Normlar hiyerarşisinde Anayasa ve yasaların altında yer alan yönetmeliklerin
yasal düzenlemeleri genişletmek ve değiştirmek gibi bir işlevleri
yoktur. Yasa hükümleri ancak bir başka yasa ile değiştirilebilir.
Norm hiyerarşisi içinde daha üst nitelikte norm olan Anayasa ve yasaya uygunluğu zorunlu bulunan Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin üst norm olan 652 sayılı KHK'yi etkisiz hale getirerek Müdür yardımcısı ve müdür başyardımcılarının zorunlu yer değiştirme adı altında rotasyona tabi tutması hukuka aykırıdır.
Türk Eğitim Sen Rotasyondaki Belirsizliğin Giderilmesi İçin Bakanlığa Başvurdu
Türk Eğitim Sen Rotasyondaki belirsizliğin giderilmesi için ?Bazı illerimizde, Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğinin 22/3 maddesine göre müdür yardımcısı ve müdür başyardımcılarının rotasyon işlemleri tamamlanmış, bazı illerimizde duyuruya çıkarılarak atamaya devam edilmekte iken, bazı illerimizde ise var olan kargaşa sebebi ile rotasyon işlemi askıya alınmıştır. Şuan itibari ile ülke genelinde uygulamada birlik bulunmamaktadır.
Sendikamız genel merkezine bu konu ile ilgili binlerce soru gelmektedir. Eğitim çalışanlarının, hatta valiliklerin dahi nasıl bir uygulama yapılacağı konusunda tereddütleri bulunmaktadır.
Bu konuların açıklığa kavuşturulması için yeni bir değerlendirme yapılarak valiliklerin uyarılması bu konuda yaşanacak hukuki tereddütleri önleyecektir. Bütün bu sebeplerle gerekli değerlendirmelerin ivedilikle yapılması ve gereken işlemlerin neler olması gerektiğinin açıklanması büyük bir önem arz etmektedir. ? şeklinde yazılı olarak Milli Eğitim Bakanlığına başvurmuştur.
Ahmet Kandemir
Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlus