Şanlıurfa'da bölge valileri toplantısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Eylül 2011 13:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, ?Daha güçlü, daha özgür bir Türkiye'nin en önemli anahtarı sosyal devlet olmak ve sosyal adaleti sağlamaktır? dedi.

Bakan Şahin, Şanlıurfa'da düzenlenen bölge valileri toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, bakanlığının yeni dönemde güçlü bir icracı bakanlığına dönüştüğünü ifade etti.

Bakanlığın görev alanlarıyla ilgili bilgi veren Bakan Şahin, ?Yaklaşık 2 aylık süreçte, bakanlığın görev alanına giren sosyal hizmetler ve sosyal yardımlaşma birleştirildi, ailenin, kadının statüsünün, engellinin, yaşlının, kimsesiz çocukların içerisine alındığı çok güçlü bir bakanlığa dönüştürüldü. Bakanlığımızın görev alanlarına baktığımız zaman anayasanın Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olmanın yani sosyal hukuk devleti olma yönünün güçlendirilmesi, görev alanımızda tanımlanacak en önemli tanım olarak karşımıza duruyor? diye konuştu.

Sosyal devlet olmanın sosyal adaleti beraberinde getirdiğini ifade eden Şahin, ?2023 vizyonunda ileri demokrasi, güçlü ekonomi diyorsak, güçlü toplum, yaşanabilir bir ülke ve lider bir ülke diyorsak burada bunların hepsini yapabilmemiz için güçlü toplumu en öne almamız gerekiyor. Güçlü toplumu da Ak Parti iktidarının ilk yola çıkarken koymuş olduğu misyon, 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' anlayışıyla insanın içerisine yaşlısı, genci, engellisi, sağlamı toplumun bütün kesimlerini kuşatan bir anlayışla götürmediğiniz zaman toplumsal huzurun ve barışın sağlanamayacağını biliyoruz? dedi.

Ekonomik kalkınmayı tamamlamak, ekonomik pastayı büyütmek ve beraberinde hakça paylaşımı, sosyal adaleti de sağlamak durumunda olduklarını ifade eden Şahin, şunları kaydetti:

?Herkesin birinci sınıf vatandaş olduğu bir ülkeye geçmek durumundayız. Daha güçlü, daha özgür bir Türkiye'nin en önemli anahtarı sosyal devlet olmak ve sosyal adaleti sağlamaktır. Geldiğimiz gün itibarıyla özellikle anayasanın 10. maddesini de değiştirerek, anayasal altyapıyı da hazırlayarak, bu söylemiş olduğumuz kesimlere pozitif ayrım yaparak herkesin daha mutlu daha huzurlu bir Türkiye'de yaşamasını arzuladık ve politikalarımızı da buna göre oluşturduk. Özellikle kadın erkek arasındaki fırsat eşitliğini, eğitimde ve istihdamda ciddi manada aradaki farkı kapatmaya çalıştık. Bugün sevinerek söyleyebiliriz ki özellikle Şanlıurfa gibi bu konuda daha önceden çok daha büyük sorunlar yaşamış hala da kısmen sorunlar yaşayan bir şehirde olduğumuz için, küçük çocukların okullaştırılmasında temel eğitimde kızların erkek çocuklarla 0,5 puan farka düştüğü bir Türkiye fotoğrafıyla karşı karşıyayız. Bunu yapabilmek için de tabii ciddi manada 10 yıldır özellikle 'Haydi Kızlar Okula', ' Anne Kız Okuldayız? kampanyalarıyla, telafi eğitimleriyle kız çocuklarının okullaşmasını sağladık. En son taşımalı eğitimde taşıma ücretini Sosyal Yardımlaşma Vakfından destekleyerek, yoksul öğrencinin eğitiminin önündeki bütün engellerini kaldıracak şekilde birçok pozitif ayrımcılığı hayata geçirdik.?

?GÜÇLÜ AİLEYE, GÜÇLÜ MİLLETE İNANIYORUZ?

?Güçlü bireye, güçlü aileye ve güçlü millete inanıyoruz? diyen Şahin, ailenin güçlenmesinin asla kadının zayıflaması anlamına gelmediğini belirterek, şöyle devam etti:

?Aile bireylerinin her biri güçlü olduğu zaman, aile bireyleri içerisinde kadın güçlü olduğu zaman, erkek güçlü olduğu zaman, çocuk güçlü olduğu zaman o ailenin çok daha güçlü olacağı politikaları hayata geçirmeye devam edeceğiz. Engelli vatandaşlarımızla ilgili yaklaşık 10 kat artan bütçeyle evde bakım gibi onların eğitim ve rehabilitasyon hizmetleri gibi koruyucu tedbirleri de alarak onların daha yaşamlarını kolaylaştıracak olumlu politikayı üretmeye devam edeceğiz. Burada yaşlılarımıza bizim annemiz, babamız olarak bakıyoruz, kimsesiz çocuklara da kendi çocuklarımız gibi bakan bir anlayışla politikalarımızı üretmeye devam ediyoruz. Bu bölge, bu bölgenin bir evladı olarak bizim için çok önemli. Çünkü geldiğimiz günden beri bölgeler arası kalkınmışlık farkını gidermek için Doğu ve Güneydoğu ağırlıklı ciddi bir şekilde, pozitif ayrımcılık yapacak şekilde burayı bütçe olarak güçlendirdik. Şimdi 2012, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak da planlamamızı yaparken önceliği bu bölgeye verecek şekilde bütçelememizi yapacağız ve planlamamızı yapacağız. Tabii bunu yaparken de bölgenin hangi şehrinde ne yapacağımızın planlaması, yerel çözümler, bölgesel çözümler, Ankara açısından ve bakanlığımız açısından çok önemli olduğu için bugün bu toplantıyı yapıyoruz. Şehirlerin ve bölgenin en önemli mülki amirleri olan valilerimizle beraberiz. Şehirlerin teorik olarak bütün sorunlarını bilen valilerin tecrübeleri bakanlığımız için çok önemli. Toplumsal huzur ve barışta bugün yaşadığımız birçok güvenlikle ilgili sorunların temelinde de yalnızca güvenlik güçleriyle sorunların çözülemeyeceğini, daha özgür bir Türkiye, hukuk devleti olma yönünde ilerleyen bir Türkiye ile beraber sosyal politikaları güçlendiren bir anlayışla da bu politikalarımızı güçlendirmemiz gerektiğine inanıyorum.?

Bu konuda valilerin tecrübe, bilgi birikimi ve deneyiminin kendileri için çok önemli ve çok kıymetli olduğunu ifade eden Şahin, ?Onların bölgeyle ilgili, kendi şehirleriyle ilgili ve toplumsal sorunlarla ilgili bize verecekleri çözüm öneriler kendi bakanlığımızın planlamasında çok önemli bir anahtar olacaktır. Bugün bu toplantıyı bunun için Şanlıurfa'da yapıyoruz? dedi.

Toplantıya ev sahipliği yapan Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç'e ve katılımcı valilere teşekkür eden Bakan Şahin, ?Birlikte Türkiye'yiz, Allah'ın izniyle çok daha güçlü, çok daha özgür bir Türkiye olma yolunda da 2023 vizyonunu hayata geçiren bir ekibin her birimiz birer parçasıyız. Güçlü bir aileyiz. O yüzden bu toplantıdan sonra, bu toplantıdan çıkan kararların Ankara boyutunda gideceğiz, planlamalarımız yapacağız, genel müdürlüklerimiz ve müsteşarlıklarımız nezdinde de bunun birebir takipçisi olacağız? diye konuştu.

SİVAS'TA OKULA GİDEBİLMEK İÇİN POLİSTEN YARDIM İSTEYEN ÇOCUK

Gazetecilerin Sivas'ta 11 yaşındaki bir çocuğun ailesi tarafından okula gönderilmediği gerekçesiyle polisi arayarak yardım istemesiyle ilgili değerlendirmesini sorması üzerine de Bakan Şahin şöyle konuştu:

?Aslında burada çok sevindirici olan bir şey var, çocuklarımızın hak arama mücadelesinde ve kendi yaşamıyla ilgili karar alma mücadelesinde güçlendiklerini gösteriyor. Haberi izlediğim zaman çok mutlu oldum ülkemdeki çocuklarımızın geldiği bilinç açısından. Temel eğitimde aileler çocuklarını okula

göndermek zorunda. Göndermeyen aileler Türk Ceza Kanunu'na göre aslında yasal

olarak suçlu durumunda. Burada hep ikinci yolu tercih ettik, çocuklarını okula göndermeyen ailelere hep cazibe merkezi oluşturmaya çalıştık, onlara hep mali olarak destek olduk, sosyal devlet olarak hep onların yanında olduk. Özellikle Sosyal Yardımlaşma Vakfından, bizim vakıflardan her türlü destek onlara verildi. Buna rağmen anne baba çocuğunu okula göndermiyorsa bu, annenin ve babanın cehaletinin veya bilgi eksikliğinin göstergesidir. Çocuğun bu şekilde hakkını korumasını çok anlamlı buluyorum ve ailenin sorunu neyse bilgiye ulaşamıyorsa bu kadar imkana rağmen, nereye başvuracağını bilmiyorsa belki de buna da vesile olacaktır. Dolayısıyla bütün çocuklarımızı okutmak anne ve baba olarak en büyük görevimizdir. Göndermeyen ailelere de örnek olsun ve çocuklar mücadelelerine devam etsin diyorum.?

KADIN İNTİHARLARI

Başka bir gazetecinin bazı sivil toplum kuruluşlarının Şanlıurfa'daki kadın intiharlarıyla ilgili kendilerine sunduğu dosyayla ilgili yaptıkları çalışmayı sorması üzerine Bakan Şahin, kendilerine sunulan raporundan sonra bakanlığa bağlı uzmanları bölgeye göndererek çalışma yaptıklarını hatırlattı.

Şahin, şunları kaydetti:

?Tabii çok bilimsel bir çalışma gerekiyor, lokal çalışmadan daha çok. Raporları inceledim ama biraz daha geniş, fotoğrafın tamamını görecek şekilde araştırmamız ve politika üretmemiz gerekiyor. Çünkü bunlar bir sonuç. Nedenlerine dönük koruyucu tedbirler almadığımız sürece de bunların önüne geçmemiz mümkün değil. Yalnızca bu şehir için değil bu bölge için ve intiharlar için önümüzdeki haftalarda özel bir uzman ekip oluşturacağız ve üniversitelerimizden de faydalanarak bu sürecin takipçisi olacağız. Biliyorsunuz intiharlarla Türk Ceza Kanunu'nda kadının lehine çok önemli düzenlemeler yapıldı ama koruyucu ve önemli tedbirler burada çok daha önemli bir mekanizma oluşturuyor. Yeni dönemde de bu politikaları güçlendireceğiz ve sizlerle paylaşacağız.?

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç de katılımcılara teşekkür etti.

Adıyaman, Gaziantep, Mardin, Diyarbakır, Kilis, Şırnak, Siirt, Batman ve Kahramanmaraş valilerinin de katıldığı toplantı, basına kapalı devam etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber