YURTKUR'dan 96 bin eski öğrenciye haciz şoku

Haber Giriş : 29 Nisan 2005 07:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KREDİ ve Yurtlar Kurumu'ndan öğrenim ya da katkı kredisi alıp, geri ödemeyen binlerce eski öğrenci haciz tehlikesi altında. 235 bini öğrenim kredisi, 200 bini katkı kredisi borçlusundan adresleri vatandaşlık numaralarından tespit edilen 96 bin kişi icraya verildi. Nisan sonunda, bu rakama 150 bin kişilik bir liste daha eklenecek. Haziran sonuna kadar da 435 bin kişinin hepsi icraya verilmiş olacak. Yurt-Kur'un, ödenmeyen kredileri, bugüne kadar hiçbir uyarıda bulunmadan yıllık enflasyon üzerinden değerlendirip, faiziyle tahsil etmek istemesiyle, 100-150 milyon Türk Lirası olan borçlarını ödemeyi ihmal edenler, şimdi 1.5-2 milyarlık borç kabusuyla karşı karşıya kalıyorlar.

Katlamalı faiz

Kâbusu yaşayanlardan İrfan Mert, İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden 1999'da mezun olmuş. 1995 yılında girdiği okulda üç yıl öğrenim kredisi alan Mert, ?Burs miktarı, hatırlanmayacak kadar cüziydi? diyor. Okul bittikten iki sene sonra ödeme planı gelmiş, ama ihmal etmiş Mert. Ana parası 470 milyon olan borcun, 1 milyar 70 milyona çıktığını belirten Mert, ?Ana para 470 milyon, geri kalanı faiz. Üstelik bir ay öncesinin rakamı bu. Şimdi kim bilir ne olmuştur. Ana parayı yatırıp, faiz konusunda Yurt-Kur'la anlaşmaya çalışacağım? dedi.

Onur Berberoğlu ise, Anadolu Üniversitesi'nin 1999 mezunlarından. Onun kabusundaki borç 2 milyar 165 milyon Türk Lirası. 906 milyon lirası ana para, 1 milyar 258 milyon lira da faiz. İstanbul Üniversitesi Makine Teknikerliği mezunu Akın Emanet ise, iki yıl aldığı öğrenim kredisini banka kredi kartından çekerek ödemiş. Faizle birlikte 930 milyon ödediğine dikkati çeken Emanet, ?Yetkililer bu işe acil çözüm bulmalı. İşi ve sosyal güvencesi olmayan yüzlerce mağdur var. Borcuma ilk baktığımda 820 milyondu. 350 milyonu ana para, gerisi faiz. Bir ay sonra borcum 930 milyona çıktı? dedi.

Bakanlar Kurulu belirliyor

Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Hasan Albayrak'a göre Yurt-Kur'un yapabileceği bir şey yok. Bugüne kadar 435 bin kişiyle ilgili işlemleri başlattıklarını belirten Albayrak, ?Bunu kamuoyuna duyurmuştuk. Bizim bu açıklamalarımızdan sonra tahsilatta ciddi artışlar oldu. 1961'den 2002 sonuna kadar toplanan para sadece 27 trilyon. Oysa biz sadece 2004 yılında 88 trilyon topladık. Uyarılara rağmen borcunu ödemeyenlerle icra daireleri ilgilenecek artık. İş bizden çıktı? dedi. Albayrak, borçlara uygulanan faiz oranlarının Bakanlar Kurulu'nca belirlendiğini söyledi.

Tek örnek Türkiye'de

Enflasyonun yüzde 10'larda olduğunu oysa uygulanan faizlerin yüzde yüze vardığına dikkati çeken CHP Denizli Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim Komisyonu Üyesi Mustafa Gazalcı şunları söyledi: ?Milli Eğitim Komisyonu'nda bu konuyu gündeme getirdik. AKP'li arkadaşlarımızla ufak tefek görüş farklılıkları olmasına rağmen önümüzdeki günlerde sorunu TBMM gündemine taşıyacağız. Bu ülkede geçmişte borcu olan bakanlar aşırı fazla faizlerden kurtulmuş, borçları silinmiş. Mağdur olmuş öğrenciler meclis dilekçe komisyonlarına, partilerin grup başkanlıklarına dilekçelerle başvurarak dertlerini iletsinler. Dünyanın hiçbir yerinde kendi öğrencisinin adresini vatandaşlık numaralarından tespit edip, yüksek faizler işleterek evlerine haciz gönderilmemiş. Bunun tek örneği maalesef Türkiye.?

Faize itiraz hakları var

AVUKAT Gökçen Özdemir ise kredi mağdurlarına öneride bulundu: ?Öğrenim ve katkı kredisi sözleşmeleri, enflasyonun yüzde 100'lere vardığı dönemlerde hazırlandı. Bu gün enflasyon yüzde 10'un altında. Sözleşmeler değişen ekonomik koşullara uyarlanmalı. Gençlere tebligat gelirse, borcun faizine itiraz edebilir, tüketici mahkemelerine dava açabilirler. Ama ana paraya itiraz etmesinler. Çünkü ana para sözleşmede yazılıdır ve davayı kaybetmeleri halinde yüzde 40 tazminat ödemek zorunda kalırlar. Ya da ana parayı ödeyip, faiz konusunda Yurt-Kur'la anlaşma yoluna gidebilirler.?

h.o.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber