Batı da öğretmene şark hizmeti sayılıyor

Haber Giriş : 29 Nisan 2005 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğretmen atama yönetmeliği değiştiriliyor. İstanbul ve İzmir dışındaki 79 ilde, DPT kriterlerine göre geri kalmış ilçeler de "zorunlu görev" kapsamına alınıyor. Temmuz başındaki 10 bin 509 öğretmen atamasında yeni yönetmelik hükümleri uygulanacak.

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmen atamalarında "zorunlu görev" tanımını yeniden tarif ederek, Doğu ve Güneydoğu illeri dışındaki geri kalmış tüm yerleşim birimlerini bu kapsama dahil etti. Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nde yapılan bu yeni düzenleme, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın onayı için Başbakanlığa gönderildi. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden sonra artık Kızıltepe, Şırnak, Hakkari değil Balıkesir'in Dursunbeyli, Ankara'nın Haymana, Adana'nın Feke, Antalya'nın Gündoğmuş ilçeleri de öğretmenler için zorunlu görev yeri olacak.

MEB Personel Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan yönetmelik, atamalarda istismar edilen konulara karşı önlemler almak için hazırlandı. Yeni düzenlemeyle, öğretmenlerin hem illere, hem de okullara dengeli dağılımı hedeflendi. Yeni yönetmelik hükümlerinin, 2-3 Temmuz 2005 tarihlerinde, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sonucuna göre yapılacak 10 bin 509 öğretmen atamasında uygulanması planlanıyor.

İstanbul ve İzmir hariç

Yönetmelikle yapılacak değişiklik sonrası öğretmenler, büyükşehirlerin az gelişmiş ve il merkezine uzak ilçelerinde 5 yıl görev yaptıklarında, Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde zorunlu hizmeti yapmak korkusundan kurtulacaklar. Zorunlu hizmet kapsamına alınan merkeze uzak ve az gelişmiş ilçeler, Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) kalkınmışlık ölçeği doğrultusunda MEB Personel Genel Müdürlüğü tarafından belirlenirken, İstanbul ve İzmir'in ilçeleri uygulamanın dışında tutuldu.

Eş durumu tayini zorlaştı

Yeni yönetmelikle eşi SSK veya Bağ-Kur kayıtlısı olan öğretmenlerin eş durumundan atanması için, eşinin16 aylık priminin yatırıldığına dair belge gerekecek.

Halen sürdürülen uygulamada ise 8 aylık prim yatırılmış olması yeterli sayılıyor. Hazırlık eğitimi ve temel eğitim alan öğretmenler eş durumundan tayin yaptıramayacak ve nakil için en az 1 yıl geçmesi koşulu aranacak.

Boşanma durumunda bunu gerekçe gösteren öğretmenlerin isteği doğrultusunda tayini yapılması uygulaması da yeni düzenleme ile kaldırılacak. Bazı öğretmenlerin istedikleri ile atanabilmek için anlaşmalı evlilik yaptığı ve kısa sürede boşandığını tespit eden MEB, istismarın önüne geçmek için boşanmayı da tayin sebebi olmaktan çıkaracak.

Zorunlu hizmet bölgelerinin bir bölümü

Mersin-Aydıncık
Mersin-Mut
Adana-Feke
Adana-Karaisalı
Adana-Aladağ
Adana-İmamoğlu
Bursa-Orhaneli
Bursa-Büyükorman
Ankara-Haymana
Ankara-Nallıhan
Ankara-Çamlıdere
Kastamonu-Cide
Antalya-Gündoğmuş
Antalya-Akseki
Balıkesir-Dursunbeyli
Adapazarı-Taraklı

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber