Ambulanslar, sosyal güvencesi ve ödeme gücü olmayanlara ücretsiz

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Eylül 2011 13:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kayseri Sağlık Müdürlüğü, ambulans hizmetlerinin ücretlendirilmesinin kanunlara göre yapıldığı ve sosyal hiçbir güvencesi olmayanlarla ödeme gücü bulunmayanların bu hizmet için ödeme yapmadığını duyurdu. Sağlık Müdürlüğü, bunun dışındaki ambulans hizmetlerinin ücretlendirildiği ve Bakanlar Kurulu tarafından karara bağladığına dikkat çekti. Amatör Futbol Federasyonu'nda sağlık müdürlüğüne hizmet alımı için başvurması gerektiği ve ücretlendirmeye göre ödeme yapması gerektiği bildirildi.

Kayseri İl Sağlık Müdürlüğü, ambulans hizmetleri ile ilgili yanlış anlaşılmaların yaşandığına dikkat çekerek, yaptığı açıklamada hizmetin kimlere ücretli kimlere ücretsiz olduğunu duyurdu. Hizmet ücretlendirmelerinin kanunlara göre yapıldığına işaret edilerek, şu bilgiler verildi: "112 acil sağlık hizmetleri ülke genelinde kırsal alanlar da dahil yapılan tüm acil çağrılara ulaşacak şekilde yaygınlaştırılmış olup tüm il ve ilçe merkezleri ile karayolları güzergahları üzerinde ambulans istasyonları konuşlandırılmış ve 24 saat hizmet vermektedir. Vatandaşlarımızdan verilen hizmet karşılığında hiçbir ücret alınmamaktadır."

Sağlık Müdürlüğü, zaman zaman kamu ve özel kurum ve kuruluşların toplantı müsabaka gösteri şenlik gibi organizasyonlarda ambulans ve sağlık ekibi görevlendirilmesi talep edildiğine dikkat çekti. Bu tür organizasyonlarda 24 saat aktif görev yapan 112 istasyonlarından ambulans görevlendirildiği takdirde o bölgenin istasyonu boş kalacağı ve vatandaşların acil çağrılarına cevap verilemeyeceği gerekçesiyle ayrıca o gün nöbetçi olmayan ekiplerden personel ve ambulans görevlendirildiğini belirtti.

Açıklamasında, 4736 sayılı kanun gereği hiçbir kamu kurum ve kuruluşları ürettikleri mal ve hizmet bedellerini hiçbir kişi veya kuruma ücretsiz veya indirimli tarife uygulayamadığı dile getirilerek, şu ifadelere yer verildi: "Anılan kanun gereği ücretlerin alınmamasına ilişkin Bakanlar Kurulu yetkili olup, ambulans ücretleri konusunda sadece hiçbir sosyal güvencesi olmayan ve ödeme gücü bulunmayan vatandaşlar muaf tutulmuştur. Buna göre bu tür durumlarda il sağlık müdürlüklerinden talep edilen ambulans ve ekip görevlendirmeleri için 209 sayılı Sağlık Bakanlığı'nın Döner Sermayeli İşletmeler Kanunu uyarınca her yıl yayımlanan ücret tarifesi üzerinden tahakkuk eden ücretler, kişi veya kuruma faturalandırılmaktadır. Bu hizmetin ücretsiz verilebilmesi için tek yetkili kurul Bakanlar Kuruludur. Bu ücret kanun gereğince alınmak zorundadır. Aksi takdirde sağlık yöneticilerinin kendi cebinden ödemeleri gerekecektir."

Kayseri'de yaşanan olayda Amatör Futbol Federasyonu tarafından İl Sağlık Müdürlüğü'nden başvuruda bulunarak ambulans talep etmediği belirtilen yazılı açıklamada, "Sağlık hizmetinin temin edilmesi bu tür durumlarda kurum ve kuruluşların sorumluluğundadır. Ancak bu hizmeti talep dahi edilmediği gibi sorumluluğu üzerinde taşıyan tarafların hizmeti satın almayarak hem de Bakanlığımızı suçlamasına anlam verilememiştir." denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber