AB vizeyi kolaylaştırıyor/ Video

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Eylül 2011 07:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa Birliği, haksız vize uygulamasını yumuşatıyor. AB İçişleri Komiseri Malmström, yeni dönemde Türk vatandaşlarına daha uzun süreli ve çoklu giriş vizesi verilmesinin önünün açılacağını söyledi.

AB ülkelerinin Türkiye'ye uyguladığı haksız vize uygulamasını sona erdirmeye dönük girişimler sonuç vermeye başladı. Vize sorunu için dün Strasbourg'da ilk kez ?özel oturum' yapıldı. Toplantıda konuşan AB İçişleri Komiseri Cecila Malmström, Türkiye'ye vize kolaylığı sağlanacağını açıkladı. Cecila Malmström, Türk vatandaşlarına daha uzun süreli ve çoklu giriş vizesi verilmesinin önünün açılacağını söyledi. Malmström'ün verdiği bilgiye göre ayrıca vize başvurularında alınan harçlarda indirim yapılacak ve istenen evraklarda da uyumlaştırılmaya gidilecek. Öğrenciler, işadamları ve ticaretle uğraşanlara kolaylık sağlanacak.

?İlk kez tünelin ucundaki ışık göründü'

Toplantıya katılan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da ilk kez tünelin ucunda ışığın görüldüğünü söyledi. Bağış bu toplantı öncesi ise Türkiye ile Avrupa Birliği arasında Türk uzmanların AB Komisyonu'nda çalışmasını sağlayacak önemli bir anlaşmaya imza attı. İmzalanan zapt ile birlikte Türk kamu kurumlarında çalışan uzmanlar artık Avrupa Komisyonu'nda görev yapabilecek. Bağış ayrıca Avrupa Parlamentosu'ndaki yoğun temasları çerçevesinde Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Gabriele Albertini ve Avrupa-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Helene Flautre ile bir araya geldi. Bağış daha sonra Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkanı Martin Schulz ile görüştü.

Komisyon Başkanı birgün Türk olacak

Bakan Bağış, AB İçişleri Komiseri Cecilie Malmström ile de biraraya geldi. Füle ile toplantı öncesi ayaküstü sohbeti sırasında Bağış, kendisini başkanlık koltuğunda oturmaya davet eden Füle'ye, ?O gün de gelecek ve elbette Komisyon Başkanı da bir Türk olacak? şeklinde yanıt verdi. Halen 25 Avrupa ülkesinin üyesi olduğu ?Schengen' ülkeleri, AB ile 2005'den bu yana üyelik müzakereleri yürütmesine rağmen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize muafiyeti uygulamıyor. Almanya'da geçtiğimiz hafta yapılan fuara Türk işadamları vize engeli nedeniyle katılamamıştı. İspanya ise Türk işadamlarının pasaportlarını iki ay süreyle rehin tutmuştu.

5 maddelik vize açılımı

BAKAN Bağış ile Yunan ve Rum parlamenterlerin karşılıklı diyalogları ile geçen ve zaman zaman tansiyonun yükseldiği toplantıda önemli gelişmeler yaşandı. Bu çerçevede;

1.İlk kez komisyon vizeyi sorun olarak görüyor.

2.Vize konusunu içeren toplantıya ilk kez katılıyor.

3. Bugune kadar dile getirmedigi vize muafiyeti kelimesini ilk kez telafuz ediyor.

4. Vize muafiyeti konusunda yol haritası hazırlanacağını söylüyor.

5. Vizelerin kaldırılması ile ilgili muzakereleri sadece Türkiye ile değil aynı zamanda ikna edici bir tonla AB üyesi ülkeler nezdinde sürdüreceğini açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber