Anayasada ilk uzlaşma tamam kırmızı çizgi yok ön koşul yok/ Video

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 01 Ekim 2011 10:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni anayasa için başlayan trafikte ilk uzlaşma sağlandı. İlk etapta süreci tıkayabilecek, ?Değiştirilemez maddeler, Türklük kavramı? gibi konular tartışılmayacak. Partiler ön koşulsuz bir araya gelecek.

Yakup Bulut

AK Parti'nin muhalefet turunda yeni Anayasa için ilk uzlaşma sağlandı. ?Değiştirilemez maddeler, Türklük kavramı? gibi kırmızı çizgiler bekleyecek. AK Parti, Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik başkanlığında 5 kişilik heyetle ziyaret ettiği CHP ve MHP'den, Anayasa konusunda kırmızı çizgilerini uzlaşma komisyonunda ifade etmelerini istedi. İki muhalefet partisi de bu talebe olumlu karşılık verice Anayasa konusunda ilk uzlaşma sağlanmış oldu. Üç parti komisyon çalışmalarından önce ?kırmızı çizgi? anlamına gelecek tartışmalara girmeme konusunda anlaştı.

TARTIŞMA ÇIKMASI ENGELLENMİŞ OLDU

Böylece partilerin ?kırmızı çizgi? olarak adlandırılan, Anayasa'da kesinlikle olmasını istedikleri maddeler Meclis'teki komisyon toplantılarında ortaya çıkacak. Üç parti de masaya oturmak için ön koşul koymayacak. Tüm tartışmaların her partinin eşit şekilde temsil edileceği Uzlaşma Komisyonu'nda yürütülmesiyle, partilerin masada kalması sağlanacak. CHP yönetimi kırmızı çizgi olarak mevcut anayasadaki ilk 4 maddeyi öne sürerken, MHP Türk milleti kavramının korunması ile ilk 3 maddeye dokunulmaması üzerinde duruyor. Varılan uzlaşma ile Meclis'te masaya oturulmadan önce süreci baştan tıkayacak herhangi bir tartışma çıkması engellenmiş olacak.

BARIŞ VE DEMOKRASİ İÇİN ÇABA HARCAYACAĞIZ

Öte yandan yeni anayasa çalışmaları için startı veren TBMM Başkanı Cemil Çiçek, saadet partisi ve BDP'ye iade-i ziyarette bulundu. Çiçek'i BDP Genel Genel Merkezi'ne gelişinde, Selahattin Demirtaş karşıladı. Basına kapalı gerçekleşen zilyaret yaklaşık 40 dakika sürdü. Çiçek, partiden bir açıklama yapmadan ayrılırken, Çiçek'i makam aracına kadar Demirtaş uğurladı. Uğurlamanın ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Demirtaş, ?Meclisin açılışından sonra, 4 Ekim Salı günü ilk Genel Kurul çalışmasıyla Türkiye, temel gündemine dönmüş olacak. Bizler de parlamentonun, Türkiye'nin temel sorunlarının çözümü konusunda rol oynayabilmesi için çaba sarf edeceğiz. Mecliste görev yaptığımız her gün, Türkiye'de barış, demokrasi ve özgürlükler artsın diye çaba sarf edeceğiz? diye konuştu.

GÜL'ÜN KONUŞMASININ ARDINDAN YEMİN

Meclis'e dönme kararı alan BDP de partiler arasında trafiğini sürdürüyor. Selahattin Demirtaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etti. Kılıçdaroğlu'nun TBMM'deki makamında gerçekleşen ziyaret, yaklaşık yarım saat sürdü. Demirtaş, Meclis'e dönüşlerinde ilk olarak Cumhurbaşkanı Gül'ün konuşmasını dinleyeceklerini bunun ardından yemin edeceklerini açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber