Özel sektör cezaevine girdi ekonomiye 4 milyar aktı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 02 Ekim 2011 10:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özel sektörle yapılan protokollerle İş Yurtları'na makine ve techizat yatırımı arttı. Bünyesindeki hükümlü ve tutukluların üretken hale geldiği kurumun son 3 yıllık geliri 4 milyar lirayı aştı.

Adalet Bakanlığı İş Yurtları Kurumu Daire Başkanlığı bünyesindeki hükümlü ve tutuklular, sosyal güvenlik şemsiyesi altında üretken hale gelirken, ekonomiye de ciddi katkılar sağlıyorlar. Son dönemde özel sektörle yapılan protokollerle her türlü makine ve techizat İş Yurtları'na yatırım olarak gerçekleşiyor. İş Yurtları Kurumu Daire Başkanlığı'nın Temmuz 2011'e kadar olan faaliyetlerini kapsayan Bütçe Uygulamaları Raporu'ndaki veriler, cezaevlerinde önemli bir ekonomik faaliyetin gerçekleştiğini ortaya koydu. İş Yurtları Kurumu merkez ve taşra işletmelerinin 2008, 2009 ve 2010 yılı gelirleri toplamı ise 2 milyar 750 milyon 137 bin 119 lira oldu. Ocak-Temmuz 2011 dönemi geliri olan 377 milyon 267 bin 67 TL ile birlikte toplam gelir 3 milyar 127 milyon 404 bin 186 TL olarak gerçekleşti. Bu yıl sonuna kadar son üç yıldaki toplam gelirin 4 milyar lirayı aşması öngörülüyor.

Meslek edindirme faaliyetleri

Ülke genelinde yeni yapılan Adalet Sarayları'nın tefrişat işlerinin büyük bir kısmı hükümlü ve tutukluların katkılarıyla İş Yurtları tarafından sağlanıyor. Son dönemde, özel sektör ile İş Yurtları arasında düzenlenen protokollerle kurumun bütçesinden harcama yapılmaksızın üretime yönelik her türlü makine ve teçhizat bu girişimciler tarafından İş Yurtları'na yatırım olarak gerçekleştiriliyor. Bu sayede daha fazla hükümlü ve tutukluya iş imkanı oluşturulurken, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarına ceza infaz kurumlarını daha da yakından tanıma imkanı sağlanarak, iyileştirme ve meslek edindirme faaliyetlerine katkıları artırılıyor. Yine Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü, Merkez Bankası A.Ş, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı gibi kamu kurum ve kuruluşlarının ülke genelindeki teşkilatlarının tefrişat, tekstil ve temizlik hizmetlerine kadar birçok ihtiyaçları da hükümlülere meslek edindirme ve mesleklerini geliştirme kapsamında İş Yurtları'nca yapılıyor. Bütün bu süreç, hükümlülerin cezaevi sonrası topluma entegrasyonunda çok olumlu sonuçları da sağlıyor.

Sistemden elde edilen sisteme dönüyor

İş Yurtları'nda mobilyadan konfeksiyona, alüminyum doğramadan parke taşına, hediyelik eşyadan hayvancılık ve tarım ürünlerine kadar bir çok sektöre yönelik üretim gerçekleştiriliyor. Kurum, istihdam finansmanı ve üretim maliyetinin karşılanmasının ardından elde ettiği gelirle de, adalet sisteminin ihtiyacı olan bina inşaatı ve diğer harcamaları gerçekleştiriyor. İş Yurtları 2010 yılında 13 tane yeni Adalet Sarayı'nın tefrişini gerçekleştirdi. Bunlara ilave olarak, 8 adet Adalet Sarayı ile 4 adet Ceza İnfaz Kurumu'nun inşaatı da tamamlandı. Öte yandan, kurumun gelirlerinden adalet teşkilatının eğitim, ulaşım, haberleşme ve benzeri giderlerine de katkıda bulunuluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber