İhbarcıya ödül ne kadar etik?/ Video

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 04 Ekim 2011 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanlığı'nın terör eylemlerine katılanları ihbar edip yakalatanlara 'para ödülü' taslağını değerlendiren hukukçular beraberinde gelecek tehlikelere dikkat çekti

Suna ÖZTAŞDÖNDEREN

TERÖRLE mücadele kapsamında, başlatılması planlanan 'ihbar edene ödül' uygulaması tartışma yarattı. Hazırlıkları süren yönetmelik taslağını AKŞAM'a değerlendiren hukukçular, çekincelerini dile getirdi. Mevzuattaki 'terör' ve 'terörist' tanımlarının soyut kavramlar olduğuna dikkat çeken Prof. Metin Feyzioğlu, Prof. İzzet Özgenç ve Yrd. Doç. Ali İhsan Erdağ, bu kavramların somut tanımlara kavuşturulmadan başlatılacak bir uygulamanın tehlikesine dikkat çektiler. Hukukçuların konuya ilişkin görüşleri özetle şöyle:

ÖNCE KAVRAMLAR NETLEŞTİRİLMELİ

Prof. Dr. İzzet Özgenç (Gazi Üniversitesi): Bir yerde suç işleniyorsa suçun işlendiğini gören ya da suçluyu bilen kişi, bunu adli makamlara zaten bildirmekle yükümlüdür. Bu, dayanağını yasadan alan bir yükümlülüktür. Yasal bir yükümlülük için para ödenmesi tartışılır bir uygulama. Öncelikle yapılması gereken Terörle Mücadele Kanunu'nda yer alan 'terör' ve 'terörist' gibi kavramların, tartışmaya yer bırakmayacak netlikte somut ifadelerle tanımlanmasını sağlamaktır.

İSPİYONLAMAK HİÇ ETİK DEĞİL

Prof. Dr. Metin Feyzioğlu (Ankara Barosu Başkanı): Yargı bağımsızlığının tartışıldığı, kolluk gücünün savcıdan bağımsız çalıştığı bir sistemde, 'ihbar ve ödül' mekanizması büyük bir hata olur. Bu düzenlemenin iktidarın lehine kullanılacağı endişesini taşıyorum. Mevzuattaki terör ve terör örgütü tanımlarında boşluklar var. Muhalif isimler, ihbar mekanizmasıyla zaten ekarte ediliyor. Ödül sistemi getirildiğinde, hukuk dışılık kontrolden çıkar. 'İspiyonla para al' sistemi güvenceli olmadığı gibi hiç etik de değil.

MUHALİFLERE KARŞI KULLANILIR

Yrd. Doç. Dr. Ali İhsan Erdağ (Kırıkkale Üniversitesi): Klasik Ceza Hukuku'nda etkin pişmanlık vardır. Etkin pişmanlık, pişman olup örgütü çökerten kişinin, ceza indiriminden faydalanmasını düzenler. Buna ödül sistemi de eklenebilir. Ben suçun ve suçlunun ortaya çıkarılmasını sağlayan kişiye ödül verilmesini gayri ahlaki bulmuyorum. Ancak buradaki tehlike, böyle bir sistemin muhaliflere karşı kullanılması riskidir. Çünkü, terör konusunda mevcut yasalarımızdaki düzenlemeler, uluslararası hukuk metinlerine aykırı ve soyut kavramlardan oluşuyor. Her şeyden önce bu aykırılıklar giderilmeli ve mevzuattaki terör tanımının içi doldurulmalıdır. Ödül sistemi bu eksik giderildikten sonra gündeme gelebilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber