Hükümet, kanun çıkarırken, bürokrasiyi by-pass etmeye başladı

Haber Giriş : 01 Mayıs 2005 15:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, özellikle acilen yasalaşması gereken düzenlemelerin ?bürokrasi engeline' takılmasını önlemek için milletvekillerini devreye soktu. Tasarı olarak gelmesi beklenen bir çok düzenleme, zaman kaybedilmemesi için özellikle son bir ayda milletvekillerinin teklifi olarak Meclis gündemine getiriliyor. Hükümet, bu yöntemle tasarıların Meclis'e sevkinde izlenen prosedür sebebiyle yaşanan zaman kaybının önüne geçmeyi hedefliyor. 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe girecek yeni TCK'yla ilgili kanun teklifleri başta olmak üzere bir çok yasal düzenleme yine milletvekillerinin verdiği kanun teklifleri ile Meclis gündemine getirildi. Hükümetin bir anlamda ?Bürokrasiyi by-pass' etmek için uyguladığı bu yöntemle son bir ay içinde 12 yasa teklifi Meclis'e sunuldu.

Hükümet, tartışmalı olan TÜBİTAK'ın yapısını değiştiren, imamlara kadro veren, TCK'yı erteleyen, icra iflas yasasını değiştiren bir çok düzenlemeyi de yine ?Kanun teklifi' yöntemi ile Meclis gündemine taşıdı.

Tatile kadar fazla mesai

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da milletvekillerinin daha fazla mesai yapması için grup yönetimine talimat verdi. Erdoğan, grup başkanvekillerine ?Gerekirse pazar günleri de çalışılsın? diyerek, TBMM gündeminde bulunan ve acilen çıkması gereken düzenlemelerin Meclis tatile girmeden yasalaştırılmasını istedi. TBMM gündemine giren yasa teklifleri, aylarca görüşülmeden beklerken, hükümetin grup başkanvekilleri ve ilgili komisyon üyelerinin imzaları ile verdirdiği teklifler aynı hafta içinde yasalaşabiliyor.

İşte acilen gündeme gelen kanun teklifleri

Hükümetin son bir ay içinde acilen yasalaşması amacıyla kanun teklifi yolu ile Meclis gündemine getirdiği düzenlemelerin bazıları şöyle:

* TÜBİTAK yönetimini seçiminde başbakana yetki veren teklif (AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz).

* İcra iflas Yasası'nda değişiklik yapan teklif (AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin).

* TCK'da kısmı erteleme yapan teklif (AK Parti Adalet Komisyonu üyeleri).

* CMK ve Ceza İnfaz uygulama değiştiren teklif (AK Parti Adalet Komisyonu üyeleri).

* Ağır ceza suçlarını yeniden düzenleyen teklif (AK Parti Adalet Komisyonu üyeleri).

* 9 bin vekil imama kadro verilmesi teklifi (AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz).

* Merkez Hakem Kurulu ve Federasyon Yasası'nda değişiklik (AK Parti Grup Başkanvekili Faruk Çelik).

* Kaçakçılıkla Mücadele teklifi, Patent Haklarının Korunması teklifi, Endüstriyel Hakların Korunması teklifi, Türk Parasının Korunması teklifi (AK Parti Adalet Komisyonu üyeleri).

* Mahkumlara eşiyle ilişki kurulmasına imkan sağlayan teklif (AK Parti Atilla Başoğlu).

Türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber