Yerli otoda teşvik modeli yıl sonunda tamamlanacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Ekim 2011 14:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yerli otomobili teşvik modelinin yıl sonuna kadar tamamlanacağını açıkladı.

TÜSİAD YİK toplantısının ardından Ergün, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Doğalgazdaki fiyat artışının sanayi üretimindeki etkisinin sorulması üzerine Ergün, "Kuşkusuz maliyetler üzerinde bir etki meydana getirecektir. Ancak bu üretimin azalması şeklinde bir etki olmaz. Taleple bağlantılı olduğu için sadece maliyetin devreye girmesi üretimin azalması gibi bir sorunu doğurmaz. Ben de şahsen, üretimin azalması gibi bir sonucu doğuracağını düşünmüyorum. Umarım önümüzdeki süreçte doğalgazla ilgili yeni anlaşmalar, indirimle ilgili çalışmalar sonuç verir. Döviz konusundaki son konjonktürel gelişmeler de yerli yerine oturduğunda, aynı şekilde doğalgaz fiyatlarında da daha makul bir nokta yakalanabilir diye düşünüyorum" yanıtını verdi.

"TEŞVİK MODELİ YIL SONUNA KADAR TAMAMLANACAK"

Yeri otomobilin tanımı konusuna da açıklık getiren Bakan Ergün, yerli ürün denildiğinde, sadece Türkiye'deki üretimin kast edildiğini söyledi. Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD) Bakanlığa, raporunu sunduktan sonra, herhangi bir yatırımcı ile görüşüp görüşmediklerine ilişkin olarak Ergün, "Biz bir çalışma grubu kurduk. Teşvik sistemi gözden geçirilmektedir. Odak proje olarak adlandıracağımız bu tür projeler için ne tür teşvik mekanizmaları oluşturabiliriz. Bunun üzerinde çalışıyoruz. Girişimciler de ağırlıklı olarak bunu bekliyorlar. Bir otomotiv fabrikası kurulması bir odak projedir. Kim kuracak bunu? Yatırımcılar kuracak. Devlet kurmayacak, özel sektör yapacak. Biz cari açıkla ilgili eksik gördüğümüz alanları odak alanlar olarak, yatırım teşvik sisteminde dikkate alıyoruz. Motor üretimi bir odak projedir. Bununla ilgili teşvikler olmalıdır. Bunlar ne olmalıdır. Buna çalışacağız" açıklamasında bulundu. Ergün, yerli otomobili teşvik modelinin yıl sonuna kadar tamamlanacağını açıkladı.

"YERLİ OTOMOBİLDE MALİYET 5 MİLYAR DOLARLIK BİR TABLO OLMAYACAK"

OSD'nin raporunun bir fizibilite raporu olmadığını, yerli otomobil üretiminde yatırım maliyetinin fizibilite sonucunda ortaya çıkacağına işaret eden Ergün, "Biz OSD'nin çalışmasından yararlanabileceğimiz kadar yararlandık. Bunun nasıl bir maliyetle olacağı ise fizibilite sonucu ortaya çıkacak. Ancak o tablo, herhalde 5 milyar dolarlık bir tablo olmayacak. 3 milyar euroluk bir tablo olmayacak. Daha farklı bir tablo olacak. Bugün bir otomotiv yatırımı kaça yapıyorsa firmalar, hemen hemen o miktarda bir yatırım olacaktır" dedi. Ergün, "TÜSİAD üyeleri arasında otomotivciler de bulunuyor. Yatırım isteğinde olanlar çıktı mı?" şeklindeki bir soruya, TÜSİAD üyelerini göstererek, "Çıkar herhalde" yanıtını verdi.

?YOLUMUZA İMF'SİZ DEVAM ETTİK VE KRİZDEN GÜÇLENEREK ÇIKTIK"

Dünyada yaşanan gelişmeleri ve durgunluk ihtimalini de yakından takip ettiklerine dikkati çeken Ergün, konuşmasını şöyle sürdürdü:

?Ancak Türkiye, dünyada ne yaşanırsa yaşansın, yaşananları kendi lehine çevirebilecek bir noktada bulunuyor. Bu argümanlara da fazlasıyla sahiptir. Yeter ki ekonomi aktörleri birbirlerine güvensinler. Birbirleriyle istişareye ağırlık versinler. İşlerini geliştirmeye, yeni yatırımlar yapmaya ve yeni ihracat pazarlarını dikkatle takip etmeye birlikte devam etsinler. Küresel krizin ilk sinyalleri alındığında, 'Türkiye'nin bu badireyi atlatamayacağı, muhakkak IMF ile yeni bir anlaşma yapmak gerektiğini' sıkça vurgulayanlar olmuştu. Biz ise ekonomiye ve özellikle özel sektöre, reel sektöre güvendik, yolumuza IMF'siz devam ettik ve bu krizden güçlenerek çıktık.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber