Trafik kazalarında ölenlerin yüzde 73'ü erkek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Ekim 2011 22:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünya genelindeki karayollarında meydana gelen kazalarda hayatlarını kaybedenlerin yüzde 73'ünün erkek olduğu bildirildi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Dünya Bankası'nca ortak olarak hazırlanan 'Trafik kazalarının önlenmesine ilişkin Dünya raporu'nda, kazaların ortalama olarak her yıl 1.2 milyon kişinin ya da her gün 3 bin 242 kişinin ölümüne yol açtığı belirtildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinde yer alan raporda, karayolu trafik kazalarının her yıl 20 - 50 milyon kişinin yaralanmasına ya da sakat kalmasına yol açtığı kaydedildi. Kazalar tek başına tüm dünyada meydana gelen ölümlerin yüzde 2.1'ine yol açıyor ve ölüm nedenleri arasında 11'inci sırada geliyor. Rapora göre; trafik kazalarının büyük çoğunluğu düşük ve orta gelir grubundaki ülkeleri, özellikle de genç erkekleri ve korunmasız yol kullanıcılarını etkiliyor. Karayolunda meydana gelen ölümlerin yüzde 90'ı düşük ve orta gelir grubundaki ülkelerde oluyor. Kazalarda hayatını kaybedenlerin yarısından daha fazlası 15-44 yaş arasında ve ölenlerin yüzde 73'ü erkek.

Düşük ve orta gelir grubunda tehlikeye en fazla maruz olan yol kullanıcıları yayalar, bisikletliler, iki tekerlekli motorlu araç sürücüleri ve toplu taşım araçlarındaki yolcular olarak raporda yer alıyor. 2020 yılında karayolu trafik kazalarının dünyada ölümlere yol açan nedenler arasında 3'üncü sıraya yükseleceğinin tahmin edildiğinin belirtildiği raporda şu ifadelere yer veriliyor: "Karayolunda meydana gelen ölümlerin düşük ve orta gelir grubundaki ülkelerde yüzde 83 oranında artacağı, yüksek gelir grubundaki ülkelerde ise yüzde 27 oranında azalacağı tahmin edilmektedir. Bu tahminlere göre, 2020 yılında tüm dünyada yüzde 67 düzeyinde bir artış beklenmektedir. Kazalarının maliyeti bir yılda tüm dünyada 518 milyar dolar kayba yol açıyor. Düşük ve orta gelir grubundaki ülkeler için 65 milyar ABD dolarını aşacağı ve bunun alınan toplam gelişme yardımının üzerinde olacağı bekleniyor. Trafik kazaları sağlık harcamalarına büyük bir yük getirmektedir. Hayatını kaybeden yaralanan ya da sakat kalan her bir kişi için sayısız insan derinden etkilenmektedir. Bir çok aile uzun süren tedavi masrafları, ailenin giderlerini sağlayan ya da fazladan kazanç getiren kişinin kaybedilmesi, ailede bakıma muhtaç kişilerin bakımını üstlenmiş bir kişinin kaybedilmesi gibi nedenlerle parasal sıkıntıya düşmektedir. Kazadan sonra hayatta kalanlar, onların aileleri, arkadaşları ve bakımını üstlenen diğer kişiler son derecede olumsuz sosyal, fiziksel ve psikolojik etki altında kalmaktadırlar."

Raporda, trafik kazalarının alınacak tedbirlerle önlenebileceği vurgulanıyor. Raporda; toplu taşım gibi daha güvenli ulaşım yöntemlerini özendirmek ve kaza önleyici önlemleri trafik yönetimi ve karayolu tasarımı ile birlikte ele alınması gerektiği dile getiriliyor. Araçları yolcular, yayalar ve bisikletliler için daha koruyucu hale getirmenin yararlı olacağının kaydedildiği raporda, gündüzün farların açık tutulması, üste yerleştirilmiş fren lambaları kullanılması, bisiklet, at arabası çekçek ve diğer motorsuz ulaşım araçlarında reflektörlü parçalar kullanılması gerektiği dile getiriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber