Yalova'ya kurulması planlanan kimyasal depolama tesisine durdurma kararı

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 12 Ekim 2011 11:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yalova'da Hollandalı Vopak firması tarafından Çiftlikköy İlçesi Taşköprü Beldesi'ne kurulması planlanan kimyasal depolama tesisi için, Ankara'da yapılan Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısından, "Durdurma" kararı çıktı.

Vopak'ın ÇED toplantısı, Ankara'da Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 22'inci katındaki toplantı salonunda yapıldı. Toplantıya Ak Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, CHP Grup Başkanvekili ve Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Çiftlikköy'ün Bağımsız Belediye Başkanı Metin Dağ, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Atilla Akoğuz, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Selim Karahan, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Bora Yalçın, Meteoroloji Müdürü Rıdvan Öztoprak, MTA, çevre ve hava yönetimi ile Vopak ve Encon Çevre Danışmanlık firması yetkilileri katıldı.

Ak Parti VE CHP MİLLETVEKİLLERİ DE KARŞI

Endüstriyel Yatırımlar Daire Başkanı Mustafa Aytaç yönetimindeki toplantıda, milletvekilleri Temel Coşkun ve Muharrem İnce yapılacak kimyasal depolama tesisine karşı olduklarını söylediler. CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, "Bu bir sanayi yatırımı değil, siyasi yatırımdır. 80 kişinin çalıştığı bir yer sanayi yatırımı değildir. Bunu Yalova'ya yaptırmayacağız. Deprem döneminde insanların kaçışlarını ben biliyorum. Yalova halkının gücünü herkes görecektir" dedi.

Ak Parti Milletvekili Temel Coşkun ise, Vopak isminin Yalova'da yararsız ve hayati tehlikeleriyle konuşulduğunu savunurken, "Yalova insanı çok tedirgin. Vopak'ın diğer tesislerini araştırdım. Yaptığım incelemelerde, böylesine yerleşimle iç içe olan bir yer daha yok. Yatırımcı sevildiği yere gider, o yüzden daha fazla Yalova'yı zorlamasınlar" dedi.

Çiftlikköy Belediye Başkanı Bağımsız Metin Dağ da Vopak kimyasal depolama tesisinin hem 1/25 binlik Çevre Düzeni Planı'nda hem de 1/50 binlik bütünsel planda yer almadığını anlatırken, şöyle konuştu:

"Her ne hikmetse bu tesis belde belediyesi tarafından plana işlendi. Her iki üst ölçekli planda da bu tesis yer almıyor. Ayrıca Vopak yetkilileri tesislerin 7,9 şiddetinde bir depreme dayanıklı olacağını söylüyor. Ancak bunun üzerinde bir depremde ne olacağını açıklayamıyorlar. Ayrıca kurulacak tesisin hemen yakınında fay hattı bulunduğu dikkatlerden kaçmasın."

Toplantıda Vopak'a karşı açlık grevi yapan Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Fehmi Öncü de söz alarak çekincelerini dile getirdiler. Vopak yatırımına karşı en ağır eleştiriyi ise İl Afet ve Acil Durum Müdürü Bora Yalçın, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Selim Karahan ve İl Özel İdaresi Sekreteri Atilla Akoğuz yaptı. Akoğuz, Vopak'ın önünde hukuki bir engel olduğunu belirtirken şöyle dedi:

"Hukuken imar planları kesinleşmemiş bir yerde bir tesis yapmaktan bahsediyoruz. Bu tesisin buraya yapılması imkansız. Sağlık koruma bandıyla ilgili hukuki engeller var. Özel idarece bu tesisin buraya yapılması uygun değildir."

Toplantıda söz alan diğer katılımcıların Vopak yatırımına karşı çıkması üzerine firma temsilcileri de söz aldı. Vopak yetkilileri, "Güvenlik bizim için en önemli değer olmasa, bu kadar çok yerde tesis yapamazdık. 3 saat boyunca tepkileri dinledik. Ama bunlara cevap veremedik. İlerleyen zamanda eksiklerimizi giderip, yaptığımız çalışmaları sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyacağız" dedi.

Daire Başkanı Mustafa Ataç, 1/25 binlik Çevre Düzeni Planında alanla ilgili halen bir kararın bulunmaması, ilgili kurumların dosyaya sunduğu eksikler ve de imar planlarına yapılan itirazların görüşülmesini beklemek üzere Vopak kimyasal depolama tesislerinin ÇED sürecinin durduğunu açıkladı.

Bu kararla Vopak, belirlenen eksiklikleri giderdikten sonra yeniden ÇED için başvuruda bulunabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber