Arınç: 'Anayasa Mahkemesi'ni kapatırız demedim'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Mayıs 2005 15:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Başkanı Bülent Arınç, "(Anayasa Mahkemesi'ni kapatırız) şeklinde bir cümlem olmadı" dedi.

"Karaman Türk Dili Ödül Töreni"nin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bülent Arınç, bir gazetecinin "Anayasa Mahkemesi'nin kapatılabileceğini söylüyorsunuz. Burada hukuk ne işe yarıyor?" şeklindeki sorusu üzerine, "(Anayasa Mahkemesi'ni kapatırız) şeklinde bir cümlem olmadı. Anayasa Mahkemesi kaldırılabilir, Anayasa Mahkemesi ile ilgili Anayasa'nın hükümleri değiştirilebilir. TBMM, yasama yetkisine sahiptir. Bir örnek olarak söylenmiştir" şeklinde konuştu.

Arınç, Anayasa'yı yapanın Meclis olduğunu, halkoyuna da Meclis'in sunduğunu ifade ederek, Meclis'in bugüne kadar Anayasa'nın 40'dan fazla maddesini değiştirdiğini hatırlattı. Arınç, "Anayasa'nın değiştirilemeyecek 1, 2 ve 3. maddelerinin dışında her kurum değişebilir" dedi.

Bülent Arınç, şunları kaydetti:

"Anayasa Mahkemesi, Anayasa değişikliklerini esas yönünden incelemez, şekil yönünden inceler. Niye bu kadar büyük laflar konuşanlar, Anayasa'yı bir kere açıp da okuma zahmetine katlanmazlar? Anayasa Mahkemesi bir kanunu iptal edebilir. Ama Anayasa Mahkemesi'ne vücut veren Anayasa'nın kendisi diyor ki; bu mahkemenin kararları kanun koyucu yerine geçmez. Geriye yürümez. Ancak gerekçeli olarak yayınlandığı zaman hüküm ifade eder."

Anayasa Mahkemesi'nin bazı hususları iptal edebileceğini, ancak Meclis'e bunu yeniden düzenlemesi için 3-6 ay yasama imkanı tanıdığını dile getiren Arınç, yabancılara mülk satışını düzenleyen kanunu da Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiğini, ama yeni düzenleme için Meclis'e bir süre tanıdığını hatırlattı.

Arınç, Anayasa'nın 153. maddesinin 2. fıkrasının, Anayasa Mahkemesi'ni kanun, kural koyucu konumundan çıkardığını da ifade ederek, Anayasa Mahkemesi'nin "sadece yerindelik denetimi yaparak Anayasa'ya uygunluk bakımından kanunları görüştüğünü" kaydetti.

Bülent Arınç, bunun sonucunda da mahkemenin, kanunu kabul ya da reddedebildiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber