Açık Üniversite kimlere, nasıl hizmet verecek?

Haber Giriş : 02 Mayıs 2005 15:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kalisik ve modern sistemleri sentezleyen 'Açık Üniversite' modeliyle BSF (Bilim Sanat Felsefe Akademisi) kapılarını katılımcılarına açtı. Açık Üniversite kimlere,

?Açık Üniversite? sistemiyle eğitim vermeyi planlayan BSF (Bilim Sanat Felsefe Akademisi) kapılarını katılımcılarına açtı. Kuruluş amaçları, eğitim programları ve hedefleri konusunda basınla bir araya gelen BSF kurucu ve yöneticileri iddialı konuştu. BSF'yi, ?Açık Üniversite? şeklinde tanımlayan Yönetim Kurulu Başkanı İsrafil Kuralay, ?BSF'de klasik üniversite eğitimi yerine master ve doktora seviyesinde özel eğitimler verilecek. Açık diye tanımlamamızın sebebi; BSF'de sabit ve standart bir müfredatın olmaması. BSF, değişen ihtiyaçlara göre her gün gelişebilen bir yapıda tasarlandı. Bu nedenle biz, ?Öğrenci' yerine, ?Katılımcı' tabirini kullanıyoruz. Diğer bir ifadeyle BSF'de eğitim, üniversitelerimizdeki monolog esaslı klasik eğitim yerine karşılıklı diyaloga dayalı bir yapıda olacak? dedi.

Hem Teori, Hem de Pratik

BSF'de teorik eğitim yanında pratik yapmaya da imkân tanıyacaklarını anlatan yönetim kurulu üyesi Kemal Çiftçi, ?Teorik eğitimini tamamlayan katılımcılar, anlaşmalı olduğumuz kurumlarda staj yapma imkânına sahipler. Bununla birlikte web sitemizde oluşturduğumuz insan kaynakları bölümü sayesinde onların iş sahibi olmalarına da katkı bulanacağız. ?İşe insan, insana iş' prensibiyle yapılandırılan sitemizde şirketler de ihtiyaç duydukları insan kaynağını temin edebilecekler? diye konuştu.

Öğrenci Değil, Hoca Seçiliyor

?Biz öğrenci değil, hoca seçiyoruz? diyen BSF Kurucu Müdürü Vahdettin Işık ise, kendi alanında uzman bir eğitim kadrosuyla çalışacakları bilgisini verdi. Eğitim kadrosunda hem akademik camiadan, hem de işin pratiğinden gelen uzmanlara yer verdiklerini anlatan Vahdettin Işık, ?2-3 aylık hızlandırılmış kısa programlarımız olduğu gibi 2 veya 4 yıla kadar çıkan hem teorik, hem de pratik ağırlıklı eğitimlerimiz de var. Bu arada bu standart eğitimler yanında kurumların talep etmesi halinde isteğe özel kurumiçi eğitimler de organize edebiliyoruz? dedi. İngiltere, ABD, Avustralya ve Ürdün'den bazı üniversitelerle ortak projeler üzerinde çalıştıkları bilgisini veren Vahdettin Işık, Özellikle bilgisayar ve lisan konusunda kendi alanında uzman kuruluşlarla işbirliğine gittiklerini kaydetti.

BSF Akademi, İletişim ve Güzel Sanatlar Akademisi (Tanıtım ve Halkla İlişkiler, Sinema/TV/Radyo, Gazetecilik), Felsefe ve İnsan Bilimleri Akademisi (Davranış Bilimleri Atölyesi, Felsefe Akademisi, Mantık Atölyesi, Siyaset Bilimi Atölyesi, Toplum Bilim Akademisi) ile BSF Hazırlık Okulu (Yabancı Diller ve Bilgisayar Eğitimi) olmak üzere üç ana bölümden oluşuyor.

Ayrıca film gösterimi, konferans, seminer, sempozyum, sergi ve söyleşilere de yer veriliyor. Akademideki eğitim yöntem ve tekniği hakkında ise şu bilgi veriliyor: ?Bütün alanların eğitim ve öğretiminde, ders anlatımını esas alan klasik öğretim tekniği yerine, katılımcının emeğini doğru yönlendirebilen, ilgi ve yeteneklerinin istihdamına rehberlik etmeyi esas alan, yaparak öğrenme-uygulama merkezli bir çalışma gerçekleştirilecek.

Bunun için, örgün eğitimin sınıf düzeni yerine ?atölye çalışmaları' planlanmıştır. Atölye çalışmalarında esas olan, katılımcının ilgi, yetenek ve emeklerinin etkin bir şekilde istihdam edilebilmesidir. Bu da katılımcı öğrenci-hoca ilişkilerinin seyri içinde gelişecektir. Felsefe ve İnsan Bilimleri alanlarında çalışmalar yapmayı öncelemek kaydıyla, farklı çalışma alanlarında da atölyeler açılması hedeflenmektedir.


Giriş niteliğindeki derslerle, katılımcının, içinde yaşadığımız dünyayı tanıması, onun madde ve mânâsına, teknik ve kültürüne âşinâlık kazanması amaçlanmaktadır. Bu temel dersler, alanında yetkin öğretim üyeleri aracılığıyla, süresi ve süreci belirlenecek bir eğitim programı çerçevesinde, bir paket halinde katılımcılara sunulacak.?

SADECE EĞİTİMİN DEĞİL, KÜLTÜR VE SANATIN DA BULUŞMA NOKTASI OLACAK

BSF kapılanını gün boyu sanat severlere açık tutuyor. Kitaplarını tanıtmıak için mekan arayan, eserlerini sergilemek için salon arayan nitelikli yazan ve sanatçılar ile bu eserleri merak edenler istedikleri her an bu üniversitesinin kapısını çalabiliyorlar... Üniversitenin kampüsünü dost ve arkadaşlarla buluşma yeri olarak kullanmak da mümkün...

Ayrıntılı Bilgi için: Dr. Murat Kirişci

ADRES: İstiklal Cad. No. 280 Beyoğlu www.bsfakademi.net [email protected] Tel: (212) 245 93 93 Faks: 245 93 90



Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber