Öğrencisi sınıfta kilitli kalınca mıknatıslı kapı geliştirdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Ekim 2011 10:57, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Samsun'da bir ilköğretim okulunda görev yapan öğretmen, kapı dili bozulunca sınıfta kilitli kalan astım hastası öğrencisinin durumundan yola çıkarak, öğrencilerin üzerine kilitlenmeyen mıknatıslı kapı geliştirdi.

Canik Hasköy Cumhuriyet İlköğretim Okulunda kullanılan mıknatıslı kapılar hem işlevselliği hem de hikayesi ile dikkat çekiyor.

Mıknatıslı kapıyı tasarlayan Türkçe öğretmeni olan okul Müdür Yardımcısı Yakup Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık iki yıl önce astım hastası bir öğrencisinin kapı dilinin bozulması üzerine sınıfta kilitli kalmasının kendilerine korku dolu anlar yaşattığını anlattı. Okulda kapı dillerinin sık sık bozulması nedeniyle öğrencilerin sınıflarda kilitli kaldıklarını ve zor anlar yaşadıklarını söyleyen Arslan, bu durumun önüne geçmek için aklına kilidi olmayan bir kapı tasarlama fikrinin geldiğini ve daha sonra buzdolabı kapaklarının açılıp kapanma şeklinden esinlenerek mıknatıslı kapıyı tasarladığını söyledi.

Sistemin basit ancak çok işlevsel olduğunu vurgulayan Arslan, şunları kaydetti:

''Yaklaşık iki yıl önce sınıfın birinde öğrenciler, kapı kilidinin bozulması sonucu mahsur kalmıştı. Korkan öğrenciler bağrışmaya başlamıştı. Sınıf öğretmeni içeride astım hastası bir öğrencinin de bulunduğunu söyleyince kapıyı kırarak öğrencileri çıkardık. Bu olaydan yaklaşık iki hafta sonra başka bir sınıfta aynı olay meydana gelince kapı kilitleri üzerinde düşünmeye başladım ve bu sistemi geliştirdim. Sistem oldukça basit, kapı dilinin yerine mıknatıs var. İstersek sınıfı kilitleyebiliyoruz çünkü kilidi duruyor. Sadece kilidin dilini aldık. Yani problem yaratan kısmı dildi, biz de bu sistemle sıkıntıdan kurtulmuş olduk.''

Mıknatıslı kapıları altı aydan beri okuldaki sınıflarda kullanmaya başladıklarını ifade eden Arslan, tasarladığı kapının patentini almak için de Türk Patent Enstitüsü'ne başvurduğunu, enstitü tarafından tasarladığı kapıya ''faydalı model belgesi'' verildiğini, kısa zaman içinde kapının patent belgesini almayı beklediğini sözlerine ekledi.

-Öğrenciler yeni sistemden çok memnun-

Yeni sistemin çok basit ve kullanışlı olduğunu söyleyen ilköğretim 3. sınıf öğrencisi Buse Yanık ise mıknatıslı kapıları çok kolay açıp kapatabildiklerini ve kapının üzerlerine kilitleneceği korkusu yaşamadıklarını söyledi.

Aynı kapının evlerinde de olmasını isteyen Yanık, ''Bu sistem yapılmadan önce arkadaşlarımız sınıfta mahsur kalmıştı. Arkadaşlarımız uzun uğraşlar sonucu vidalarla kapı kilidi kırılarak kurtarılmıştı. Öğretmenimizin geliştirdiği sistem çok iyi oldu. Kapılar artık çok kolay açılıp kapanıyor. Bütün öğrenciler çok memnun. Keşke aynı sistem evimizde de olsa. Evde kapıları zor açıp kapatıyorum. Öğretmenimize bu basit güzel sistemi bize armağan ettiği için çok teşekkür ediyoruz'' dedi.

Okul Müdürü Osman Suat Topcuoğlu da bozulan kapı kilitlerinin yenilenmesinin okula büyük maliyet getirdiğini, yeni mıknatıslı sistemle hem güvenliğin sağlandığını hem de tasarruf edildiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber