Tüm önlisanslara lisans tamamlama hakkı verilmeli

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Ekim 2011 14:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşağıdaki metin, forum üyelerince hazırlanmıştır.

1. Sağlık Çalışanlarının Sağlığı ve Güvenliği

Dünya Sağlık Örgütü; çalışan sağlığı ve güvenliğini ? çalışanların fiziki, ruhsal ve sosyal durumlarının en üst düzeye taşınması, sağlıklarına gelebilecek zararların önlenmesi için koruma yöntemlerinin uygulanması, kişinin işine ve işin kişiye uygunlu? olarak tanımlamaktadır.

Bir ülkenin gelişmişliği sağlık hizmetlerinin kalitesi ve verimliliği ile doğru orantılıdır. Ancak kaliteli hizmet anlayışı sağlık çalışanları açısından pek çok sorunu da beraberinde getirdi.

Sağlık personelinin mesleki risklerinden olan enfeksiyon, radyasyon, toksik ve kimyasal risklerin yanı sıra aşırı ve düzensiz çalışma koşulları sağlık sorununa ve iş güvenliği sorunlarına yol açabilmektedir.

Tıbbi malzemelerin misal iğneyi enjektörden ayırmadan atılabilecek malzemelerin kullanılması ya da lâteks eldiven yerine nonlateks yâda silikon malzemelerin seçilmesi biz sağlık çalışanlarının mesleki risklerini en aza indirecek önlemlerin alınması gerekmektedir.

Enfeksiyon Kontrol Komitelerine benzer bir uygulama ile ? Hastane Sağlık ve Güvenlik Komitesi? kurularak bu komitede ? İş Sağlığı ve Güvenliği Hemşire?nin aktif olarak görevlendirilmesi sağlanmalıdır.

Sağlık çalışanlarına yönelik enfeksiyonda koruma ve kontrol önlemleri itinayla uygulanmalıdır.

3. Hastanelerdeki birçok hizmet taşeron şirketlere devredildi. Bilindiği üzere temizlik, yazılım, yemekhane ile tamir ve bakım hizmetlerini taşeron firmalar üzerinden yapmaktadır. Bu ihalelerle istihdam edilen işçiler sadece temizlik, yemekhane ve güvenlik gibi ilgili alanlarda çalıştırılmaları gerekirken sanki hastane personeliymiş gibi tıbbi sekreter, laborant, hemşire gibi alanlarda görevlendirilmektedirler. Bu durum eğitimsiz ve niteliksiz iş gücü katılımına yol açmış, çeşitli sağlık ve güvenlik problemlerine neden olmaktadır.

Hastanelerde ve sahalarda fedakârca çalışan sağlık çalışanlarının özlük hakları iyileştirilmesi hem hizmet kalitesindeki standartların yükselmesine hem de sağlık personeli kendisini güvende/huzurlu hissedecektir?

4. Alt bölge tayinlerine getirilen sınırlama birçok sağlık çalışanları mağdur etmektedir.

?Sağlık Bakanlığı yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar diğer sağlık personelinin (1), (2), (3) ve (4). Hizmet bölgelerinin (C) ve (D) hizmet gruplarında görev yapan personelin sadece (5) ve (6). Hizmet bölgelerinin (C) ve (D) hizmet grubu illerine tayin isteyebilmesi şeklinde sınırlandırmıştı. Bunun dışındaki alt bölge tayin taleplerinde, illerin o unvandaki doluluk oranlarına bakılacaktır. Döner sermaye kadrolarında çalışan Bakanlık personelinin il içi nakil talepleri ise Valilikler tarafından yerine getirilecektir.?

Dileğimiz bu sınırlamaya yeni bir düzenleme ile bir an önce son verilmesi?

5. Sağlık Bakanlığı bünyesinde görev yapan döner sermaye bütçeli 4/B''liler, döner sermaye teşkilâtına geçirilmiş ve her ne kadar 'kadrolu' sicili verilmiş olsa da, bu personel, maaş, döner sermaye, çeşitli kesintiler ve özlük hakları gibi durumlarda ciddi sıkıntılar yaşamaktadırlar. Dileğimiz, tüm personeli eşit şartlarda, 657/4- A taşra teşkilâtına geçirmesidir.

6.Tüm önlisanslara lisans tamamlama hakkı verilmeli

Hemşire ve ebelerde olduğu gibi diğer sağlık çalışanları içinde lisans tamamlama programları açılmalı.

Yükseköğretim Kurulu ile Sağlık Bakanlığı arasında 2009 yılında protokol imzalanarak önlisans mezunu hemşire, sağlık memuru ve ebeler için 2+2, sağlık eğitimi enstitüsü mezunları için ise 1+3 şeklinde bazı üniversitelerde lisans tamamlama programları başlatılmıştı.

2009?2010 ve 2011?2012 eğitim ve öğretim yıllarlında, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesinde Ebelik Lisans Tamamlama programı; Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde Hemşirelik Lisans Tamamlama Programı, Malatya İnönü üniversitesinde ise Sağlık Eğitimi Lisans Tamamlama Programı verildi. Ve bu uygulamaların devam etmesini bütün önlisans mezunlarına lisans verilmesini ayrıca sağlık çalışanlarının yüksek lisans konusunda uzaktan öğretim yoluyla yüksek lisans kontenjanlarının artırılmalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber