Türbeyi onaran Belediye Başkanına 10 ay hapis!!!

Haber Giriş : 03 Mayıs 2005 06:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Denizli'nin Baklan ilçesi Belediye Başkanı Ayhan Demirdöğer, Alperen Hüsameddin Gazi Bey'e ait 750 yıllık tarihi türbenin onarımını yaptırdığı için 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkeme, belediye başkanının hapis cezasını, iyi halinden dolayı tehir etti. Başkan Demirdöğer, ?50 yıl hapis cezası da alacak olsaydım, yapmış olduğum çalışmadan asla vazgeçmeyecektim.? dedi.

Anadolu'nun uç bölgelerinde yıllarca Bizanslılar ile mücadele ettikten sonra 1252 yılında şehit olan Alperen Hüsameddin Gazi Bey'in Baklan ilçesindeki türbesini Mayıs 2000'de İsveçli iki genç turist ziyaret etti. Belediye Başkanı Ayhan Demirdöğer de bu ziyarette turistlere eşlik etti. Ziyaretten sonra konuklarına ?Türbeyi nasıl buldunuz?' diye soran Demirdöğer'in aldığı, ?Türbenin mimari yapısı çok güzel; ancak çevre düzenlemesi berbat.? cevabından rahatsız oldu. Belediye başkanı bunun üzerine türbenin onarılması için harekete geçti. Dönemin Denizli Valisi Yusuf Ziya Göksu, Belediye Başkanı Ali Aygören ve Çevre İl Müdürlüğü'nün yardımları ile türbede düzenleme için proje hazırlandı. Bir süre sonra inşaat çalışmaları başladı. İnşaat çalışmalarının bittiği sırada Denizli İl Kültür Müdürlüğü'nden ?inşaatı durdurun' yazısı geldi. Ancak yazı geldiğinde türbenin bakım çalışmaları çoktan bitmişti. Bu sırada Denizli İl Kültür Müdürlüğü de Ayhan Demirdöğer hakkında; ?Baklan belediye başkanı bizim koruma alanımızda çalışma yapıyor.? diyerek İzmir 2 No'lu Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'na ihbarda bulundu. Koruma Kurulu'na çağırılan Demirdöğer, yaptığı çalışmaları anlattı; ancak kurulu ikna edemedi. Kurul, kendi alanlarında çalışma yapıldığı gerekçesiyle Demirdöğer'i mahkemeye verdi. Başkan Demirdöğer, Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yaklaşık iki yıl süren yargılama sonucunda 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Başkanın cezası, sicili temiz olduğu için ertelendi.

Yaptığı işte haklı olduğunu ve yıllardır Baklan'la kimsenin ilgilenmediğini anlatan Demirdöğen, ?Kültür Vakfı biz yaptıktan sonra türbeye sahip çıkmaya kalktı. Biz onlardan bir lira bile yardım almadık.? dedi. Türbeyi yapan ve gerek valiliğe gerekse Çevre İl Müdürlüğü'ne durumu bildiren kişinin kendisi olduğunu aktaran Demirdöğer, şöyle konuşuyor: ?Bu güzel insana yakışır şekilde ve Baklan Belediyesi'nin kasasından da hiçbir kuruş harcamadan, hayırsever vatandaşların desteği ile 35-40 milyar lira civarında bir para harcadım ve bu işi yaptım. 50 yıl da ceza alacak olsam yaptığım hizmetten dolayı başım dik gururlu olarak ayakta duracağım. Cezaevinde yatacaksak da buna hazırız. 50 yıl hapis cezası alacak olsaydım bile yapmış olduğum çalışmadan asla vazgeçmeyecektim.?

?Beğenmiyorlarsa kendileri yapsın'

Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görevlendirilen Pamukkale Üniversitesi'nden bilirkişinin türbede keşif yaptığını söyleyen Demirdöğer, ?Bilirkişi rapor tuttu. Mahkeme de rapor doğrultusunda bana en hafif cezayı verdi; ancak iyi halimden dolayı o ceza da tehir edildi. Tabiat Varlıkları hakikaten bu işin sahibi ise ve yaptığımız çalışmaları beğenmiyorlarsa gelsinler kendileri yapsınlar. Baklan kuruldu kurulalı kimse gelip de bu türbe ile ilgili çalışma yapmadı. ? edi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber