Sağlıklı oyuncak dönemi

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 18 Ekim 2011 07:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kalitesiz ve kanserojen madde içeren oyuncak kâbusu sona eriyor. Bundan sonra özellikle Çin'den gelen oyuncaklar, Türkiye'ye girişi sırasında denetlenecek. Ürünler iç pazarda da 'online siteler' üzerinden takibe alınacak

ORHAN TURAN

Ucuz ve kalitesiz olmasının yanında insan sağlığını tehdit eden ve özellikle kanserojen etkileriyle çocuk sağlığını tehdit eden Çin malı oyuncaklara sıkı denetim geliyor.Ekonomi Bakanlığı'nca 28 Eylül'de Resmi Gazete'de yayımlanan 2011/50 numaralı "Oyuncakların İthalat Denetimlerinin Dış Ticaret Veri Sistemi Üzerinden Yapılmasına Dair Tebliğ'i, geçtiğimiz perşembe yürürlüğe girdi. Serbest dolaşım Giriş Rejimine tabi tutulacak ürünleri kapsayan tebliğ, Çin'den getirilerek Türkiye'ye sokulan oyuncaklara da sıkı denetim yapılmasını öngörüyor. AB üyesi ülkeler menşeli ve A.TR Belgesine ait ürünlerin ithalatında ise tebliğ uygulanmayacak.

ŞÜPHELİ ÜRÜN İNCELENECEK

Tebliğ sadece oyuncakları değil, çeşitli ithal malları da kapsıyor. Buna göre 'tüketiciye doğrudan ulaşacak ve insan sağlığı ve güvenliği açısından risk oluşturabilecek ürünlerin takibi Dış Ticaret Veri Sistemi üzerinden yapılacak. Buna göre testleri geçemeyen hiçbir oyuncak Türkiye'ye giriş vizesi alamayacak. Yayınlanan tebliğ sonrası ithal edilecek oyuncaklar gerekli işaret, etiketleri ve belgelere sahip olsa dahi şüphe duyulması halinde laboratuvarlara teste gönderilecek. Yine Dış Ticaret Veri sistemi ile oyuncaklar sadece ülkeye girişte değil, iç pazarda adım adım takip edilerek denetlenecek. Online siteler üzerinden yapılan izleme ile gerekli şartlara uymayan oyuncaklar için şirketlere yaptırımlar uygulanacak.

Sektör platform kurmak için hazır

Oyuncak sektöründe yer alan tüm firmaların bu konuya hassasiyet göstermesi gerektiğini belirten Neva Oyuncak Genel Müdürü Ayhan Eren, uygulamaya destek verdiklerini açıkladı. Eren, Sağlıklı Oyuncak Platformu kurma kararı aldıklarını belirtti. Eren "Devletimiz, üreticiler, satıcılar ve tüketiciler hep beraber bu konunun üzerinde durursak ve gerekli bilgilendirmeleri yaparsak çocuklarımızın sağlığını koruyabiliriz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber