İşsizliğin bedeli sadece ekonomik değil

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 20 Ekim 2011 16:56, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Yeni yapılan bir çalışmaya göre, 25 haftadan uzun süre işsiz kalanların akıl sağlığının, uzun süreli çalışanlardan 3 katı daha fazla bozuk olduğu ortaya çıktı.

Damla Kesemen / CNNTurk İşsizlik aynı zamanda eğitim seviyesi lise üstü olan insanlarda, ilkokul mezunlarına oranla daha fazla psikolojik bozukluğa yol açıyor.

Çalışma, daha önce psikolojik rahatsızlık geçirmemiş ya da sadece son yıllarda geçirmiş olan insanlar arasında yapıldı.

Yapılan çalışmanın sonuçları çarşamba günü Amerika Psikoloji Birliği tarafından yapılan 'Duyguların İşsizliğe Etkisi' isimli kongrede açıklandı.

Wahington ve Lee Üniversitesi Ekonomi Profesörü Arthur Goldsmith, çalışmaya verdikleri önemi, "Eğer 55 yaşına geldiyseniz ve o zamana kadar hiçbir psikolojik sorun yaşamamışken işsiz kalınca yaşadıysanız bunun sebebi işsizliğin sizde yol açtığı psikolojik bozukluktur" sözleriyle açıkladı.

Bulunan bir başka sonuçta, ilk kez akıl hastalığı yaşama riskinin kısa süre işsiz kalanlar ile uzun zamandır çalışanlar arasında aynı oranda olduğu yönünde.

Öte yandan Goldsmith, uzun süreli işsizlik yaşayanların akıl sağlığını kaybetme risklerinin, uzun süreli çalışanlardan 3 kat daha fazla olduğunu açıkladı.

Çalışmanın sonucunda, işsizlikle ilgili olarak depresyon ve endişenin zayıf akıl sağlığına yol açan iki önemli neden olduğu söylendi.

Goldsmith, "İnsanlar uzun süreli işsizlik yaşadıkları zaman hayatlarının kontrolünü yitirdiklerini ve ailelerine bakabilecek kapasiteyi kaybettiklerini düşünüyorlar. Aynı zamanda gelecekleriyle ilgili endişeye kapılıyorlar" dedi.

Goldsmith, akıl sağlığını kaybetmenin eğitim seviyesi yüksek insanlarda daha sık rastlanmasının sebebini ise, eğitimli insanın hayatı kontrol ettiğine dair inancının daha yüksek olması ve bunu kaybettiğinde duygusal olarak yıkılmasına bağlıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber