Anayasa uzlaşma Komisyonu ?oy birliği' ile karar verecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Ekim 2011 17:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Yeni anayasayı hazırlayacak Uzlaşma Komisyonu'nun çalışma esaslarını hazırlamak üzere oluşturulan alt komisyon, çalışma usul ve esaslarını büyük oranda belirledi. Alt komisyonun hazırladığı taslağa göre, komisyon kararları ?oy birliği' ile alınacak, salı ve perşembe günleri çalışacak.

Alınan bilgiye göre, AK Partili Ahmet İyimaya, CHP'li Atila Kart, MHP'li Oktay Öztürk ve BDP'li Ayla Akat Ata'dan oluşan alt komisyon, Uzlaşma Komisyonu'nun çalışma esas ve usulleri taslağını hazırladı. Yeni anayasayı hazırlayacak komisyon, haftada iki gün çalışacak, kararlar oy birliği ile alınacak. Uzlaşma Komisyonu'nda temsil edilen 4 parti de, kararların 'oy birliği ile hayata geçirilmesini istedi. Anayasa Uzlaşma Komsiyonu Meclis dışındaki partilerle ve sivil toplum kuruluşlarıyla da temas kuracak.

Komisyona kimin başkanlık yapacağı ise henüz netlik kazanmadı. Siyasi Partiler, Komisyon Başkanlığının kendi aralarında dönüşümlü olmasını istiyor. Komisyon üyeleri süre konusunda yani yeni anayasanın hazırlanacağı tarih konusunda da farklı görüşlere sahip. AK Parti sürenin sınırlanmasını isterken muhalefet ''sınırlama olmamalı'' diyor.

Komisyon yeni anayasayı bölüm bölüm ele alma fikrine sıcak bakıyor. Uzlaşı sağlanamayan maddeler sona bırakılacak. Görüşmelerin tamamlanmasının ardından o maddeler yeniden ele alınacak. Komisyon üyeleri en az iki alt komisyon kurulması ve alt komisyonların gerek bölgelere giderek gerekse sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve üniversitelerden görüş alarak en geniş katılımlı anayasa için çalışılması görüşünü benimsedi.

Alt komisyon hazırladığı taslağı pazartesi günü toplanacak olan Uzlaşma Komisyonu'na sunacak. Komisyonun son bir değerlendirmesinin ardından komisyonun çalışma usul ve esasları kesinlik kazanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber