Cumhuriyet Bayramını devlet resmi millet fiili kutladı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 30 Ekim 2011 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhuriyet Bayramı tören geçişleri ve resepsiyonları Başbakanlık genelgesiyle iptal edilince devlet erkanının bayram etkinliği çelenk koyma ve tebrikleri kabul etmeyle sınırlı kaldı. Vatandaşlar ise ellerinde bayraklar ve Atatürk posterleriyle sokaktaydı

Cumhuriyetin kuruluşunun 88'inci yıldönümü, Van depremi nedeniyle Başbakanlığın iptal genelgesi doğrultusunda devlet protokolü tarafından sessiz sedasız kutlandı. Genelgeye rağmen başta Ankara, İstanbul ve İzmir'de olmak üzere birçok ilde kitlesel kutlamalar yapıldı

Cumhuriyet Bayramı'nda devletin zirvesinin katıldığı ilk tören Anıtkabir'de düzenlendi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Atatürk'ün mozolesine çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Gül ve beraberindeki devlet erkanı daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Gül, Anıtkabir Özel Defteri'ne Türkiye'nin büyük bir özgüvenle parlak bir geleceğe ilerlediğini, olgunlaşan demokrasisiyle bölgesinde ilham kaynağı olduğunu belirterek, 'Millet olarak aziz hatıranız önünde saygıyla eğiliyor, size minnet duygularımızla birlikte sevgilerimizi ve şükranlarımızı sunuyoruz. Ruhunuz şad olsun' diye yazdı.

Anıtkabir'deki törene Gül'ün yanı sıra TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi, Genelkurmay, Yargıtay ve Danıştay başkanları, Bakanlar, MHP Genel Başkanı Bahçeli, kuvvet komutanları, yüksek yargı mensupları, YÖK Başkanı, milletvekilleri, bazı siyasi parti temsilcileri ile diğer askeri ve mülki erkan katıldı. ANKARA

'Mesafeli' tören

Cumhurbaşkanı Gül TBMM'deki ikinci törende kutlamaları kabul etti. Anıtkabir'deki törende tokalaşan Başbakan Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, TBMM'deki törende ise 'mesafeli' bir tutum sergiledi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel de Kılıçdaroğlu'yla selamlaşmadı. Kılıçdaroğlu, salonda Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ile tokalaşırken, karşısında bulunan Bakanlar Kurulu üyelerini başıyla selamladı, Erdoğan ile tokalaşmadı. Salona en son gelen Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları bakanlarla el sıkışarak sohbet etti. Bahçeli'nin katılmadığı Meclis'teki törende MHP'yi Mehmet Şandır ile Oktay Vural, BDP'yi ise Hasip Kaplan temsil etti. Gül, devlet protokolünün ardından aralarında ABD ve İsrail maslahatgüzarlarının da bulunduğu yabancı misyon şeflerinin kutlamalarını kabul etti. Gül gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Deprem nedeniyle büyük üzüntü içerisindeyiz ama 88 yılda Cumhuriyet'in başarılarıyla da büyük gurur duyuyoruz'' dedi.

Resmi törenler Başbakanlık genelgesi doğrultusunda il ve ilçelerde de Atatürk anıtlarına çelenk koyma ve tebrikleri kabul etmeyle sınırlı kaldı. ANKARA

Zirvenin simitli bayram kahvaltısı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM'deki kutlamalarının ardından Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve bakanlara kahvaltı verdi. Çiçek'in, kahvaltıda konuklarına simit, peynir ve çay ikram ettiği öğrenildi.

Halk Ata'ya kostu

DEVLET töreninin ardından Anıtkabir, halkın ziyaretine açıldı. Ülkenin dört bir yanından gelen çocuk, yaşlı, genç, her yaştan binlerce kişi, yakalarında ve ellerinde taşıdıkları Atatürk resimleri ve bayraklarla Anıtkabir'e akın etti. Mozoleye rengarenk çiçekler ve Türk bayrakları bırakan, alınlarında 'Atam İzindeyiz'' yazılı bantlar bulunan ziyaretçilerden bazıları dua etti. Bayrak taşıyan bisikletli ve motosikletli gruplar da Anıtkabir çevresinde turlayarak, Ata'yı selamladı.

CHP Ankara saat 18.00'de Kızılay'dan Ulus'a bir yürüyüş düzenleyerek Cumhuriyet Bayramı'nı kutlarken, aynı saatlerde Türkiye Gençlik Birliği üyeleri de iptal kararını protesto için Yüksel Caddesi'ndeki İnsanlık Heykeli önünde toplandı. Yapılan konuşmalarda 'Cumhuriyet Bayramı'nı Cumhuriyet yıkıcılarına rağmen kutluyoruz' denildi. ANKARA

'İnadına Cumhuriyet!'

Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının Başbakanlık genelgesiyle iptal edilmesine tepki gösteren binlerce İzmirli sokaklara döküldü. 'İnadına Cumhuriyet', 'Cumhuriyet Bayramı engellenemez' sloganları atarak Cumhuriyet Meydanı'ndan Konak Meydanı'na yürüyen İzmirliler bayramı resmi geçit törenleriyle değil, tepki yürüyüşleriyle kutladı. Van'daki depremin acısına herkesin ortak olduğunu ancak bunun Cumhuriyet Bayramı törenlerin iptaline gerekçe olamayacağını savunan vatandaşlar, 'Sadece konser ve eğlence etkinlikleri iptal edilmeliydi' dedi. Eylül AKDENİZ

Barodan zehir zemberek açıklama

İstanbul Barosu'nun Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla gazetelere verdiği ilanlarda sert ifadeler yer aldı. İlanda Cumhuriyetin anlamını ve önemini kavrayamamış, onunla 88 yıllık mücadele ve hesaplaşma içinde olan anlayışın son dönemlerde saldırılarını artırdığı belirtilerek, 'Emperyalizmin de talep ve desteğiyle bugünlerde 'sivil anayasa' söylemiyle 1923 cumhuriyetinin ve onun kuruluş felsefesinin tasfiyesinin hukuki altyapısı oluşturulmak istenmektedir. 88 yıl önce olduğu gibi yine başaramayacaklar' denildi.

İptale protesto

İstanbul Kadıköy Bağdat Caddesi'nde akşam saatlerinde binlerce kişi ellerinde bayraklarla Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı. Kutlama sırasında zaman zaman hükümet aleyhine sloganlar atıldı.

Antalya Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan yaklaşık 3 bin kişi marşlar söyleyerek Kışlahan Meydanı'na yürüdü. Turistler ilgiyle izledi.

Manisa Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan bin 500 kişi, 'Cumhuriyet Bayramı Engellenemez' sloganı atarak Ulupark'a kadar yürüdü. Eskişehir ve Bursa'daki yürüyüşlere katılan CHP lideri Kılıçdaroğlu, 'Cumhuriyet yasta da sevinçte de kutlanacaktır. İstedikleri kadar genelge yayınlasınlar' dedi.

'Rozet cumhuriyetçileri'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi 29 Ekim kutlamalarının iptal edilmediğini, 1999 depremi sonrasındaki 30 Ağustos Zafer Bayramı törenlerinin de kutlamasız yapıldığını hatırlattı. O tarihteki gazete kupürlerini de gösteren Tanrıverdi, 'O felaketten sonra dönemin Başbakanı Bülent Ecevit de Zafer Bayramı'nı törensiz kutlattı' dedi. Tanrıverdi, 'Bu durumu sahte rozet cumhuriyetçileri kabul edemiyor. Ülkemiz iki büyük sıkıntıdan sonra bayram yapacak havada değil' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber