Sayıştay Başkanı: Bazı belediyelere fazla denetçi gönderildiği iddiaları asılsız

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Kasım 2011 14:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sayıştay Başkanı Recai Akyel, büyükşehir belediyeleri ve il belediyelerinin tümünün istisnasız olarak denetlendiğini belirterek, bazı belediyelere fazla denetçi gönderildiği iddialarının asılsız olduğunu bildirdi. Hiçbir kurumun denetiminde özel usul ve yöntem veya istisna getirilmediğini bildiren Akyel, bakanlıklar, üniversiteler, belediyeler, özel idareler, güvenlik ve istihbarat birimleri, sosyal güvenlik kurumu ve benzeri kurumların aynı usul ve esaslar dâhilinde denetlendiğini kaydetti.

Sayıştay'ın 2012 bütçesi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunan Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Parlamento adına yürütülen ve anayasal yetkilerle donatılmış dış denetim kurumu olan Sayıştay'ın denetim, yargı ve teşkilat kanunun çıkmasıyla hukuki açıdan tamamlanmış olacağını söyledi.

Akyel, hukuki alt yapısı güçlendirilmiş ve yetkileri artırılmış bir Sayıştay'ın hem mali yönetim sistemindeki değişikliklerin izleyicisi, hem de üst yönetici odaklı şeffaf ve hesap verebilir bir mali yönetim modelinin işleyişinin güvencesi olacağına dikkat çekti.

Yeni Sayıştay Kanunu ile Sayıştay'ın faaliyetlerinde genişleme olduğunu vurgulayan Akyel, bunları denetim alanının genişlemesi, denetimin niteliğinin geliştirilmesi, denetim usulünün değiştirilmesi, denetim sonuçlarının raporlanması ve kamuoyuna açıklanması olarak ifade etti. Yeni kanunun uygulanabilmesi için yoğun bir şekilde iç mevzuat çalışmalarının yapılması gerektiğini aktaran Akyel, bu çerçevede 2011 yılında yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Büyükşehir belediyeleri ve il belediyelerinin tümünün istisnasız olarak denetlendiğini söyleyen Akyel, bazı belediyelere fazla denetçi gönderildiği iddialarının asılsız olduğunu bildirdi.

Genel idareye ait tüm kurumların Sayıştay tarafından denetim usul ve esaslarının aynı olduğunu vurgulayan Akyel, bu denetimlerin Sayıştay'a bırakıldığını hatırlattı.

Hiçbir kurumun denetiminde özel usul ve yöntem veya istisna getirilmediğini bildiren Akyel, bakanlıklar, üniversiteler, belediyeler, özel idareler, güvenlik ve istihbarat birimleri, sosyal güvenlik kurumu ve benzeri kurumların aynı usul ve esaslar dahilinde denetlendiğini kaydetti.

2012 yılı bütçe tekliğinin toplam 142 milyon 162 bin 130 TL olduğunu belirten Akyel, bütçe teklifinin yaklaşık yüzde 72'sinin personel giderleri ile Sosyal Güvenlik Kurumları'na devlet primi giderlerine, yüzde 17'sinin mal ve hizmet alımı giderlerine, yüzde 6'sının ise sermaye giderlerine ayrıldığını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber