Vetolu 'Gelir İdaresi Yasa Tasarısı' yeniden kabul edildi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Mayıs 2005 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, başkanların yetkilerinin bir kısmını astlarına devredebileceği hükmünün tekrar görüşülmesi istemiyle 1 maddesini veto ederek Meclis'e gönderdiği Gelir İdaresi Kanunu, TBMM Genel Kurulu'nda ele alındı. Yasa, CHP'nin itirazına rağmen müzakere edilerek yeniden kabul edildi.

IMF'nin yeni stand-by için Meclis'ten geçmesini istediği ve 14 Nisan tarihinde Genel Kurul'da kabul edilen ancak Cumhurbaşkanı Sezer'in 28. maddesini veto ettiği Gelir İdaresi Kanunu, TBMM Genel Kurulu'nda Yenilenebilir Enerji Yasa Tasarısı görüşmeleri yarım bırakılarak ele alındı. 28. madde "Gelir İdaresi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun"un 28'inci maddesi, başkan ve yöneticilerin yetkilerinin bir kısmını, sınırları belirlenmek kaydıyla astlarına devredebileceği" hükmünü öngörüyordu. Yani Sezer'in Meclis'e iade ettiği madde, gelir idaresi başkan yardımcıları, daire başkanları, vergi dairesi başkanları ve gelirler kontrolörlerinin, Gelir İdaresi Başkanı'nın önerisi üzerine Maliye Bakanı tarafından atanmasına imkan sağlıyordu. Yasa maddesi, değişiklik yapılmadan kabul edildi.

Yasa, Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın kurulmasını öngörülüyor. Yine yasaya göre, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın ana birimleri, Gelirler Kontrolörleri, Mükellef Hizmetleri, Gelir Yönetimi, Tahsilat ve İhtilaflı İşler, Denetim ve Uyum Yönetimi, Uygulama ve Veri Yönetimi ile Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler daire başkanlıklarından oluşacak.

Başkanlığın Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı, Hukuk Müşavirliği ve Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği olmak üzere 3 danışma birimi olacak. Başkanlığın yardımcı hizmet birimleri, İnsan Kaynakları ve Destek Hizmetleri daire başkanlıklarından oluşacak.

Yasaya göre, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın görevleri şöyle:

"Bakanlık tarafından belirlenen devlet gelirleri politikasını uygulamak. Mükelleflerin vergiye uyumunu sağlamak ve hizmetlerini yerine getirmek. Mükellef haklarının korunması ve mükellef ile başkanlık ilişkilerinin karşılıklı güven esasına dayanması konusunda gerekli tedbirleri almak. Mükellefleri vergi mevzuatından doğan hakları ve ödevleri konusunda bilgilendirmek, devlet gelirleri politikasıyla ilgili kanun ve kararname çalışmalarına katılmak, görev alanındaki devlet alacaklarının tahsilini sağlamak ve bu konuda gerekli tedbirleri almak. Vergilendirmeyle ilgili bilgileri toplamak ve bilgi işlem faaliyetlerini yürütmek, vergi yasalarında veya diğer mali yasalarda yer alan her türlü istisna, muaflık ve indirimlerin maliyetlerini ölçmek, ekonomik ve sosyal etkileri analiz etmek, bakanlıkça belirlenen temel politikalar ve stratejiler doğrultusunda vergi denetimi ve incelemesini gerçekleştirmek, vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi konusunda gerekli tedbirleri almak. Mahalli idare gelirleri politikası ile devlet gelirleri politikasının uygulanmasında uyumu sağlayıcı tedbirler almak, geliri etkileyen her türlü kanun yasa ve teklifini vergi tekniği ve uygulamaları açısından inceleyerek görüş bildirmek. Görev alanına giren konularda uluslararası gelişmeleri izlemek ve AB, uluslararası kuruluşlar ve diğer devletlerle işbirliği yapmak. Kamu Görevlileri Etik Kurulu'nun belirlediği ilkeler çerçevesinde kurumsal etik kurallarını düzenleyerek personel ve mükelleflere duyurmak. Uygulamada ortaya çıkan ihtilafların en aza indirilmesine ve uygulama birliği sağlanmasına yönelik tedbirler almak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber