Hastanelerde mesaiyi valiler belirleyecek

Haber Giriş : 06 Mayıs 2005 06:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı'nın Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği'ndeki değişiklik yürürlüğe girdi. Bakanlığa bağlı ağız diş sağlığı merkezleri ile en az 50 yataklı genel hastaneler, özel dal hastaneleri, rehabilitasyon merkezleri ve servisleri ile eğitim hastanelerini kapsayan düzenlemeyle getirilen yeniliklerden bazıları şunlar:

Yataklı tedavi kurumlarında mevcut her klinisyen uzmanın poliklinik hizmeti vermesine yönelik düzenleme yapılarak, hastaların kendi hekimlerini seçmesine imkân sağlanacak. Poliklinik ve tedavi hizmetleri mesai saatleri dışında ve tatil günlerinde de verilebilecek. Uzman tabipler, talebi üzerine poliklinik veya tedavi hizmetlerini yürütmek için aynı ilde olmak kaydıyla, başka bir sağlık kurum veya kuruluşunda valilikçe görevlendirilebilecek.

Odalar modernleşecek

Bünyesinde iç hastalıkları, genel cerrahi, göz, kulak-burun-boğaz, nöroloji veya ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanları bulunan ve bu uzmanların katılımıyla sağlık kurulu teşekkül edebilen bütün sağlık kurumları, 'tam teşekküllü hastane' sayılacak. Yataklı tedavi kurumlarında, hastane enfeksiyonlarıyla ilgili sorunları tespit ve çözüm için Enfeksiyon Kontrol Komitesi kurulacak. Yataklı tedavi kurumlarında mesai saatleri, hizmetin ve mahallin özelliği ile kurum personel kadrosu göz önüne alınarak ilgili kanunlara göre valilik tarafından belirlenecek.

Hastanelerde ücretsiz muayene ve tedavileri yapılacak kişiler, Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecek. Yataklı tedavi kurumlarında hasta odası bir ya da iki kişilik olacak. Fiziki şartlar nedeniyle daha fazla hastanın kalabileceği odalar düzenlenebilecek.

Özel odalar, tek yataklı, buzdolabı, televizyon, telefon ve refakatçinin dinlenmesi için gerekli donanımı bulunan, banyolu, lavabolu, tuvaletli; birinci sınıf odalar tek yataklı, tuvaletli, banyolu, lavabolu ve refakatçi için gerekli donanıma sahip; ikinci sınıf odalar ise iki ya da üç yataklı, yatakların arası uygun biçimde ayrılabilen, tuvaletli, banyolu ve lavabolu olacak.

Kep zorunlu değil

Başhemşire ve muavinlerin kıyafetleri, lacivert renkli, alpaka ya da terilen kumaştan, tunik ve astarlı pantolon veya etek tarzında olacak. Hemşire formaları, alpaka ya da terilen kumaştan, tunik ve astarlı pantolon veya etek tarzında, başhemşirenin belirlediği renkte yapılacak. Hemşirelerin kep takma zorunluluğu da kaldırıldı. Personel, tedavide bir suçun işlendiğine dair belirtiyle karşılaşırsa, gecikmeksizin savcılığa veya adli kolluğa haber verecek.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber